Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ"
Οπωσδήποτε από Σεπτέμβρη, λέει το υπουργείο Παιδείας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει όπως όπως στην εφαρμογή των μέτρων που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την παιδεία και ειδικότερα στην καθιέρωση των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών (ΕΛΚΥΣ) από τον προσεχή Σεπτέμβρη επανέλαβε και χτες το υπουργείο Παιδείας. Απαντώντας σε δημοσιεύματα εφημερίδων, που έκαναν λόγο για μείωση της χρηματοδότησης των ΕΛΚΥΣ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει ότι "θα λειτουργήσουν οπωσδήποτε την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά" και ότι αναπτύσσονται ήδη οι μηχανισμοί του υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος.

Οπως αναφερόταν σε χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Επιτροπή Παρακολούθησης για το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης πρότεινε τη μείωση της χρηματοδότησης των ΕΛΚΥΣ και τη λειτουργία 10 έως 15 από 30 που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΛΚΥΣ πέρα από το ότι βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με το γράμμα της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία και τη "διά βίου εκπαίδευση" χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσω του Β ΚΠΣ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) πρότεινε επίσης να μη δίνονται υποτροφίες στους "φοιτητές" των ΕΛΚΥΣ, αν αυτοί είναι πάνω από 25 χρόνων. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, δίδακτρα θα πληρώνουν όσοι είναι πάνω από 25 ετών, ενώ προβλέπονται υποτροφίες για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.

Απαντώντας το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι έχει εγκριθεί ποσό 8 δισ. για χρηματοδότηση έως 30 προγραμμάτων σε δύο στάδια, μέχρι το 1999 και ότι "σύντομα θα υπάρξει από πλευράς υπουργείου Παιδείας νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των ΕΛΚΥΣ". Οσο για τις υποτροφίες, αναφέρει ότι η όλη διαδικασία ανάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του υπουργείου Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ