ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βίαιο χτύπημα διαδήλωσης της ΠΚΣ

«Αποτελεί ένα ακόμη βήμα έντασης της καταστολής με στόχο το φοιτητικό κίνημα», σημειώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ και καλεί σε δυνάμωμα του αγώνα ως απάντηση στη νέα πρόκληση

Motion Team

Την απρόκλητη επίθεση των μηχανισμών καταστολής της κυβέρνησης δέχτηκαν χτες το πρωί φοιτητές της Πανσπουδαστικής ΚΣ και της ΚΝΕ, ενώ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις Δικαστικές Φυλακές Θεσσαλονίκης στα Διαβατά, όπου η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου θα εγκαινίαζε σχολείο «δεύτερης ευκαιρίας».

Οι φοιτητές έφτασαν στην περιοχή στις 10.40 π.μ. Ενα λεωφορείο των ΜΑΤ με δύο διμοιρίες και άνδρες της αστυνομίας έκλεισαν το δρόμο, εκατοντάδες μέτρα μακριά από την είσοδο των φυλακών, εμποδίζοντας την πρόσβαση. Οι φοιτητές άπλωσαν το πανό που κρατούσαν και φωνάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν ότι ο νέος νόμος - πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση και στην υποβάθμιση των σπουδών τους διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Οταν θέλησαν να πορευτούν στο δρόμο που οδηγούσε στην είσοδο των φυλακών, από όπου θα περνούσε η υπουργός Παιδείας, οι φοιτητές δέχτηκαν ανελέητες επιθέσεις με χημικά και ρόπαλα να πέφτουν πάνω στα κορμιά τους. Σε μία από τις επιθέσεις τους, άντρες της αστυνομίας χτύπησαν με τις ασπίδες τους στο κεφάλι και στη συνέχεια συνέλαβαν τον Θάνο Καραλή, σπουδαστή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στέλεχος της ΠΚΣ και της ΚΝΕ. Ενώ του πέρασαν χειροπέδες συνέχισαν να τον χτυπούν και τον οδήγησαν στο εσωτερικό της Φυλακής των Διαβατών! Από εκεί τον φόρτωσαν σε αυτοκίνητο της αστυνομίας και τον μετέφεραν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ο Θ. Καραλής αφέθηκε ελεύθερος δύο ώρες αργότερα, μετά από παρέμβαση στελεχών του ΚΚΕ προς τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Motion Team

Την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χημικά και κλομπ σε φοιτητές, μέλη της Πανσπουδαστικής και της ΚΝΕ, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

«Η βίαιη απαγόρευση της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας αποτελεί ένα ακόμα βήμα ενδυνάμωσης της καταστολής που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κάμψει το φοιτητικό κίνημα», σημειώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ και καλεί το λαό και τη νεολαία της πόλης να απαντήσουν σ' αυτή την πρόκληση. Καλεί «ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο μαχητικά, πιο συντονισμένα να ενισχύσουν τον αγώνα κατά της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που την εκφράζουν και την υλοποιούν».

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Γιατί ο νέος νόμος - πλαίσιο κατηγορείται εκτός των άλλων για αυταρχισμό και για το ότι στρέφεται κατά των κινητοποιήσεων φοιτητών κι εργαζομένων μέσα στα ιδρύματα;

Με πολλές από τις διατάξεις του νόμου - πλαισίου και με τα διατάγματα και τους κανονισμούς που θα ακολουθήσουν για να τον υλοποιήσουν, παίρνονται μέτρα που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τα πλέον σοβαρά τέτοια μέτρα, έχουν να κάνουν με την αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο. Σύμφωνα με το νέο ορισμό του ασύλου που εισάγει ο νόμος - πλαίσιο, το άσυλο πλέον προστατεύει το δικαίωμα στη μάθηση και την εργασία όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας «έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει». Ετσι, όμως, στρέφεται το βλέμμα ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή στις κινητοποιήσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών ή εργαζομένων στο κάθε ίδρυμα, που μπορεί να εμποδίσουν το δικαίωμα έστω και ενός φοιτητή να κάνει μάθημα ή το δικαίωμα έστω και ενός διοικητικού υπαλλήλου να εργαστεί! Με άλλα λόγια, όταν οι πανεπιστημιακοί και οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα απεργούν και περιφρουρούν την απεργία τους, σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο καταλύουν το άσυλο! Αντίστοιχα και οι φοιτητές όταν κάνουν κατάληψη μπορεί να κατηγορηθούν και αυτοί για καταπάτηση του ασύλου...

Με το ίδιο πνεύμα, στο άρθρο 16 το νόμου - πλαισίου που αναφέρεται στη διάρκεια των εξαμήνων και τις εξεταστικές περιόδους, απαγορεύεται στα ΑΕΙ κάθε ευελιξία στη ρύθμιση της διάρκειας των εξαμήνων με βάση τις συνθήκες και τις δυνατότητες του κάθε ιδρύματος, με στόχο να πλήξει τη συνδικαλιστική δράση φοιτητών και διδασκόντων. Στην ουσία, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, αν το σύνολο των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα εξάμηνο διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε διά νόμου χάνεται το εξάμηνο. Απαγορεύεται ακόμα και η εξέταση των επί πτυχίω φοιτητών σε μαθήματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαλέξεις τους. Ετσι, οποιαδήποτε κινητοποίηση διαρκείας εντός των ιδρυμάτων ποινικοποιείται.

Ολα τα παραπάνω δεν προκύπτουν τυχαία στο νόμο - πλαίσιο. Είναι όροι που συνοδεύουν την «ιδιωτικοποίηση», την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Ο νόμος - πλαίσιο προσπαθεί και με τέτοια μέτρα να εξασφαλίσει ότι τα ιδρύματα θα λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένες επιχειρήσεις. Εξασφαλίζει για παράδειγμα ότι τα ΑΕΙ θα έχουν τα απαραίτητα «όπλα» για να ανταποκρίνονται στις πιεστικές προθεσμίες, που θα τους ορίζουν οι επιχειρήσεις, για την παράδοση έργων και μελετών τις οποίες θα τους παραγγέλνουν. Παράλληλα, επειδή και τα ίδια τα ιδρύματα θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με τις διατάξεις αυτές θα φτιάχνουν τη «βιτρίνα» τους, ώστε να εξασφαλίζουν «πελάτες». Τον αυταρχισμό και την πάταξη κινητοποιήσεων στο εσωτερικό ενός ιδρύματος, θα τα αξιοποιεί ο πρύτανης ή ο μάνατζερ του ιδρύματος ως διαπιστευτήρια απέναντι στις επιχειρήσεις, τις οποίες θα προσπαθεί να προσελκύει για να κλείνει συμφωνίες και να εξασφαλίζει χρηματοδότηση.

Στην τηλεόραση του «902»

Σήμερα Πέμπτη, στην τηλεόραση του «902» στις 9 το βράδυ, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τη διαθεματικότητα και τα αναλυτικά προγράμματα στην εκπαίδευση.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κατάληψη στις σχολές του ΟΑΕΔ

Σε κατάληψη των σχολών του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο Κρήτης προχώρησαν από την Τρίτη 20 Μάρτη, οι μαθητές που φοιτούν σ' αυτές, ενάντια στις αλλαγές της κυβέρνησης στην Τεχνολογική Εκπαίδευση. Το νέο καθεστώς βρίσκει αντίθετους και τους εκπαιδευτικούς των σχολών του ΟΑΕΔ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι μαθητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς -όπως τονίζουν- οι μεταρρυθμίσεις υπονομεύουν στην ουσία το μέλλον τους, υποβαθμίζοντας παραπέρα τις σπουδές τους.

Σύλληψη με εντολή άνωθεν

«Εντολές άνωθεν»... Αυτή ήταν η απάντηση των αστυνομικών στην επαναλαμβανόμενη απαίτηση του στελέχους της ΚΝΕ Θ. Καραλή, να μάθει γιατί τον συνέλαβαν. Είναι ξεκάθαρο πως η χτεσινή επίθεση της αστυνομίας εναντίον της διαδήλωσης της ΚΝΕ, έξω από τις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, ήταν απρόκλητη. Οπως φαίνεται ήταν σχεδιασμένη και είχε στόχο να υπάρξουν και συλλήψεις. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν την αφορμή, όμως δεν τους βγήκε. Εχασαν την ψυχραιμία τους. Μάλιστα προπηλάκισαν και απώθησαν τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» που παρακολουθούσε από απόσταση αναπνοής τη διαδικασία της εξόφθαλμα παράνομης σύλληψης. Οι αστυνομικοί δε σταμάτησαν να την απωθούν ούτε κι όταν επέδειξε τη δημοσιογραφική ταυτότητα. Η πρακτική των «οργάνων της τάξης» δεν αποτελεί απλή παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου. Αποδεικνύει πως ήθελαν με κάθε τρόπο να ολοκληρώσουν τη βρωμοδουλιά και σ' αυτή την προσπάθεια δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτόπτες και αυθήκοοι μάρτυρες...

Σήμερα η δίκη των 49 φοιτητών

Για δεύτερη φορά δημιουργήθηκε χτες συνωστισμός και ταλαιπωρήθηκαν (κατηγορούμενοι φοιτητές, μάρτυρες, δικηγόροι κλπ) που πήγαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας για την υπόθεση των 49 συλληφθέντων φοιτητών από το συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη. Η δίκη χτες διακόπηκε, επειδή δεν υπήρχε κατάλληλο ακροατήριο (αίθουσα) και θα συνεχιστεί σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εφετείου Αθήνας.

Εξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν φοιτητές και συγγενείς των κατηγορουμένων, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους 49 κατηγορούμενους. Επίσης συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες έκαναν χτες φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη, από το Πολυτεχνείο έως τα Δικαστήρια.

Θυμίζουμε ότι οι φοιτητές κατηγορούνται για σύσταση και συμμορία, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Από τους συνηγόρους τους έγινε γνωστό ότι σήμερα θα καταθέσουν στο δικαστήριο γνωμοδότηση επτά καθηγητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Ι. Μανωλεδάκη, όπου θα χαρακτηρίζεται το κατηγορητήριο νομικά αστήρικτο, αβάσιμο και αόριστο και πως η λογική των «ομαδικών κατηγορητηρίων» είναι ασυμβίβαστη με την ποινική δικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ