Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ακατάλληλες" για τις εταιρίες οι γυναίκες μηχανικοί

Εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας θεωρούνται οι γυναίκες μηχανικοί από τις περισσότερες τεχνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας! Κι αυτό παρόλο που οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες δεν υστερούν, ούτε σε σπουδές, ούτε σε ικανότητες από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετικές έρευνες - δημοσκοπήσεις, που πραγματοποίησε το "Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος" (ΤΕΕ), τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν στις 20 και 21 Ιούνη σε συνέδριο με θέμα: "Οι γυναίκες διπλωματούχοι μηχανικοί μπροστά στις προκλήσεις της απασχόλησης και της κατάρτισης". Στο συνέδριο, που θα γίνει στην αίθουσα της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, θα συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μηχανικοί στον επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, το 94% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι γυναίκες μηχανικοί ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους εξίσου καλά ή καλύτερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, ωστόσο, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ίδιων επιχειρήσεων εμφανίζονται να επηρεάζονται αρνητικά από διάφορους παράγοντες στην επιλογή των γυναικών μηχανικών έναντι των ανδρών.

Ετσι, 1 στους 4 εργοδότες δηλώνουν ότι θα επηρεάζονταν αρνητικά στην πρόσληψη μιας γυναίκας μηχανικού από την ύπαρξη παιδιών ηλικίας κάτω των έξι ετών και 1 στους 5 από την προοπτική δημιουργίας οικογένειας στο άμεσο μέλλον.Ακόμα, 6 στις 10 τεχνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται αρνητικές απέναντι στις γυναίκες, επειδή δεν υπάρχει "δυνατότητα απασχόλησης σε ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας", αλλά και γιατί εκτιμούν ότι οι "γυναίκες δεν έχουν δυνατότητα ανάληψης υποχρεώσεων που απαιτούν εκτός έδρας μετακινήσεις".

Σύμφωνα με το μητρώο του ΤΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες μηχανικοί στη χώρα μας αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του '60 οι γυναίκες μηχανικοί αποτελούσαν το 6% του συνόλου των διπλωματούχων μηχανικών, το 1970 έφτασαν το 13%, το 1980 το 21% και το 1990 το 27%.Σε ορισμένους μάλιστα κλάδους οι γυναίκες μηχανικοί έχουν φτάσει μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες σε εντυπωσιακά ποσοστά. Ετσι, 4 στους 10 αρχιτέκτονες και 1 στους 4 χημικούς μηχανικούς είναι γυναίκες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των γυναικών μηχανικών, οι περισσότερες έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη με το ίδιο ποσοστό 22,3%, ενώ η Αττική ακολουθεί με 20,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ