ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Πολλαπλά νέα προβλήματα από την πολιτική που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας

Eurokinissi

Το ντόμινο νέων προβλημάτων που δημιουργεί στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, στην απογυμνωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στους εξουθενωμένους υγειονομικούς και σε όλο το λαό η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, αποκαλύπτεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και σήμερα τη δημοσίευση χαρακτηριστικών καταγγελιών και παραδειγμάτων από όλη τη χώρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία, με δυσκολία μπορεί να «βγει» ο σχεδιασμός για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων στα Κέντρα Υγείας, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από Κέντρα Υγείας της Πέλλας, π.χ. το ΚΥ Κρύας Βρύσης, που καλείται να λειτουργήσει τρία εμβολιαστικά κέντρα όταν μετά βίας και με πολλή δυσκολία μπορεί να καλυφθεί η λειτουργία δύο. Αντίστοιχη κατάσταση και στο ΚΥ Αριδαίας. Οι γιατροί σημειώνουν πως ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σχετικά με τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, π.χ. νευρολόγους, που καλούνται να στελεχώσουν τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και να παρακολουθούν τους εμβολιασθέντες, γιατί ο αριθμός των παθολόγων και γενικών ιατρών δεν επαρκεί για να «βγει» το πρόγραμμα του μήνα.

Στην περίπτωση του ΚΥ Κουφαλίων στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλεται ότι αν και είχε οριστεί ως εμβολιαστικό κέντρο για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, τελικά δεν λειτούργησε, λόγω έλλειψης εμβολίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, που καλούνται να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση, είτε προς το ΚΥ Διαβατών είτε προς το Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Παρέμβαση - εξόρμηση στο Κέντρο Υγείας Θέρμης πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσής του. Μοίρασε σε εργαζόμενους και ασθενείς την ανακοίνωσή της και τους κάλεσε σε συσπείρωση και αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Οπως αναφέρει, το ΚΥ Θέρμης καλύπτει τις ανάγκες πολλαπλάσιου κόσμου από ό,τι μπορεί να αντέξει, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Από πέρυσι έχουν συνταξιοδοτηθεί 4 γιατροί, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ υπάρχει έλλειψη και νοσηλευτικού προσωπικού. Με λειψό και εξαντλημένο προσωπικό, καλείται να λειτουργήσει και ως εμβολιαστικό κέντρο. Η Κομματική Οργάνωση καλεί το λαό να διεκδικήσει πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ώστε να καταγραφεί άμεσα όλος ο πληθυσμός, οι χρονίως πάσχοντες, ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19, τα ΑμεΑ.

Στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Τη μη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου σε ολόκληρη την περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας και τον αποκλεισμό του λαού από το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βορειοκεντρικής Εύβοιας του ΚΚΕ.

«Αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρη την περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας, μια έκταση με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, δεν λειτουργεί κανένα εμβολιαστικό κέντρο, όπως είχε διακηρυχθεί. Ούτε στο ΚΥ Μαντουδίου, όπου απαιτείται και επιπλέον προσωπικό, ούτε στο ΚΥ Ιστιαίας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ της περιοχής.

Επισημαίνουν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής, που βάσει προγράμματος εμβολιάζονται αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να μετακινηθούν σε απόσταση ακόμη και 250 χιλιομέτρων (!) προκειμένου να προσεγγίσουν τα εμβολιαστικά κέντρα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στο ΚΥ Ψαχνών. Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και η δυσκολία μετακίνησης εξαιτίας του οδικού δικτύου, στο οποίο η κυκλοφορία και η σύνδεση με την υπόλοιπη Εύβοια διακόπτονται συνεχώς, λόγω έλλειψης έργων υποδομής.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ απαιτούν να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των δομών ΠΦΥ της περιοχής, να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τις μετακινήσεις των ευπαθών ομάδων, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι που ζουν στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως τα Αγραφα και το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρυτανίας, τα δεκάδες χωριά της ορεινής δυτικής Φθιώτιδας και η περιοχή της Φωκίδας.

Μέχρι στιγμής στη Στερεά Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν μόνο στα Νοσοκομεία και στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών να είναι αναγκασμένοι είτε να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις, είτε να μην εμβολιαστούν.

Ακόμα κι αν ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της Στερεάς Ελλάδας, θα πρέπει να καλυφθούν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων από αυτά τα χωριά, χωρίς κανένα κρατικό σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης και με κατάλληλη ιατρική επίβλεψη. Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση και σε πολλές περιπτώσεις απουσία δομών ΠΦΥ καθιστά ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα την ιατρική παρακολούθηση όσων θα εμβολιαστούν, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

Στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αττικής

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο Νίκαιας, γιατρός ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο και παράλληλα παρακολουθούσε και ασθενείς στην κλινική του, διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

«Ποιος θα ευθύνεται αν έγινε ή γίνει διασπορά του ιού σε υγιή πληθυσμό που έρχεται να εμβολιαστεί; Που ανήκει μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες; Είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο μας υπό αυτές τις συνθήκες;», ρωτά με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΓΝ Νίκαιας.

Και καταγγέλλει: «Σε μία περίοδο που η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, με θετικά κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, είναι εγκληματικό να τοποθετείται προσωπικό να κάνει βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο (...) Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, με εντολή διοικητή, προχωράει το εμβολιαστικό πλάνο με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα τμήματα και τεράστιο μπάχαλο στον σχεδιασμό. Καλούνται παρατασιακοί ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι και νοσηλευτές από διάφορα τμήματα να δουλέψουν υπερωριακά σε κάτι άσχετο με τα καθήκοντα και την εκπαίδευσή τους. Δεν γνωρίζουν ότι όταν κάποιος από το προσωπικό μεταφέρεται σε άλλο τμήμα, η κλινική στην οποία ανήκει στενάζει ακόμα περισσότερο; Πώς θα βγουν τα προγράμματα του επόμενου μήνα;».

Στο ΨΝΑ «Δαφνί»,«με fast track διαδικασίες τα εξωτερικά ιατρεία (καρδιολογικό, χειρουργικό, γυναικολογικό και νευρολογικό) του Νοσοκομείου μετατράπηκαν σε εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό, παρακωλύοντας τη λειτουργία τους για τους ψυχικά ασθενείς, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις για παράδειγμα αναισθησιολόγου, αλλεργιολόγου για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιμετώπιση, αλλά και χωρίς την κάλυψη ασθενοφόρου», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΨΝΑ. Στο μεταξύ «έχουν επιβληθεί στο νοσοκομείο 5 επιπλέον εφημερίες στο τετράμηνο, με το νέο εφημεριακό σύστημα, δημιουργώντας συνθήκες εντατικοποίησης για όλους τους εργαζόμενους και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές των τμημάτων».

Στο φόντο και αυτών των προβλημάτων, την Τρίτη 26/1 στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ΨΝΑ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαιτούν: Μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, στην παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και στην περίθαλψη της γενικής νοσηρότητας. Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού. Οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων να αποζημιώνονται για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου. Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ενταξη στα ΒΑΕ.

Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση το ΚΥ Ζωγράφου

Διαμαρτυρία για τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό

Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Με συνθήματα όπως «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - Κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου, από σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης.

Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους, «το Κέντρο Υγείας της πόλης μας, που ήταν ήδη υποστελεχωμένο, με βασικές ειδικότητες γιατρών να λείπουν, έγινε εμβολιαστικό κέντρο 12ωρης εξυπηρέτησης, χωρίς βέβαια πρόβλεψη για ενίσχυση του προσωπικού. Μόνο για τον εμβολιασμό χρειάζονται 18 γιατροί σε καθημερινή βάση. Ηδη δίνονται εντολές στα Κέντρα Υγείας τους επόμενους μήνες να ασχολούνται αποκλειστικά με τον εμβολιασμό και με τίποτα άλλο. Ποιος θα βλέπει τους ασθενείς για όλα τα άλλα χίλια μύρια προβλήματα της υγείας τους;».

Εκπρόσωποι των φορέων συζήτησαν με γιατρούς του Κέντρου Υγείας που μίλησαν για τις δυσκολίες που δημιουργούνται και ζητούν προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα, η ανακοίνωση των φορέων μοιράστηκε πλατιά σε κατοίκους και είχε θερμή ανταπόκριση. Οι περισσότεροι κάτοικοι δήλωσαν άγνοια για την εξέλιξη και εξέφραζαν τη συμφωνία τους με τις διεκδικήσεις.

Το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Ζωγράφου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου διεκδικούν: Να λειτουργήσει πλήρως το Κέντρο Υγείας σε 24ωρη βάση και με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται εδώ και χρόνια. Να υποδεχτεί και να υλοποιήσει την ανάγκη της πρόληψης και του εμβολιασμού μπροστά στην πανδημία, με όλο το επιπρόσθετο και αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται γι' αυτό, χωρίς αποσπάσεις από άλλες καίριες θέσεις.

Κανένας σχεδιασμός ενίσχυσης από την κυβέρνηση

Χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές και με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ενάντια στον κορονοϊό, με την κυβερνητική πολιτική των «μπαλωμάτων» να δημιουργεί νέα προβλήματα και κινδύνους για το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς το προηγούμενο διάστημα περί «ετοιμότητας για πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα», στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής το... «ημερήσιο ρεκόρ» είναι μόλις 15.290 εμβολιασμοί και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μόλις 1,13%. Μάλιστα, ακόμα και αυτοί οι εμβολιασμοί γίνονται με κλείσιμο Περιφερειακών Ιατρείων, αναστολή λειτουργιών σε Κέντρα Υγείας, ακύρωση και αναβολή χιλιάδων ιατρικών ραντεβού στη δημόσια ΠΦΥ...

Κι όμως, και χτες ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι «η διαδικασία των εμβολιασμών, παράλληλα με τη στήριξη του ΕΣΥ, είναι τα "όπλα" με τα οποία θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», τη στιγμή που ακόμα και τώρα η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της κρίσιμης διαδικασίας των μαζικών εμβολιασμών, της παρακολούθησης των εμβολιασμένων κ.ο.κ.

Συνολικά από τις 27 Δεκέμβρη μέχρι χτες έχουν γίνει 123.077 εμβολιασμοί (μεταξύ των οποίων σε περίπου 81.000 υγειονομικοί, 32.701 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών και 7.000 στους οίκους ευγηρίας).

Σήμερα ανοίγουν τα ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, τους πολίτες 80 - 84 ετών.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το «πλάνο εμβολιασμού νησιών», το οποίο αποτελείται από 4 φάσεις. Στην 1η φάση έχει ξεκινήσει ο εφοδιασμός 18 νησιών που έχουν νοσοκομειακές μονάδες. Στη 2η φάση, στις 28/1 εφοδιάζονται με το εμβόλιο 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 (Σαλαμίνα, Θάσος, Πάρος, Αίγινα, Ανδρος, Τήνος, Σκόπελος, Μήλος, Μύκονος, Πόρος, Σπέτσες, Σκιάθος), ξεκινώντας με τους κατοίκους που είναι άνω των 85 ετών, και θα συνεχιστεί στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες βάσει της προτεραιοποίησης. Η 3η φάση ξεκινά στις 10/2, αφορά 19 νησιά με πληθυσμό 1.000 - 3.500 κατοίκους (Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ιος, Υδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος) και ο εμβολιασμός αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες. Η 4η φάση αφορά 42 νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 και ο εμβολιασμός θα αφορά το σύνολο των κατοίκων άνω των 18 ετών, με έναρξη στο Καστελόριζο στις 27/1.

Και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια έμεινε αναπάντητο ποιοι, πού και πώς θα πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς αυτούς, όπως και ποιοι θα παρακολουθούν την πορεία των εμβολιαζόμενων, τη στιγμή μάλιστα που στις δημόσιες δομές Υγείας - όπου αυτές υπάρχουν - οι ελλείψεις είναι τις περισσότερες φορές ακόμα πιο εκρηκτικές.

Κατά τ' άλλα, σε σχέση με τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων ο υπουργός έπιασε ξανά το γνωστό τροπάρι για την «ευρωπαϊκή οικογένεια», τη στιγμή που έχουν βγει τα μαχαίρια των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών γύρω και από το θέμα των εμβολίων. Εκφράστηκε επίσης η «ελπίδα» να μπουν γρήγορα στο πρόγραμμα εμβολιασμού οι ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως η κυβέρνηση να δίνει καμία ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ