Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχία για συνέχιση του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πιθανή επιβράδυνση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας την επόμενη διετία, εξαιτίας της διαφαινόμενης συνέχισης του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας, προβλέπουν αναλυτές οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Moody's».

«Αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί σε κάτω του 3% το 2019 και το 2020 από την εκτίμηση για 3,3% το 2017-18», επισημαίνεται στην έκθεση, όπου τονίζεται πως οι δασμοί που πρόσφατα επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, πιθανόν να αυξηθούν στο 25% τον Γενάρη από το σημερινό επίπεδο του 10%. Εκτιμά επίσης πως και στις δύο χώρες «ο συνολικός άμεσος αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι διαχειρίσιμος, αλλά οι επίμονες και διευρυνόμενες εντάσεις μεταξύ τους είναι ολοένα και πιο πιθανόν να έχουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις υπονομεύοντας τις επενδύσεις».

Το ίδιο 24ωρο, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδιδε ότι παρά τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας και τις πρόσφατες κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε πλειάδα κινεζικών εισαγόμενων προϊόντων, οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 16% τον περασμένο Οκτώβρη, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αποδίδει το γεγονός σε μία πιθανή σπουδή των κινεζικών εταιρειών να προωθήσουν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, πριν αυξηθούν περαιτέρω οι δασμοί στα προϊόντα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ