Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θάλαμος αερίων" η πρωτεύουσα

Στα ύψη νέφος και θερμόμετρο, το θανατηφόρο δίδυμο. Επίδειξη αναισθησίας από την κυβέρνηση, που αρνείται να πάρει ακόμη και τα στοιχειώδη έκτακτα μέτρα - "ασπιρίνες", πετώντας στο καλάθι των αχρήστων νόμο, που θέσπισε μόλις πριν 4 μήνες!

Σε "θάλαμο αερίων" μετατράπηκε, για άλλη μια μέρα χτες, η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και τα εκατομμύρια των κατοίκων της σε πειραματόζωα, κάτω από την επίδραση του φονικού συνδυασμού του νέφους και των υψηλών θερμοκρασιών. Ιδιαίτερα, η συνεχιζόμενη έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απέδειξε περίτρανα τη γύμνια της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμησή της, περιορίζεται σε αναποτελεσματικούς πειραματισμούς, του τύπου του κλιμακωτού ωραρίου.

Η κυβέρνηση μάλιστα και ειδικότερα το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, τόσο πολύ υπολογίζει τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας, που αρνήθηκε να λάβει έκτακτα μέτρα (αφού το όζον ξεπέρασε το σχετικό όριο), γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων του ακόμη και το σχετικό νόμο που θεσπίστηκε μόλις πριν 4 μήνες (Πράξη 11 του Υπουργικού Συμβουλίου της 14 Φλεβάρη 1997)! Με βάση το άρθρο 6 του νόμου αυτού - που, ας σημειωθεί, ανέβασε το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων για το όζον από τα 300 μικρογραμμάρια στα 360 - σε περίπτωση υπέρβασης των τιμών αυτών στην περιοχή της πρωτεύουσας, "ισχύουν συμπληρωματικά τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται στην υπ' αριθμόν 11824/1993". Ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, με μια ανακοίνωση που μόνο ως επίδειξη αναλγησίας μπορεί να εκληφθεί, αφού προβλέπει ότι και σήμερα θα επαναληφθούν οι ίδιες μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση υψηλών τιμών ρύπανσης και ειδικά του όζοντος, αρκείται στις συστάσεις προς τους κατοίκους της πρωτεύουσας να περιορίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων! "Επιπλέον - προσθέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ - λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου ρύπου, συνιστάται στο κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις και δραστηριότητες με έντονη σωματική κόπωση σε ανοιχτούς χώρους". Δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε λίγο -ούτε πολύ, αρνείται να λάβει ακόμη και τα έκτακτα μέτρα - "ασπιρίνες" (περιορισμοί στην κυκλοφορία, στα καύσιμα και τη βιομηχανία), ενώ ξέρει την επικινδυνότητα του ρύπου στην ανθρώπινη υγεία...

Ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΡΠΑ, το όζον έφτασε στη 1 το μεσημέρι στη Λυκόβρυση στα 383 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο συναγερμού τα 180 και όριο λήψης εκτάκτων μέτρων τα 360. Οπως φαίνεται, η χώρα μας, όχι μόνο θα διατηρήσει και φέτος, αλλά μάλλον θα καταρρίψει το περσινό αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφού η χτεσινή τιμή του ρύπου του όζοντος ήταν μόνο κατά 8 μονάδες μικρότερη, από αυτήν που σημειώθηκε στις 21 Μάη του '96 (391 μικρογραμμάρια) στο σταθμό μέτρησης των Λιοσίων στη 1 το μεσημέρι, που αποτελούσε τη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 1.012 σταθμούς μέτρησης σ' όλη την Ευρώπη. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος σταθμός παραμένει εκτός λειτουργίας, εδώ και τρεις μήνες...

Υψηλές τιμές σημειώθηκαν επίσης και από το διοξείδιο του αζώτου με μεγαλύτερη αυτή των 294 μικρογραμμαρίων με όριο επιφυλακής τα 200 που μετρήθηκε στις 12 το μεσημέρι στην Πατησίων.

Ακόμη πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τους Αθηναίους (ήδη 132 μεταφέρθηκαν χτες μόνο μέχρι τις 12 το μεσημέρι στα διάφορα νοσοκομεία μόνο μέσω ΕΚΑΒ), εξαιτίας, όχι μόνο της έξαρσης του νέφους, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών. Η ΕΜΥ προβλέπει συγκεκριμένα ότι ο υδράργυρος σήμερα στην Αθήνα θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα μέχρι την Κυριακή.

Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ