Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες ενδοκυβερνητικές τριβές

Ο Τραμπ απέπεμψε ουσιαστικά τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζ. Σέσιονς (αριστερά)

Copyright 2017 The Associated

Ο Τραμπ απέπεμψε ουσιαστικά τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζ. Σέσιονς (αριστερά)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως πιθανή ένδειξη ευρύτερων «ανακατατάξεων» στους κόλπους της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζεται από μερίδα του Τύπου στις ΗΠΑ η προχτεσινοβραδινή «παραίτηση» του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς.

Πίσω από την παραίτηση φαίνεται πως ήταν η γνωστή δυσαρέσκεια του Προέδρου Τραμπ για το γεγονός ότι ο Σέσιονς επέλεξε να αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες του ανεξάρτητου ερευνητή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η διεξαγωγή των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών την περασμένη Τρίτη και οι άκαρπες, επί της ουσίας, έρευνες του ανακριτή Μιούλερ φαίνεται πως επέτρεψαν στον Τραμπ να προωθήσει την από καιρό αποφασισμένη αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης. Στη θέση του διόρισε προσωρινά ως εκτελόντα χρέη υπουργού Δικαιοσύνης τον προσωπάρχη του ομοσπονδιακού υπουργείου Ματ Γουιτάκερ, που έχει κατά το παρελθόν διατυπώσει θέσεις πολύ κοντά σε εκείνες του Προέδρου Τραμπ για τις έρευνες του ανακριτή Μιούλερ. Η εξέλιξη δεν αποκλείεται να αποβεί «κομβική» για την τύχη των ερευνών του Μιούλερ. Την «παραίτηση» του Τζ. Σέσιονς κλήθηκε πάντως να σχολιάσει μεταξύ άλλων χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που δήλωσε ότι η υπόθεση «προκαλεί πονοκέφαλο στην αμερικανική κυβέρνηση», αλλά «δεν έχει καμία σχέση με μας».

Τύχη ανάλογη με εκείνη του Σέσιονς δεν αποκλείεται να έχουν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ (όπως και στο παρελθόν με κορυφαίους υπουργούς), καθώς ο τελευταίος είχε προϊδεάσει συνεργάτες του για αντικατάσταση ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές της περασμένης Τρίτης. Στη «μαύρη λίστα» του Προέδρου Τραμπ φαίνεται πως είναι το όνομα της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, για την οποία ο Τραμπ έχει δυσαρεστηθεί, εκτιμώντας ότι «αδυνατεί» να ελέγξει αποτελεσματικότερα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ασχέτως με τις πιθανές αλλαγές προσώπων και το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της περασμένης Τρίτης, οι στόχοι των Αμερικανών ιμπεριαλιστών δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν. Ο Τραμπ επανέλαβε χτες ότι ο στρατός θα παράσχει «διοικητική υποστήριξη» κατά μήκος των νότιων συνόρων με αφορμή δύο καραβάνια αρκετών χιλιάδων μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι δεν θα αναφέρεται πλέον δημόσια στην επιχείρηση αυτή με την κωδική ονομασία Επιχείρηση «Πιστός Πατριώτης», αλλά ως «επιχείρηση υποστήριξης των συνόρων», μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Πηγές στο Πεντάγωνο διευκρίνισαν πως η αλλαγή έγινε επειδή ο στρατός δεν έχει την ευθύνη διεξαγωγής της επιχείρησης, αλλά υποστηρίζει την «ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας».

Ιδιαίτερα πάντως σηκώνεται η σφοδρή αντιπαράθεση του Τραμπ με μερίδα του Τύπου, με αφορμή τον λεκτικό διαπληκτισμό του με τον ρεπόρτερ του «CNN» Τζιμ Ακόστα (του οποίου αναστάλη η διαπίστευση στον Λευκό οίκο) και τον διαπιστευμένο ρεπόρτερ του «NBC» Πίτερ Αλεξάντερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ