Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρι για Κύπρο και Αιγαίο, με φόντο τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Στη Λευκωσία χτες ο Γεραπετρίτης, λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε ο «Στρατηγικός Διάλογος» ΗΠΑ - Κύπρου

Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Κόμπου την Τρίτη, η οποία σφράγισε τον «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Κύπρου
Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Κόμπου την Τρίτη, η οποία σφράγισε τον «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Κύπρου
«Επίσκεψη εργασίας» στην Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Σε μια αλυσίδα απανωτών συναντήσεων, που δείχνουν και την εντατικοποίηση του παζαριού πάνω σε σχέδια επικίνδυνων για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μπίζνες και το ΝΑΤΟ, προηγήθηκε τη Δευτέρα η ανακοίνωση της έναρξης «τακτικών συναντήσεων» ΗΠΑ και Λευκωσίας στο πλαίσιο διμερούς «Στρατηγικού Διαλόγου», όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν και Κ. Κόμπος σε συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

Προηγήθηκε επίσης συνάντηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, στις 13/6 στα Σκόπια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της «Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», όπου έβαλαν στο τραπέζι το πώς προχωρά ο περιλάλητος «Πολιτικός Διάλογος» Ελλάδας - Τουρκίας, ενόψει και των αναμενόμενων συναντήσεων Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και αργότερα, τον Σεπτέμβρη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11/6, στην Ιορδανία, είχε γίνει συνάντηση μεταξύ του Γ. Γεραπετρίτη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Γάζα, ενώ στις 6/6 ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη και συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον γγ του ΟΗΕ και την «προσωπική απεσταλμένη» του για το θέμα.

«Πλατφόρμα» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια η Κύπρος

Στο μεταξύ, νέα τροφή στη συζήτηση για μια ενδεχόμενη προσέγγιση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ έδωσε ο «Στρατηγικός Διάλογος» που συγκρότησαν η Λευκωσία με την Ουάσιγκτον, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η Αμυνα και με μοχλό και δομές που ήδη λειτουργούν για την ευρωατλαντική «σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή, όπως το Κέντρο για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων (Cyclops) στη Λάρνακα.

«Πανηγυρικά» δημοσιεύματα με διαπιστώσεις ότι η Κύπρος αποτελεί «πλέον αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ», επειδή «αναγνωρίζεται η στρατηγική και η στρατιωτική της αξία», συνοδεύονταν χτες από αναλύσεις που εξέφραζαν δυσαρέσκεια για το ότι όταν ο «Δημοκρατικός Συναγερμός» κέρδισε το 2013 τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο «η πρώτη μετεκλογική δέσμευση που ανέλαβε δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ούτε καν έγινε προσπάθεια για υλοποίησή της». Ωστόσο, πρόσθεταν οι ίδιες αναλύσεις, «έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι», σταμάτησαν οι αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων και οι ελλιμενισμοί ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια, στρώθηκε ο δρόμος για την οριστική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ιδρύθηκε το Cyclops κ.λπ.

Ολα αυτά ενώ ο Ν. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες υποβολής αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική θέση της Τουρκίας (σ.σ. βέτο), η οποία είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, πριν λίγες μέρες ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ιβο Ντάλντερ, υπογράμμισε ότι η Κύπρος «προσφέρει μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική προσέγγιση στο σημείο τομής της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή». Πρόσθεσε δε ότι «συνολικά μια γεωστρατηγική εταιρική σχέση με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα», συγκεκριμένα «θα προσέφερε ένα ισχυρό αντίβαρο στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πείθοντας ενδεχομένως ακόμα και την Αγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια έχει έρθει η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση».

Κλείνοντας, επέμεινε ότι «μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ - Κύπρου μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού προβλήματος σε λύση του Κυπριακού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατζέντα με Ουκρανία, Κίνα και στο παρασκήνιο Ελληνοτουρκικά(2024-04-03 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι σχεδιασμοί για την Ενέργεια και τις επεμβάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο(2019-06-07 00:00:00.0)
Διεργασίες ενόψει επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ(2018-12-11 00:00:00.0)
Προωθείται ενεργά η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην «ασφάλεια» και της Κύπρου(2018-11-24 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «αξιοποίηση» της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2018-11-09 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός για τη «μεγάλη γεωστρατηγική της αξία»...(2018-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ