Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές κατά του Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες απειλές σε βάρος του Ιράν, ειδικά των μονοπωλίων στην Ενέργεια και ναυτιλιακών εταιρειών, εξαπέλυσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ. Με αφορμή την επαναφορά - την περασμένη Δευτέρα - όλων των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Μάη από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Χουκ εκτόξευσε απειλές κατά εταιρειών και χωρών σε περίπτωση που δεν θα φροντίσουν να αποφύγουν «εξ ολοκλήρου κάθε επαφή με ιρανικά πλοία και ειδικά τα δεξαμενόπλοια», ισχυριζόμενος ότι για τις ΗΠΑ «τα ιρανικά σκάφη είναι απειλή που πλέει στη θάλασσα».

«Αφού χάσουν οι εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών και τα ιρανικά πλοία την πρόσβασή τους στη διεθνή αγορά ασφαλίσεων, θα στραφούν προς τις εθνικές ασφαλιστικές», είπε ο Χουκ, προσθέτοντας με νόημα: «Αν λοιπόν γίνει ένα ατύχημα στο οποίο θα εμπλέκεται ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο, απλούστατα αποκλείεται οι ιρανικές ασφαλιστικές εταιρείες να μπορέσουν να καλύψουν τις ζημίες. Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση των ιρανικών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο, τα οποία γενικά ασφαλίζονται έναντι ποσού ίσου ή υψηλότερου με ένα δισεκατομμύριο δολάρια». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ενεργειακή συνεργασία Συρίας - Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη στέλνει «εκατομμύρια βαρέλια αργού» στη Συρία για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Μπασάρ Ασαντ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ προέβλεψε πως θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα «οδυνηρές περίοδοι» για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, εκτιμώντας πως η επιλογή των ΗΠΑ να εξαιρέσει προσωρινά - για ένα εξάμηνο - από τις κυρώσεις οκτώ χώρες (μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία) δεν θα αποτρέψει τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού».

Επιπλέον, χτες ο Ιρανός εκπρόσωπος στον ΟΠΕΚ, Χοσέιν Καζεμπούρ Αρντεμπίλι, δήλωσε πως Ρωσία και Σαουδική Αραβία βοηθούν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνοντας την δική τους πετρελαϊκή παραγωγή, ώστε να διατηρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

  • Στο Ιράν βρίσκεται αυτές τις μέρες ο 85χρονος Αμερικανός ισλαμιστής ιερέας και αρχηγός της οργάνωσης «Εθνος του Ισλάμ», Λούις Φάραχαν. Χτες προειδοποίησε τον Τραμπ να μην πυροδοτήσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπό την επιμονή του Ισραήλ, «γιατί θα προκαλέσει ένα άλλο είδος πολέμου, που θα φέρει την Κίνα, τη Ρωσία και όλες τις χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, και ο πόλεμος αυτός θα σημάνει το τέλος της Αμερικής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ