ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "λύση" του ΣΥΝ

Μακριά, πολύ μακριά, από τα προβλήματα - ογκόλιθους που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος, κινήθηκε και στην τελευταία του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος ("ΕΘΝΟΣ της Κυριακής", 21/6/98). Αντίθετα, κινήθηκε, όχι απλώς πολύ κοντά, αλλά μέσα στη φιλομονοπωλιακή αντίληψη της διαχείρισης, προτείνοντας "λύσεις" καλύτερου τρόπου διακυβέρνησης απ' ό,τι του ΠΑΣΟΚ! Αυτή τη "λύση" ο Ν. Κωνσταντόπουλος τη χαρακτήρισε ως τη μόνη ρεαλιστική, έναντι της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προσπάθησε, δηλαδή, να πείσει, ότι οι επιλογές που ο λαός έχει μπροστά του είναι οι εξής: Η του ΠΑΣΟΚ, που είναι κακή, ή της ΝΔ, που είναι επίσης κακή, ή του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που είναι η καλή! Επομένως, πέρα απ' αυτά υπάρχει το χάος...

Σ' αυτή τη βάση επιτέθηκε στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι "κάνει κακής ποιότητας αντιπολίτευση", ότι "η κ. Παπαρήγα διακατέχεται από το άγχος της κομματικής περιχαράκωσης" και ότι "πολιτική που δεν υποδεικνύει λύσεις(δηλαδή του ΚΚΕ), είναι μισή πολιτική και άρα λάθος"!

Το ΚΚΕ έχει υπογραμμίσει πολλές φορές, πως ο ΣΥΝ δίνει "χείρα βοηθείας" προς την ασκούμενη πολιτική. Αυτό εκφράζει και το γεγονός ότι ο ΣΥΝ δε χάνει την ευκαιρία να εξάρει τα "φιλολαϊκά" αποτελέσματα που έφεραν οι κυβερνήσεις της "Κεντροαριστεράς" στην Ιταλία και τη Γαλλία!!! Προσπαθεί έτσι ο ΣΥΝ, να εμποδίσει τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους να δουν την πραγματική διέξοδο και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική με τρόπο ριζοσπαστικό. Και ταυτόχρονα, προσπαθεί να τους ενσωματώσει σ' ένα ψεύτικο αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο.

Οπως σημείωσε και η τελευταία Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, "ο Συνασπισμός, την ίδια περίοδο που εντείνεται η λαϊκή διαμαρτυρία, προβάλλει τη θέση για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Από τη μια ασκεί κριτική και από την άλλη εκφράζει ετοιμότητα να αναλάβει μερίδιο ευθυνών σε μια καταδικασμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι εκκλήσεις του Συνασπισμού, για κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έρχονται σε αντίθεση με τη μαχητική ενότητα των εργαζομένων στους αγώνες τους, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που φουντώνει καθημερινά εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής".

***

Αν και η συνέντευξη του Ν. Κωνσταντόπουλου δόθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, ωστόσο ο ίδιος δε βρήκε λέξη να πει για το όργιο των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Το ίδιο και για τη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, για τον κυβερνητικό αντικομμουνισμό, για την ανάγκη να δυναμώσει η ενότητα και η μαζικότητα του λαϊκού κινήματος. Τα παρέλειψε όλα αυτά. Και πολλά άλλα ίδιας σημασίας.

Καθόλου τυχαία βεβαίως. Και το ότι η παράλειψη δεν είναι τυχαία, φαίνεται και απ' το περιεχόμενο των όσων είπε. Συγκεκριμένα:

α) "Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σταθερή στρατηγική και μη διαθέτοντας στρατηγική κινείται σαν το εκκρεμές, από το "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" μέχρι την καταγγελία της τηλεφωνικής επικοινωνίας" (Σημίτη - Κλίντον).

Σκόπιμα ο Ν. Κωνσταντόπουλος παραβλέπει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο έχει στρατηγική, αλλά και ότι την έχει διαμορφώσει μακροπρόθεσμα. Αλλά αυτό δεν τον συμφέρει να το ομολογήσει, αδικώντας έτσι την κυβέρνηση. Γιατί αν το ομολογούσε, θα υποχρεωνόταν να δεχτεί ότι η στρατηγική του ΣΥΝ συμπίπτει με του ΠΑΣΟΚ απόλυτα.

Από την άλλη ο Ν. Κωνσταντόπουλος, διαπιστώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται σαν εκκρεμές, εξυμνεί τη στάση Σημίτη στο τηλεφώνημα του Κλίντον. Μια στάση ενταγμένη στα πλαίσια της γραμμής του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ". Μια στάση ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή που βάζει στο απυρόβλητο τη "νέα τάξη πραγμάτων". Που, ωστόσο, όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, επαίνεσαν!β) "Το κλίμα πυραυλολογίας και οι κινήσεις στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα διευκολύνουν την Αγκυρα να μεταθέσει το πρόβλημα αλλού και να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία" (της Κύπρου στην ΕΕ).

Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σύμπας ο κυπριακός λαός, ή το γεγονός ότι προωθείται (και με μοχλό την ένταξη στην ΕΕ) η επίσημη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, που γίνεται εν γνώσει της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο είναι η ενταξιακή διαδικασία...

γ) "Από την κυβέρνηση λείπει το πολιτικό κριτήριο, λείπει η ιστορική αίσθηση ορισμένων σταθερών παραμέτρων στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών δυναμικών στην Ελλάδα", είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Τι εννοεί; Εννοεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει πιο μαλακά στην εφαρμογή της πολιτικής της, για ν' αποφύγει ο τόπος την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος!!!

Πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα; Βγαίνει απ' το εξής που είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρακάτω: "Απαιτούνται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα έχουν ως κεντρικό στόχο (υπογρ. Μ. Μ.) την περιφρούρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής"!

Τα σχόλια περιττεύουν. Το παν, για τον Ν. Κωνσταντόπουλο, είναι η περιφρούρηση της "κοινωνικής συνοχής"...

δ) Συνεχίζει: "Είναι φανερό ότι η εσωκομματική σύγκρουση οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε παράλυση"...

Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν είναι παράλυτο, αλλά αποδείχνεται στιβαρότατο στην εφαρμογή της πολιτικής του. Αλλά μήπως και η ΝΔ δε λέει τα ίδια με τον Ν. Κωνσταντόπουλο; Κι αυτή επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν προχωράει με πιο τολμηρά βήματα στην εφαρμογή της δικής της πολιτικής. Οτι είναι δέσμια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης... Πού είδε ο Ν. Κωνσταντόπουλος την παραλυσία του ΠΑΣΟΚ; Μήπως στα ΜΑΤ, στη δράση των παρακρατικών και κρατικών μηχανισμών; Η στο αμόκ των ιδιωτικοποιήσεων;

ε) "Οσα είπα τεκμηριώνουν την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο (υπογρ. Μ. Μ.) διακυβέρνησης της χώρας", συνεχίζει ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ο τρόπος διακυβέρνησης είναι ανεξάρτητος από την ακολουθούμενη πολιτική; Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο φαίνεται πως είναι. Και όχι μόνο είναι, αλλά και ο ίδιος ανακαλύπτει μια από τις... αιτίες του κακού τρόπου διακυβέρνησης. Πώς θ' αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης, κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο; Λέει: "Είναι ανάγκη να αναδιοργανωθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας. Επιβάλλεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, για ν' απελευθερωθούν πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε μια νέα λύση"...

Δηλαδή: Αλλάξτε, λέει στην κυβέρνηση, τον εκλογικό νόμο, ώστε να γίνει δυνατή η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο! Το θέμα για τον ΣΥΝ είναι, επομένως, η συμμετοχή στο τραπέζι της κυβερνητικής εξουσίας.

***

Το ΚΚΕ έχει πολλές φορές υπογραμμίσει, ότι δεν έχει να προτείνει "λύσεις", που σέβονται την πορεία προς την ΟΝΕ και τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και την πορεία που αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ έχει να προτείνει και προτείνει στο λαό τη μόνη ρεαλιστική πρόταση προς όφελος του ίδιου: Τη δημιουργία Μετώπου κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Σ' αυτά τα πλαίσια έχει - και προτείνει - πολλές επιμέρους και συνολικές λύσεις.

Αλλά αυτό, για τους διαχειριστές των συμφερόντων των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, δεν αποτελεί πρόταση! Γι' αυτό τη συκοφαντούν και την ειρωνεύονται. Αλλά μήπως αυτή η πρόταση χρειάζεται τη δική τους συμφωνία για να προχωρήσει; Το αντίθετο: Χρειάζεται την αποκάλυψη της πολιτικής τους.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ


Ετοιμάζουν "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών
  • Συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Λάδι και καπνός στο "απόσπασμα"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Με προγραφή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ, στο οποίο οι 15 αποφάσισαν "ομόφωνα" με τη συνυπογραφή και του Ελληνα πρωθυπουργού να υποστηρίξουν τις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα συνολική αναθεώρηση της ΚΑΠ, άρχισε χτες στο Λουξεμβούργο η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας για τις οριστικές αποφάσεις που θα αφορούν το "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών της εμπορικής περιόδου 1998/99, και την αναθεώρηση αγορών ελαιολάδου και καπνού. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου συμφωνήσει "κατ' αρχήν" με τις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, που είναι και το "μεγάλο αφεντικό" της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής, λογοδοτώντας μόνο στις μεγάλες πολυεθνικές προϊόντων διατροφής. Υπενθυμίζεται ότι οι καταστροφικές αποφάσεις για το "μαύρο πακέτο" τιμών, το λάδι και τον καπνό δεν περιλαμβάνονται στις προτάσεις της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ στα πλαίσια της Ατζέντας 2000 και αποτελούν "καταστατικό" και προμελετημένο πλήγμα κατά της ευρωπαϊκής αγροτιάς. Το ξεκλήρισμα που επιτάσσει η νέα ΚΑΠ στα πλαίσια της Ατζέντας 2000, με βασικούς "εχθρούς" σιτηρά, βοοειδή, γάλα, και γαλακτοκομικά, είναι έκτακτο χαράτσι ενόψει της διεύρυνσης του κεφαλαίου προς την ΚΑ Ευρώπη, και θα "ανακοινωθεί" μέχρι τα τέλη του χρόνου. Οπως συναποφάσισε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο Κάρντιφ, η αναθεώρηση της ΚΑΠ "πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών ορθών λύσεων" - υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου βεβαίως. Οσον αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, αναμένεται ότι μέχρι την Τετάρτη το βράδυ θα 'χει "καθαρίσει" με λάδι, καπνό, και "πακέτο τιμών".

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Η Βρετανία, που προεδρεύει και του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, κατέστησε σαφές από την Παρασκευή ότι το "μαύρο πακέτο" τιμών και η αναθεώρηση των "Κοινών Οργανώσεων Αγοράς" (ΚΟΑ) ελαιολάδου και καπνού στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν, θα εξεταστούν ως ένα, ενιαίο, μεγάλο "πακέτο" διαπραγμάτευσης. Εξουδετερώνονται έτσι προκαταβολικά και οποιαδήποτε επιμέρους αιτήματα των μικρών και ασθενών κρατών - μελών. Οι 15 υπουργοί Γεωργίας έκαναν χτες το απόγευμα μια πρώτη "παρουσίαση" των απόψεών τους. Σήμερα, Τρίτη το πρωί, η βρετανική προεδρία αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη "συμβιβαστική" πρόταση αρχίζοντας ταυτόχρονα διμερείς διαπραγματεύσεις με όσους υπουργούς έχουν εκφράσει διαφωνίες ή ενδιαφέρονται για επιμέρους ζητήματα. Η πραγματική διαπραγμάτευση αναμένεται να αρχίσει σήμερα στο δείπνο "εργασίας" που θα παραθέσει ο Βρετανός υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου Τζ. Κάνιγκαμ. Από την Τετάρτη το μεσημέρι, μετά από ενδεχόμενη νέα "συμβιβαστική" πρόταση, αναμένεται να εισέλθουμε στην τελική φάση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Οσον αφορά το "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών της περιόδου 1998/99, τίποτα δε χαρακτηρίζει καλύτερα τις εξοντωτικές προτάσεις της Κομισιόν από τις ζητωκραυγές του αρμοδίου επιτρόπου Αυστριακού Φρ. Φίσλερ ότι "θα εξοικονομηθούν" 2,826 δισ. ECU (880 δισ. δραχμές) σε βάρος των αγροτών και μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Οι "τιμές" παγώνουν για ενδέκατη συνεχή χρονιά, τα οπωροκηπευτικά, σύμφωνα με τις εξοντωτικές συμφωνίες του 1996, θα έχουν φέτος τις μεγαλύτερες απώλειες, ιδιαίτερα οι παραγωγοί ροδακίνων. Αγνοούνται προκλητικά όλα τα επιμέρους αιτήματα που περιφέρει εδώ και χρόνια ο Στ. Τζουμάκας - περιφεροποίηση των ποσοστώσεων στο βαμβάκι, αύξηση των ποσοστώσεων γάλακτος κλπ. Για το λάδι, η Ισπανία απαιτεί κι άλλα, μετά τη χαριστική απόφαση υπέρ της για τον καθορισμό των ποσοστώσεων. Οσον αφορά την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού, όλοι έχουν "κλείσει" το θέμα συμφωνώντας στις καταστροφικές αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, ενώ η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την εξοντωτική εντολή κατά των ποικιλιών Βιρτζίνια και Μπέρκλεϊ. Οπως επαναλαμβάνει μόνιμα η Κομισιόν "οι καπνοπαραγωγοί πρέπει ν' αλλάξουν επάγγελμα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ