Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχεδιάζει «πλατφόρμα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης»

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης» σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ξεκάθαρο στόχο να εντείνει παραπέρα τον «στενό κορσέ» στην ενημέρωση, που διασφαλίζουν άλλωστε οι αμέτρητες ευρωενωσιακές Οδηγίες και μηχανισμοί λογοκρισίας και παρακολούθησης, αλλά και τα αντίστοιχα ΝΑΤΟικά «πρότυπα».

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του «Data Journalists», η κυβέρνηση με απόφασή της στις 5 Ιούνη ανακοίνωσε την πρόθεση χρηματοδότησης, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, μιας «Ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης».

Η πλατφόρμα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, θα ανιχνεύει και θα «καταπολεμά» τη «σκόπιμη παραπληροφόρηση και τις παραπλανητικές αφηγήσεις, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και μοντέλα μηχανικής μάθησης». Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στον διαγωνισμό είναι στις 4/9/2024. Από το έγγραφο απουσιάζουν ουσιαστικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα και το πώς θα εμπίπτει κάτι στον χαρακτηρισμό της «παραπληροφόρησης», δεδομένο όμως είναι, όπως δείχνει άλλωστε και η πρόσφατη πείρα από Ουκρανία και Παλαιστίνη, πως παραπληροφόρηση θεωρείται πολύ απλά... ό,τι δεν συμφέρει την κυβέρνηση, το αστικό κράτος και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, που την ίδια ώρα δεν διστάζουν να αναπαράγουν τα δικά τους καραμπινάτα fake news.

Τα σχέδια αυτά της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα για πρώτη φορά τον Φλεβάρη. Την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο όξυνσης του ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και στο πεδίο της πληροφόρησης οι υπουργοί Εξωτερικών του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», δηλαδή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, είχαν δεσμευτεί να ενισχύσουν τη στενή συνεργασία τους για όλα τα θέματα παραπληροφόρησης σε μια κοινή τους συνάντηση.

Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση είχε πιέσει για την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και οργανισμούς που φέρεται να εμπλέκονται στις ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης παγκοσμίως, μια πρωτοβουλία που είχε συγκεντρώσει την υποστήριξη της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και, πιο πρόσφατα, της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς μετά τις αντιδράσεις να αναθεωρήσει το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα και με πρόσχημα την «προστασία από ψευδείς ειδήσεις» για την πανδημία, να ανοίξει τον δρόμο για να ενταθούν τα φαινόμενα λογοκρισίας στον Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ