Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζονται τα παζάρια για τα βασικά αξιώματα

Πιθανή η επανεκλογή φον ντερ Λάιεν με τη στήριξη «συντηρητικών», σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων

Χωρίς συμφωνία «σε αυτό το στάδιο» ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να εξηγεί πως τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση» στη Σύνοδο Κορυφής, στις 27 - 28 Ιούνη, στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και διαπραγματεύτηκαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ) συμφωνώντας στις βασικές κατευθύνσεις και παζαρεύοντας επιμέρους πλευρές και πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, οι 27 ηγέτες δεν είναι μακριά από την επίτευξη συμφωνίας και θα μπορούσε να επιτευχθεί «ισορροπία» αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γαλλία.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, εξέφρασε αντίστοιχη άποψη. Αναφερόμενος στην πλειοψηφία του ΕΛΚ εκτίμησε ότι «θα είναι επίσης δυνατό να καταλήξουμε γρήγορα σε μια λογική λύση», δηλαδή να εκλεγεί η φον ντερ Λάιεν από τις τρεις μεγάλες παρατάξεις, Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους.

Επιπλέον, το ΕΛΚ διεκδίκησε και το ήμισυ της θητείας για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2,5 χρόνια) και προέκυψε αντιπαράθεση με τους Σοσιαλιστές, που ζήτησαν δέσμευση για πενταετή θητεία του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντ. Κόστα.

Οι 6 διαπραγματευτές, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Ντ. Τουσκ της Πολωνίας για λογαριασμό του ΕΛΚ, οι Ολ. Σολτς της Γερμανίας και Π. Σάντσεθ της Ισπανίας από τους Σοσιαλιστές, και οι Εμ. Μακρόν και Μ. Ρούτε της Ολλανδίας για λογαριασμό των φιλελεύθερων του Renew, διαπραγματεύονταν για ώρες πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, έχει ανοίξει η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν και θα κορυφωθεί τις επόμενες βδομάδες. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο», είτε της αγροτικής πολιτικής είτε της ανταγωνιστικότητας είτε της διεύρυνσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ