Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στο επίκεντρο η «αξιοποίηση» της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Ν. Χριστοδουλίδης συνάντησε και τον πρόεδρο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον

Από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Μπόλτον
Από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Μπόλτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις επίσημες επαφές του στις ΗΠΑ συνεχίζει ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, που χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) αναμενόταν να συναντήσει στη Νέα Υόρκη την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Προχτές, ο Χριστοδουλίδης είχε επίσημη συνάντηση και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, με τον οποίο - όπως δήλωσε ο υπουργός - «συζητήσαμε την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε «είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται πως (...) πέραν του κυπριακού προβλήματος και της επιθυμίας μας για επίλυσή του - που αποτελεί και την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας - αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής».

Αυτό που με σιγουριά επιβεβαιώνεται είναι πως η Κύπρος αποκτά ειδικό ρόλο στην προώθηση των σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, κάτι που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό του νησιού και όλης της περιοχής, που σταθερά βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Το ζήτημα της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της είναι από τα πιο βασικά και επειδή τα μονοπώλια είναι αυτά που κάνουν κουμάντο, έχει αποδειχτεί ότι μόνο προς όφελος των λαών δεν μπορεί να αποβεί.

Ο Χριστοδουλίδης στην επαφή με τον Μπόλτον, σημείωσε ότι «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και παρουσίασε τη μοιρασιά στην Ενέργεια ως μια κατάσταση που μπορεί δήθεν να ωφελήσει τους πάντες. Είπε χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας», καθώς «μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες - οι οποίες όπως κατ' επανάληψη έχουμε αναφέρει δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους - μπορούμε (...) να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις της περιοχής».

Τα ρεπορτάζ του αστικού Τύπου, όχι τυχαία, εστιάζουν στην «αξία του εποικοδομητικού περιφερειακού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, πρόβαλαν ως θετικό στοιχείο το ότι η «πολυθεματική» εξωτερική πολιτική που ασκεί η Κύπρος - μέσω τριμερών σχημάτων συνεργασίας και των σχέσεων που διατηρεί με γειτονικά κράτη της περιοχής - μπορεί να συνδεθεί με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Αλλωστε, αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που προγραμματίστηκε η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, πρόβαλαν ως επίτευγμα το ότι «η Ουάσιγκτον πλέον δεν συνδέει τη Λευκωσία μόνο με τη ενδεχόμενο διευθέτησης του Κυπριακού αλλά την αντιμετωπίζει και ως εταίρο με τον οποίο μπορεί να εμβαθύνει τη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμους στρατηγικούς τομείς, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων». Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, την Τρίτη οι δύο πλευρές υπέγραψαν «Δήλωση Προθέσεων» για τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας στην Ασφάλεια, για το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις.

Επίσης, ο Χριστοδουλίδης συνάντησε και εκπροσώπους της αμερικανο-ισραηλινής οργάνωσης AIPAC (βασική πτέρυγα του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ) και έλαβε πρόσκληση για τη συμμετοχή του Κύπριου Προέδρου στο παγκόσμιο συνέδριο της οργάνωσης, την πρώτη βδομάδα του Μάρτη στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα, ο Χριστοδουλίδης αναμενόταν να μιλήσει σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council».

Και το γαλλικό ενδιαφέρον για τις τριμερείς

Στο μεταξύ, το ρόλο της Κύπρου μελετά καλά και η ιμπεριαλιστική Γαλλία, όπως έδειξε η συνάντηση που έγινε χτες στη Λευκωσία, με αντικείμενο την πρόοδο της υλοποίησης της Στρατηγικής Ατζέντας Κύπρου - Γαλλίας που υπογράφτηκε το 2016. Τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν αντίστοιχα ο γενικός διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο γενικός γραμματέας του γαλλικού ΥΠΕΞ πρέσβης Μορίς Γκουρντό - Μοντάν.

Σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι ο Γάλλος διπλωμάτης «ενημερώθηκε για τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Ενέργειας καθώς και για τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου, Ελλάδας με χώρες της περιοχής και για το ενδεχόμενο τομεακής διεύρυνσής τους με εταίρους όπως η Γαλλία».

Η ίδια ανακοίνωση θυμίζει ότι η Ατζέντα εστιάζει ειδικά και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, θέματα που ξεχώρισαν και στη χτεσινή συνάντηση. Επίσης, τονίζεται χωριστά η σημασία της συμμετοχής των δύο χωρών στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (PESCO) και του ότι «επιδιώκουν την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ενωσης μέσω μιας ανανεωμένης αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας, που θα εδράζεται στην αλληλεγγύη και αμοιβαία συνδρομή ανάμεσα στα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση απειλών και την προστασία των πολιτών της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το αυξημένο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Κύπρο καταγράφεται και στο γερό μπάσιμο του γαλλικού κολοσσού «Τotal» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη διμερή συνεργασία για την ασφάλεια, έχουν υπάρξει σενάρια ακόμα και για το ενδεχόμενο δημιουργίας γαλλικής βάσης στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ