ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ενταση, αμφισβήτηση και ... σύγκρουση συμφερόντων

Eurokinissi

Σε κλίμα έντασης και έντονης αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη από μεγάλη μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ κύλησε η χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας, δίνοντας και το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, το ζήτημα της συγκρότησης ενός εναλλακτικού αντιλαϊκού πόλου από τον χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» είναι ζωτικής σημασίας για την άρχουσα τάξη. Και από αυτή την άποψη, οι αντιπαραθέσεις αντανακλούν και τη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως άλλωστε υπονόησε ξανά χτες και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, λέγοντας πως το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ «είναι δικό μας και δεν το χρωστάμε σε κανέναν μιντιάρχη ή ολιγάρχη»...

Ηδη, από χτες και με επίσημο τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, την επίσπευση των εσωκομματικών εκλογών ζήτησαν ο Θοδωρής Μαργαρίτης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, την ώρα που ο Ανδρουλάκης δεν έχει ακόμα απαντήσει για το εάν θα προχωρήσει σε εκλογές εντός του 2024, κάτι που δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτησή του έκανε επίθεση στους «αμφισβητίες» και επανέλαβε την απειλή των διαγραφών σε περίπτωση που συνεχιστεί το κλίμα τοξικότητας. «Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Αλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών». Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι «οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Τα προβλήματα είναι δύο: Μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Σήμερα, αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κεντρική Επιτροπή αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως «δεν συμβιβαζόμαστε με ένα κόμμα του 13% ή του 15%. Κάποιοι μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Πέτρος Ευθυμίου, απευθυνόμενος στον Ανδρουλάκη, ζήτησε εκλογή ηγεσίας άμεσα, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη επιτέθηκε στον Ανδρουλάκη λέγοντας ότι θα αγωνιστεί για τη μη ρευστοποίηση της παράταξης. Ο Δημήτρης Μάντζος σε άλλο μήκος κύματος είπε πως «διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Επρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Στην ΚΠΕ πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Και να μιλήσουμε πολιτικά». Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες και εκλογή προέδρου από τη βάση. Ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε πως «δεν ήμασταν πάντα τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να δούμε τι έφταιξε», χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα ηγεσίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε «να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στον χώρο της Κεντροαριστεράς». Ο δε Κώστας Σκανδαλίδης φέρεται να μίλησε για «πύρρειες νίκες», λέγοντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «αν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος και το σχέδιο της μεγάλης παράταξης καλώς, αν δεν μπορείς να πάμε σε άλλες διαδικασίες».

Εξάλλου, χτες ο δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας σε δηλώσεις του ανέφερε: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό». Και συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ». Επιπλέον, έστειλε σαφές μήνυμα στον Ανδρουλάκη για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες και ανέφερε πως «αν δεν γίνουν τώρα άλματα θα οδηγηθεί η παράταξη σε σήψη».


ΣΥΡΙΖΑ
Απόλυση Γ. Τσίπρα εν μέσω καταγγελιών για «εκκαθαρίσεις»

Μετά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, σειρά στις απολύσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο Γιώργος Τσίπρας. Το ανακοίνωσε ο ίδιος, με αιχμές κατά του Κασσελάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σε ό,τι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους, αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση».

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Γ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει να πληρώνεται έως τις ευρωεκλογές και αυτό έγινε προκειμένου να αρχίσει να πληρώνεται ο νυν διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Θάνος Μωραΐτης, με τον ίδιο τον Γ. Τσίπρα να διαψεύδει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, στελέχη που διαφωνούν με τον Κασσελάκη βάζουν θέμα για το πώς επιλέγονται τα κομματικά στελέχη που πληρώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν όντως υπάρχει λίστα προγραφών...

Οπως δήλωσε ο Γ. Τσίπρας, «δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα "σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας" από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων (...) Προφανώς η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα προχωρήσει, παρά τα όποια εμπόδια, γιατί είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζονται τα παζάρια για τα βασικά αξιώματα

Πιθανή η επανεκλογή φον ντερ Λάιεν με τη στήριξη «συντηρητικών», σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων

Χωρίς συμφωνία «σε αυτό το στάδιο» ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να εξηγεί πως τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση» στη Σύνοδο Κορυφής, στις 27 - 28 Ιούνη, στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και διαπραγματεύτηκαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ) συμφωνώντας στις βασικές κατευθύνσεις και παζαρεύοντας επιμέρους πλευρές και πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, οι 27 ηγέτες δεν είναι μακριά από την επίτευξη συμφωνίας και θα μπορούσε να επιτευχθεί «ισορροπία» αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γαλλία.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, εξέφρασε αντίστοιχη άποψη. Αναφερόμενος στην πλειοψηφία του ΕΛΚ εκτίμησε ότι «θα είναι επίσης δυνατό να καταλήξουμε γρήγορα σε μια λογική λύση», δηλαδή να εκλεγεί η φον ντερ Λάιεν από τις τρεις μεγάλες παρατάξεις, Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους.

Επιπλέον, το ΕΛΚ διεκδίκησε και το ήμισυ της θητείας για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2,5 χρόνια) και προέκυψε αντιπαράθεση με τους Σοσιαλιστές, που ζήτησαν δέσμευση για πενταετή θητεία του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντ. Κόστα.

Οι 6 διαπραγματευτές, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Ντ. Τουσκ της Πολωνίας για λογαριασμό του ΕΛΚ, οι Ολ. Σολτς της Γερμανίας και Π. Σάντσεθ της Ισπανίας από τους Σοσιαλιστές, και οι Εμ. Μακρόν και Μ. Ρούτε της Ολλανδίας για λογαριασμό των φιλελεύθερων του Renew, διαπραγματεύονταν για ώρες πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, έχει ανοίξει η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν και θα κορυφωθεί τις επόμενες βδομάδες. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο», είτε της αγροτικής πολιτικής είτε της ανταγωνιστικότητας είτε της διεύρυνσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ