ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ελλάδα και Τουρκία, ΝΑΤΟικοί χωροφύλακες στα Βαλκάνια

Είμαστε έτοιμοι, είπε, να στείλουμε τη Βαλκανική Ταξιαρχία στο Κόσσοβο, στην ΠΓΔΜ και τη Ν. Σερβία

Ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα και τοποτηρητή στα Βαλκάνια, για Ελλάδα και Τουρκία, προτείνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος μέσα από συνέντευξή του στο τουρκικό CNN. Αναφερόμενος στη σοβαρότητα της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και στη Νότια Σερβία, επισήμανε ότι οι λαοί της περιοχής περιμένουν από Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν κάτι.

«Ελλάδα και Τουρκία, είπε, είναι τα μεγαλύτερα κράτη στην περιοχή και οφείλουμε να συμφωνήσουμε και να δημιουργήσουμε εδώ μια πολυεθνική συνεργασία ασφάλειας στη Νότια Ευρώπη». Και πρόσθεσε αναφερόμενος στην πολυεθνική Βαλκανική Ταξιαρχία που έχει συγκροτηθεί: «Μια συνεργασία έχει ήδη δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εχουμε π.χ. τη διεθνή ταξιαρχία στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) με Τούρκο διοικητή. Τώρα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και να υποστηρίξουμε την KFOR στο Κόσσοβο, για να γίνει πιο αποτελεσματικός στη διαφύλαξη της ασφάλειας και της ειρήνης. Στο Κόσσοβο όπως και στην ΠΓΔΜ και στη Σερβία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, να το συζητήσουμε. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια στην περιοχή. Θα πρέπει σ' αυτή τη βάση να συνεργαστούμε. Τώρα είναι ο καιρός για τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό».

Ως πρώτο βήμα αυτής της ελληνοτουρκικής συνεργασίας διανομής των Βαλκανίων, κάλεσε την Τουρκία να εκκαθαρίσει τα ναρκοπέδια στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στον Εβρο, σε ένδειξη καλής θέλησης. «Υπάρχει, είπε, μια ναρκοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών και μια καλή πρόταση θα ήταν οι δύο κυβερνήσεις μας να μελετήσουν τρόπους για να δώσουν τέλος σ' αυτήν την παλιά ιστορία και να αφαιρέσουν τις νάρκες. Αυτό θα ήταν ένα νέο μέτρο οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μπορεί να δείξει ότι πράγματι μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στην προωθούμενη στρατηγική αμυντική αναθεώρηση. «Σήμερα, είπε, είναι αναγκαίο και θετικό να έχουν οι χώρες μικρότερο και πιο ευέλικτο στράτευμα και μικρότερο αριθμό δυνάμεων. Από την άλλη μπορούμε να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας και ενός σύγχρονου μοντέλου δομής και οργάνωσης». Η αναθεώρηση αυτή, όπως παραδέχτηκε, προκύπτει από τις ανάγκες «της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, όπου η Ελλάδα συμμετέχει». Και πρόσθεσε: «Εχουμε συγκεκριμένο ρόλο. Ο ρόλος αυτός απαιτεί υψηλή τεχνολογία και σύγχρονες μορφές ανάπτυξης. Και αυτό κάνουμε». Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο ελληνικός στρατός που σήμερα αριθμεί 140.000 άντρες θα κατέβει κάτω από τους 100.000 άντρες. Επίσης είπε, ότι θα υπάρξει αλλαγή και του καθεστώτος γενικής επιστράτευσης που ισχύει από το 1974.

«Ναι» στην επέμβαση από Καραμανλή

Υπέρ της επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ΠΓΔΜ αλλά και υπέρ του... απαραβίαστου των συνόρων, τάχτηκε ο Κ. Καραμανλής. Σε δηλώσεις που έκανε μετά την έξοδό του χτες από το Προεδρικό Μέγαρο όπου ενημέρωσε τον Κ. Στεφανόπουλο για τις επαφές του στα Σκόπια, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εφησυχάζει και να πάρει πρωτοβουλίες «ώστε η διεθνής κοινότητα, κυρίως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να παρέμβουν αποφασιστικά στην κρίση αυτή». Ταυτόχρονα δε δίστασε να εμφανιστεί υπερασπιστής της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων, αλλά, όπως είπε, είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε σε μια ομάδα εξτρεμιστών, να βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια.

ΒΟΥΛΗ
Στο ιδιωτικό κεφάλαιο η αμυντική βιομηχανία

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίνονται κρίσιμοι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, όπως με την επικείμενη λειτουργία της ΑΒΥΤ ΑΕ στην Πάτρα και μάλιστα η κυβέρνηση περηφανεύεται για αυτήν την πολιτική, ισχυριζόμενη ότι έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα εγκατασταθεί σε υποβαθμισμένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης στην απάντησή του υπερασπίστηκε την πολιτική αυτή με το επιχείρημα ότι με την ίδρυση ιδιωτικών βιομηχανιών στην Ελλάδα εξοικονομείται πολύτιμο συνάλλαγμα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ανεξαρτητοποιείται η χώρα από τις ξένες πηγές προμήθειας αμυντικού υλικού.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική ότι έτσι παραχωρούνται δραστηριότητες της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) είπε ότι αυτή έχει άλλο αντικείμενο παραγωγής και ήδη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει παραγγελίες της τάξης των 4,5 δισ. δρχ. Είπε δε ότι η βιομηχανία αυτή δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ούτε με τη βάση στον Αραξο, η οποία «αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα». Καταλήγοντας είπε ότι οι κάτοικοι της Πάτρας που θα απασχοληθούν «θα πρέπει να ευγνωμονούν γι' αυτό το πρόγραμμα».

Ο Π. Κοσιώνης στην τοποθέτησή του παρατήρησε ότι του έκανε εντύπωση η άνεση του υφυπουργού και τόνισε: «Μίλησε σαν να πρόκειται για ένα εργοστάσιο παρασκευής σπίρτων. Και εκεί θα ήταν προσεκτικός κανείς. Δεν είναι σπίρτα κύριε υφυπουργέ. Εάν διαβάσει κανείς εδώ τι έχει υπογραφεί θα δει ότι και ΠΑΤΡΙΟΤ θα πηγαίνουν εκεί, ΑΒΑΞ θα πηγαίνουν, τα πάντα θα πηγαίνουν».

Εάν θέλουμε, συνέχισε, να αναπτύξουμε την τεχνολογία και στον αμυντικό τομέα γιατί δεν κάνουμε προσπάθεια με την ΕΒΟ, την ΠΥΡΚΑΛ, και τις άλλες που υπάρχουν; Αντίθετα, είπε, τα παίρνουν τώρα ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσεις και με πολυεθνικές του εξωτερικού και τόνισε: «Εμείς παινευόμαστε για την εθνική μας άμυνα και την εθνική μας ανεξαρτησία και στην πραγματικότητα δίνουμε τέτοιους τομείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο που δεν ξέρουμε πώς θα το χρησιμοποιήσει κατά διαστήματα».

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία θα εγκατασταθεί η εταιρία είπε ότι αυτή εδώ και 40 χρόνια «είναι ο βόθρος όποιου δυσάρεστου ετοιμάζει να κάνει η πολιτεία ή οι προύχοντες της περιοχής. Ολα πάνε στις δυτικές συνοικίες γιατί είναι ήδη υποβαθμισμένες, ενώ η βορειοανατολική πλευρά που μένει η γκλαμουριά της Πάτρας δεν επιδέχεται τίποτα από αυτά».

Ο Π. Κοσιώνης είπε ότι οι κάτοικοι αντιδρούν, ενώ αντίθετο είναι και το ΤΕΕ και κατέληξε: «Σε ποιο μέρος του κόσμου συμβαίνει να εγκαθίσταται μία βιομηχανία παραγωγής οπλικών συστημάτων σε πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη περιοχή»;

.

Δυναμικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο του λαού της Πάτρας

«Να μην εμπλακεί η χώρα μας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ» απαίτησε ο λαός της Πάτρας στο παμπατραϊκό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας με διοργανωτές την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και τη Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών και Σωματείων.

«Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Κανένας φαντάρος στα Βαλκάνια, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και παράλληλα οι διαδηλωτές καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στην περικύκλωση της βάσης του Αραξου την επόμενη Κυριακή.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντρέας Αντωνόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ενώ ακολούθησε και χαιρετισμός από το Βασίλη Βούλγαρη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας. Στην ομιλία του ο Αντρέας Αντωνόπουλος επισήμανε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει νέες «πρωτοβουλίες» στην εμπόλεμη περιοχή των Βαλκανίων. «Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Να εμποδίσουμε τα σχέδια αυτά! Να μην επιτρέψουμε ο ανθός της νεολαίας να γίνει κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Να μην εμπλακεί η χώρα με κανέναν τρόπο στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς».

Στη συνέχεια κάλεσε όλο το λαό «σε δυναμική και μαχητική περικύκλωση της βάσης του Αραξου την Κυριακή στις 1 του Απρίλη, στις 12.30 μ.μ., για να φύγει η βάση και τα πυρηνικά» και κατέληξε: «Μόνο ο ενωμένος, αποφασιστικός και μακροχρόνιος αγώνας του λαού που θα παλεύει για άλλη εξουσία, σε καθεστώς λαϊκής οικονομίας, μπορεί να βάλει τέλος στα φρικιαστικά σχέδια των ιμπεριαλιστών».

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΙΑΣ
Εκδήλωση για τις συνέπειες του πολέμου

Μια προσπάθεια να δοθούν επιστημονικές πειστικές απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα τα οποία ανέκυψαν μετά την αποκάλυψη του ραδιενεργού εγκλήματος που το ΝΑΤΟ διέπραξε στα Βαλκάνια, αποτέλεσε η χτεσινή εκδήλωση της Βαλκανικής Ενωσης Φιλίας. Μια προσπάθεια να ακουστεί πιο δυνατά το «ναι» στη φιλία, στην ειρήνη και στη συνεργασία των λαών, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Π. Μιχαλακάκος.

Η εκδήλωση είχε θέμα «Οι οικολογικές επιπτώσεις στα Βαλκάνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία» και συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων, επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί επιστήμονες με τις παρεμβάσεις τους ανέλυσαν τις συνέπειες από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ανθρώπινο οργανισμό και στο περιβάλλον.

Ο Ν. Κατσαρός, διευθυντής ερευνών του «Δημόκριτου», αφού ανέλυσε τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον της Βαλκανικής, επισήμανε την ανάγκη απαγόρευσης της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο Γ. Πετρόπουλος, από την ΕΕΔΥΕ, τόνισε πως η πραγματικότητα που διαμορφώνεται αποκαλύπτει με κραυγαλέο τρόπο πως λύση σε όφελος των λαών μπορεί να βρεθεί μόνο με την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕΔΥΕ θα συμβάλει να γίνουν γνωστές στο λαό οι συνέπειες και θα εντείνει τον αγώνα της εναντίον του ΝΑΤΟ.

Ο Χ. Καράτσαλος, από το ΚΚΕ, τόνισε πως το κύριο πρόβλημα είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αυτός καθεαυτός, γι' αυτό είναι θετική κάθε εκδήλωση που μπορεί να πιέσει για αλλαγή της ρότας σε μια άλλη πολιτική, προς όφελος των λαών. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε, το ΚΚΕ θα στηρίξει όλες αυτές τις εκδηλώσεις που θυμίζουν τον πόλεμο και κινητοποιούν το λαό εναντίον του, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη στο λαό της Σερβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ