ΚΑΡΝΤΙΦ.-
Με πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια Ουαλοί κλήθηκαν, για να αποφασίσουν για τη σύσταση αυτόνομου Κοινοβουλίου της Ουαλίας, σε ένα δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου είναι απρόβλεπτη και το οποίο διεξάγεται μια βδομάδα μετά τη μεγάλη νίκη των υποστηρικτών της αυτονομίας της Σκοτίας.
Αν οι Σκότοι είχαν κάποιες αμφιβολίες, οι Ουαλοί εμφανίζονται ακόμα περισσότερο αναποφάσιστοι. Παρά την έντονη πολιτιστική ταυτότητά τους, το 20% των οποίων μιλούν ακόμη την αρχαία γλώσσα των προγόνων τους, η εκστρατεία για την αυτονομία δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό σ' αυτή την επαρχία που βρίσκεται υπό αγγλική κηδεμονία εδώ και 700 χρόνια και ενσωματώθηκε επίσημα στο Βρετανικό Στέμμα το 1536. Οι σχέσεις της "μικρής" Ουαλίας με τη μητροπολιτική Αγγλία, είναι περισσότερο στενές εδώ και τέσσερις αιώνες, χωρίς να είναι ταραχώδεις, όπως οι αγγλοσκοτικές, ούτε καν προβληματικές. Ενας δεύτερος αστάθμητος παράγοντας του δημοψηφίσματος είναι το μέγεθος της συμμετοχής, καθώς η προεκλογική εκστρατεία δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τα 2,9 εκατομμύρια κατοίκους της Ουαλίας.
Το ένα τρίτο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, κρατούν στα χέρια τους το κλειδί του εξαγόμενου της κάλπης, αν και το "ναι" παρουσιάζεται να έχει ένα προβάδισμα της τάξης του 8%. Μετά το μαζικό "ναι" των Σκοτσέζων, μια ακόμα θετική έκβαση του δημοψηφίσματος από τους Ουαλούς, θα προκαλέσει τη σημαντικότερη θεσμική ανατροπή στη Μεγάλη Βρετανία, εδώ και τρεις αιώνες. Σε προηγούμενο δημοψήφισμα που διεξήχθηκε το 1979, οι Ουαλοί είχαν αντιταχθεί στην αυτονομία. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά πριν τις πρώτες πρωινές ώρες.