ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ι. Β. ΛΕΝΙΝ: 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Η επικαιρότητα των ιδεών του

21 Γενάρη 1924. Ωρα 6 και 50 λεπτά το βράδυ. Η καρδιά του ΛΕΝΙΝ έπαψε να χτυπά. Σήμερα 77 χρόνια από το θάνατό του, το τεράστιο επαναστατικό του έργο συνεχίζει να παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, φωτίζοντας το δρόμο της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Ο Λένιν, μελετώντας την εποχή της κυριαρχίας των μονοπωλίων, επεξεργάστηκε τη στρατηγική και τακτική για την επανάσταση, τη θεωρία για το "Κόμμα Νέου Τύπου" και καθοδήγησε, επικεφαλής του κόμματος των μπολσεβίκωνμ την ταξική πάλη του ρωσικού προλεταριάτου και των άλλων καταπιεσμένων μαζών ως τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και την έναρξη της οικοδόμησης του σοσιαλισμού για πρώτη φορά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οσο και αν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και την ΕΣΣΔ η αστική ιδεολογία και προπαγάνδα προσπάθησε και προσπαθεί να αντιπαραθέσει το λενινισμό στο μαρξισμό, να εξαγγείλει το τέλος των ιδεολογιών, να αναπαλαιώσει διάφορες οπορτουνιστικές θεωρίες περί του τέλους της ιστορίας, του τέλους της εργασίας και την έναρξη της μεταβιομηχανικής εποχής, η ίδια η τραγική για τους λαούς πραγματικότητα της "νέας τάξης πραγμάτων" αποδεικνύει περίτρανα ότι ο ιμπεριαλισμός, αν δεν ανατραπεί, η ανθρωπότητα θα συνεχίζει να ζει τα δεινά της κρίσης του και οι λαοί την ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση. Αυτή η πραγματικότητα αποδεικνύει τη ζωντάνια και την επικαιρότητα του λενινισμού.

Ο Λένιν, από την πρώτη στιγμή της επαναστατικής του δράσης, έδωσε τη μεγαλύτερη προσοχή του στη δημιουργία επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης και θεωρούσε αναγκαία και απαραίτητη την έκδοση εργατικής εφημερίδας, για την πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό και τη συσπείρωση των συνεπών επαναστατών σοσιαλδημοκρατών σε πανρωσικό κόμμα. Η σημασία που έδινε στην έκδοση και διάδοση πανρωσικής εφημερίδας για τη διάδοση του μαρξισμού και τη συμβολή της στη δημιουργία του προλεταριακού κόμματος, αλλά και την καθοδήγηση της ταξικής πάλης φαίνεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος έπαιρνε μέρος στη σύνταξή της. Εκδίδει την ΙΣΚΡΑ το 1900 και εκτιμά ότι "στην τρίχρονη δράση της η "Ισκρα" επεξεργάστηκε και το πρόγραμμα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και τις βάσεις της τακτικής του και τις μορφές συνένωσης του οικονομικού και του πολιτικού αγώνα των εργατών με βάση τον συνεπή μαρξισμό. Στα προεπαναστατικά χρόνια γύρω από την "Ισκρα" και κάτω από την ιδεολογική καθοδήγησή της ο εργατικός Τύπος πήρε τεράστια ανάπτυξη... Οι πρωτοπόροι εργάτες μόνο αν μελετήσουν την ιστορία της πάλης του μαρξισμού ενάντια στον οπορτουνισμό, μόνο αν μάθουν καλά και διεξοδικά το πώς ξεχώρισε η ανεξάρτητη προλεταριακή δημοκρατία από το μικροαστικό συνονθύλευμα, θα στεριώσουν οριστικά τη συνείδηση τους και τον εργατικό τους Τύπο". ("Για το προλεταριακό κόμμα νέου τύπου", σελ. 112 και 115, ΣΕ).

Ο Λένιν στην πορεία και κάτω από τις ανάγκες της πάλης του εργατικού κινήματος στη Ρωσία ίδρυσε και άλλες εφημερίδες όπως τις "Βπέριοντ", "Προλετάρι", ώσπου καθιερώνει σαν κομματικό όργανο του κόμματος των Μπολσεβίκων την "Πράβντα". Η λενινιστική αντίληψη για τον κομματικό Τύπο είναι επίκαιρη και αναγκαία και στις σύγχρονες συνθήκες. Ο ρόλος του καθημερινού πολιτικού προπαγανδιστή, ιδεολογικού διαφωτιστή και οργανωτή της δράσης του κόμματος, είναι αναντικατάστατος και μόνο μια κομματική εφημερίδα, όργανο της ΚΕ του κόμματος, μπορεί να τον εκπληρώνει. Για μας τους κομμουνιστές η υπόθεση αυτή θα γίνεται καθημερινά πράξη όσο δυναμώνουμε τη σχέση μας με το "Ριζοσπάστη", τόσο στο να τον τροφοδοτούμε με ύλη από τη δράση μας όσο και με την πλέρια αξιοποίησή του μέσα από την καθημερινή μελέτη και διάδοσή του.

Λ.


ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
Ποιος στηρίζει τους καταπατητές;

Αν και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου,ξεκαθάρισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του θεωρούν ότι η περιοχή "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Τουρκοβούνια ανήκει στο δημόσιο, όταν κλήθηκε να απαντήσει ποιος έδωσε εντολή σε αστυνομικούς να προστατεύσουν πριν λίγες μέρες τους καταπατητές που θέλουν να διώξουν από τα σπίτια τους περίπου 200 οικογένειες, είπε: "Θέλω να διαβεβαιώσω τον κύριο Κωστόπουλο ότι ουδεμία υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε τέτοια εντολή για την έξωση των φτωχών οικογενειών από τους χώρους αυτούς". Και πρόσθεσε με νόημα: "Επομένως απευθυνθείτε μάλλον σε άλλη υπηρεσία. Οχι στο υπουργείο Οικονομικών".

Προηγουμένως ο Γ. Δρυς είχε υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, αφού σημείωσε ότι τα Τουρκοβούνια έχουν περιέλθει στην κατοχή του ελληνικού κράτους αμέσως μετά την τουρκοκρατία, τόνισε ότι με την 11650/1938 απόφαση του τότε υπουργού Γεωργίας κηρύχτηκε αναδασωτέα ευρύτερη έκταση 1.300 στρεμμάτων. Αργότερα με τις αποφάσεις 40883/56, 39325/52 και 39329/52 τμήματα αυτής της έκτασης παραχωρήθηκαν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Με την 67/74 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων διατηρείται απαράγραπτο το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου στην εν λόγω έκταση. Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμα ότι παλαιότερα άλλος καταπατητής είχε χάσει δίκη με το ελληνικό δημόσιο για έκταση στην περιοχή που διεκδικούσε.

Παρ' όλα αυτά οι αδελφοί Καπράλου που διεκδικούν σήμερα τις εκτάσεις και απειλούν με έξωση από τα σπίτια τους κατοίκους, στο πρόσωπο του αρεοπαγίτη Ανδρουτσόπουλου βρήκαν υποστηριχτή στις διεκδικήσεις τους. Υπάρχουν όμως άλλες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν το δημόσιο. Ο Γ. Δρυς υπογράμμισε ότι "το υπουργείο Οικονομικών με τις υπηρεσίες του υπερασπίζονται και στην περίπτωση αυτή τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου και σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα συνεχίσει προκειμένου να μην δικαιωθούν οι καταπατητές".

Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι οι αδελφοί Καπράλου έχουν βρει αλλού ισχυρό στήριγμα. Είτε στην κυβέρνηση, είτε στη Δικαιοσύνη. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα γεγονότα. Εξάλλου και η απάντηση του Γ. Δρυ είναι χαρακτηριστική.

Μήτσος Κωστόπουλος

"Η Αστυνομία πήρε εντολή από κάποιον. Ρωτώ τον υπουργό και επειδή εκφράζει την κυβέρνηση και είναι ο πιο αρμόδιος να την εκφράσει όταν μιλάμε για δημόσια κτήματα και περιουσία: Ποιος έστειλε εκεί την Αστυνομία;", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος και πρόσθεσε: "Κύριε υπουργέ, πρέπει να κάνετε μία πολιτική δήλωση που να λέει: "Μπορεί ο κύριος Ανδρουτσόπουλος να βγάζει όποια απόφαση θέλει. Αλλά κανείς δεν μπορεί να καταπατήσει τις εκτάσεις του δημοσίου". Αν δοθεί τέτοιο μήνυμα κανείς δε θα τολμήσει να πάει. Ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής, ούτε κλητήρας, ούτε αστυνομικός".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ