ΚΑΪΡΟ.-
Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά η είσοδος του μουσείου του Καϊρου, όταν αδιευκρίνιστος αριθμός ενόπλων άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τουριστικού λεωφορείου και παράλληλα έριξαν κάτω από το λεωφορείο 2 χειροβομβίδες. Αμέσως το λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ υπολογίζεται ότι είχαν επιβιβαστεί, ήδη, 31 επιβάτες. Από την αιματηρή επίθεση έχασαν τη ζωή τους 9 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 19, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κασρ ελ Αϊνί του Καϊρου. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή αστυνομία ανάμεσα στους νεκρούς είναι 7 Γερμανοί τουρίστες, ενώ το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατεβάζει τον αριθμό των νεκρών Γερμανών τουριστών σε 6, ενώ υπολογίζεται ότι σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο νοσοκομείο άλλοι 8 Γερμανοί τουρίστες.
Την επίθεση ακολούθησε καταδίωξη των επιτιθέμενων από άνδρες των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας μέσα στους δρόμους του Καϊρου, όπου χρησιμοποιήθηκαν και αληθινά πυρά. Οπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών συνελήφθησαν 3 ένοπλοι, ενώ οι υπόλοιποι φαίνεται ότι κατάφεραν να διαφύγουν μέσα στη φτωχοσυνοικία Μπουλάκ, που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως προπύργιο από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι αιγυπτιακές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους στο χώρο των εξτρεμιστών ισλαμιστών και της Ισλαμικής Ομάδας, η οποία εδώ και 5 χρόνια συγκρούεται με τον αιγυπτιακό στρατό. Παρά την προσωρινή ύφεση που παρουσιάστηκε τον περασμένο χρόνο, από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές μαχητές και στο στρατό. Μετά τη χτεσινή αιματηρή επίθεση οι αιγυπτιακές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα κεντρικά τουριστικά σημεία της χώρας, τα οποία επιλέγονται συνήθως ως στόχοι, αλλά και στο διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου, ενώ έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό κατά των ισλαμιστών και προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-
Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανοεβραίο πολυεκατομμυριούχο Ιρβινγκ Μόσκοβιτς, στον οποίο ανήκουν τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατάφερε να γίνει αποδεκτή η πρότασή του, σύμφωνα με την οποία γίνεται ανταλλαγή των 11 εποίκων με 10 φοιτητές Θεολογίας, ενώ παράλληλα η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύεται να αναγνωρίσει μέσα στους επόμενους μήνες το δικαίωμα των εποίκων να κατοικούν στο Ρας αλ Αμούντ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου ο μεν Μόσκοβιτς προσπαθούσε να εξασφαλίσει την απαγόρευση παρέμβασης της αστυνομίας σε ιδιόκτητη περιοχή, ενώ οι εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν μία απόφαση που θα τους έδινε το δικαίωμα να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το Ρας αλ Αμούντ, αν κριθεί ότι τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία αναχώρησης των εποίκων, ενώ μοναδικοί ευχαριστημένοι εμφανίζονται να είναι οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έκρυβε την οργή της για την εξέλιξη και μέσω του Αχμέντ Τίμπι, στενού συνεργάτη του Παλαιστινίου ηγέτη, τόνιζε ότι η παρουσία Ισραηλινών φοιτητών στο Ρας αλ Αμούντ αποτελεί παραβίαση του υπάρχοντος καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και αναμφιβόλως βάζει σε νέες και ιδιαίτερα επικίνδυνες περιπέτειες τις ισραηλινο- παλαιστινιακές σχέσεις. "Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πάντα τη δικαιολογημένη οργή του λαού μας για τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις", υπογράμμισε ο Τίμπι, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ τόνισε ότι και "η υπομονή έχει τα όριά της". Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έχει πάρει έκτακτα μέτρα ασφαλείας και έχει ενισχύσει την παρουσία του σε όλη την πόλη ενόψει της σημερινής απογευματινής προσευχής στο τζαμί αλ Ακσά, μετά το τέλος της οποίας υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ξεσπάσουν επεισόδια.
ΤΙΡΑΝΑ.-
Το φαινόμενο της εγκληματικής συμπεριφοράς πολιτικών στην Αλβανία δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Αποτελεί ειρωνεία ότι ο άνθρωπος που χτες πυροβόλησε συνάδελφό του στη Βουλή ανήκει στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του Φάτος Νάνο, που υποτίθεται ότι θα "αποκαθιστούσε την τάξη" στη χώρα... Ο σοσιαλιστής βουλευτής Γκαφούζ Ματζρεκού πυροβόλησε πέντε φορές τον Ατζέμ Χαϊνταρί με το πιστόλι του μετά από λογομαχία, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, χτες το μεσημέρι, τραυματίζοντας σοβαρά τον δεύτερο. Ο Χαϊνταρί, πρόεδρος της επιτροπής για την Αμυνα του αλβανικού Κοινοβουλίου, είχε λογομαχήσει και πιαστεί στα χέρια στην αρχή της βδομάδας με το δράστη της επίθεσης, αλλά την επομένη οι εφημερίδες τούς παρουσίασαν "συμφιλιωμένους".
Ο πρωθυπουργός Νάνο εξέφρασε τη "λύπη" του για την επίθεση και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία "να αποτρέψει την εξέλιξη του επεισοδίου σε κρίση". "Αυτός ο κοινός εγκληματίας, ο οποίος δε θα είναι στο εξής βουλευτής, θα τιμωρηθεί με την πλήρη εφαρμογή του νόμου", δήλωσε ο Νάνο σε τηλεοπτικό μήνυμά του.
Το Κοινοβούλιο συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση και ήρε τη βουλευτική ασυλία του Ματζρεκού, μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ΑΤΑ, ώστε οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές "να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες".
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών και πρώην Πρόεδρος της χώρας, Σαλί Μπερίσα, εκμεταλλεύτηκε πάντως αυτήν την "ευκαιρία": "Τούτη η επίθεση οργανώθηκε από τους εγκληματίες που βρίσκονται στην εξουσία", δήλωσε στη διάρκεια διαδήλωσης χτες το απόγευμα.
ΚΑΡΝΤΙΦ.-
Με πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια Ουαλοί κλήθηκαν, για να αποφασίσουν για τη σύσταση αυτόνομου Κοινοβουλίου της Ουαλίας, σε ένα δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου είναι απρόβλεπτη και το οποίο διεξάγεται μια βδομάδα μετά τη μεγάλη νίκη των υποστηρικτών της αυτονομίας της Σκοτίας.
Αν οι Σκότοι είχαν κάποιες αμφιβολίες, οι Ουαλοί εμφανίζονται ακόμα περισσότερο αναποφάσιστοι. Παρά την έντονη πολιτιστική ταυτότητά τους, το 20% των οποίων μιλούν ακόμη την αρχαία γλώσσα των προγόνων τους, η εκστρατεία για την αυτονομία δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό σ' αυτή την επαρχία που βρίσκεται υπό αγγλική κηδεμονία εδώ και 700 χρόνια και ενσωματώθηκε επίσημα στο Βρετανικό Στέμμα το 1536. Οι σχέσεις της "μικρής" Ουαλίας με τη μητροπολιτική Αγγλία, είναι περισσότερο στενές εδώ και τέσσερις αιώνες, χωρίς να είναι ταραχώδεις, όπως οι αγγλοσκοτικές, ούτε καν προβληματικές. Ενας δεύτερος αστάθμητος παράγοντας του δημοψηφίσματος είναι το μέγεθος της συμμετοχής, καθώς η προεκλογική εκστρατεία δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τα 2,9 εκατομμύρια κατοίκους της Ουαλίας.
Το ένα τρίτο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, κρατούν στα χέρια τους το κλειδί του εξαγόμενου της κάλπης, αν και το "ναι" παρουσιάζεται να έχει ένα προβάδισμα της τάξης του 8%. Μετά το μαζικό "ναι" των Σκοτσέζων, μια ακόμα θετική έκβαση του δημοψηφίσματος από τους Ουαλούς, θα προκαλέσει τη σημαντικότερη θεσμική ανατροπή στη Μεγάλη Βρετανία, εδώ και τρεις αιώνες. Σε προηγούμενο δημοψήφισμα που διεξήχθηκε το 1979, οι Ουαλοί είχαν αντιταχθεί στην αυτονομία. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά πριν τις πρώτες πρωινές ώρες.
ΚΑΜΠΕΡΑ.-
Μετά τις εισαγγελικές έρευνες στο Τόκιο, που ενέπλεκαν τον όμιλο ασφαλειών "ΝΤΑΪΒΑ" σε χρηματιστηριακό σκάνδαλο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ανέστειλε την "ηγετική" συμμετοχή της εταιρίας από το πρόγραμμα πώλησης του 1/3 των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού "ΤΕΛΣΤΡΑ".
Ιάπωνες γενικοί εισαγγελείς την περασμένη Πέμπτη μπήκαν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου "ΝΤΑΪΒΑ" στο Τόκιο, μετά τα δημοσιεύματα εφημερίδων που έφεραν έξι διευθυντικά στελέχη της εταιρίας να έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλο δωροδοκίας, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του "ΤΕΛΣΤΡΑ" στο Χρηματιστήριο.
ΜΟΣΧΑ. -
Την πολιτική των ΗΠΑ να επιβάλουν μονομερείς αποφάσεις στα διεθνή ζητήματα και ιδιαίτερα την υπερβολική ανάμειξή τους στα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας κατήγγειλε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν κατά την επίσκεψή του στην πόλη Οριόλ. "Υποστηρίζουμε την ιδέα ενός κόσμου με πολλούς πόλους επιρροής, στον οποίο δε θα επιβάλλεται αναγκαστικά η απόφαση μιας μόνο χώρας, ακόμα κι αν πρόκειται για τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Γιέλτσιν και σημείωσε ότι στην ομιλία του στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο μήνα στο Στρασβούργο, θα καλέσει τους Ευρωπαίους να πάρουν στα χέρια τους την ασφάλειά τους. "Θα επιθυμούσαμε οι ΗΠΑ να μην αναμειγνύονται στις υποθέσεις της Ευρώπης, όπως κάνουν σήμερα", τόνισε ο Γιέλτσιν, προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί ασκούν "τεράστια επιρροή επί θεμάτων ευρωπαϊκής ασφαλείας μέσω του ΝΑΤΟ" και πως "οι Ευρωπαίοι οφείλουν να πάρουν στα χέρια τους τη δική τους ασφάλεια". Ο Γιέλτσιν εξέφρασε και πάλι, "μετά εορτής", την αντίθεση της Ρωσίας στο σχέδιο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς που αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλη στη Μαδρίτη.
Αιγύπτιοι αστυνομικοί μπροστά από το κατεστραμμένο τουριστικό λεωφορείο
ΟΣΛΟ.-
Πολύ ισχυρή έκρηξη κόστισε τη ζωή σε 26 Ρώσους και Ουκρανούς ανθρακωρύχους, οι οποίοι εργάζονταν σε ανθρακωρυχείο στο νησί της Αρκτικής Σπιτσμπέργκεν, βόρεια της Νορβηγίας.
Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονταν 59 ανθρακωρύχοι, από τους οποίους, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, που μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ, οι 33 κατάφεραν να ξεφύγουν βλέποντας τους υπολοίπους συναδέλφους τους να καταπλακώνονται. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν καταφθάσει στο σημείο της τραγωδίας, έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 14 πτώματα από τα συντρίμμια και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και της έλλειψης οξυγόνου στο ανθρακωρυχείο.
Μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης, που έγινε χτες το πρωί, δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στη Μόσχα, υποστήριξε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή μεθανίου. Το σύμπλεγμα των νησιών Σβάλμπαρντ ανήκει γεωγραφικά στη Νορβηγία, αλλά πολλές ρωσικές εταιρίες εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου έχουν εγκαταστάσεις στις νησίδες της Αρκτικής μετά τη διμερή συμφωνία του 1920. Το εν λόγω ανθρακωρυχείο ανήκει στη ρωσική εταιρία "Trust Artikougol".