Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "λύση" του ΣΥΝ

Μακριά, πολύ μακριά, από τα προβλήματα - ογκόλιθους που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος, κινήθηκε και στην τελευταία του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος ("ΕΘΝΟΣ της Κυριακής", 21/6/98). Αντίθετα, κινήθηκε, όχι απλώς πολύ κοντά, αλλά μέσα στη φιλομονοπωλιακή αντίληψη της διαχείρισης, προτείνοντας "λύσεις" καλύτερου τρόπου διακυβέρνησης απ' ό,τι του ΠΑΣΟΚ! Αυτή τη "λύση" ο Ν. Κωνσταντόπουλος τη χαρακτήρισε ως τη μόνη ρεαλιστική, έναντι της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προσπάθησε, δηλαδή, να πείσει, ότι οι επιλογές που ο λαός έχει μπροστά του είναι οι εξής: Η του ΠΑΣΟΚ, που είναι κακή, ή της ΝΔ, που είναι επίσης κακή, ή του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που είναι η καλή! Επομένως, πέρα απ' αυτά υπάρχει το χάος...

Σ' αυτή τη βάση επιτέθηκε στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι "κάνει κακής ποιότητας αντιπολίτευση", ότι "η κ. Παπαρήγα διακατέχεται από το άγχος της κομματικής περιχαράκωσης" και ότι "πολιτική που δεν υποδεικνύει λύσεις(δηλαδή του ΚΚΕ), είναι μισή πολιτική και άρα λάθος"!

Το ΚΚΕ έχει υπογραμμίσει πολλές φορές, πως ο ΣΥΝ δίνει "χείρα βοηθείας" προς την ασκούμενη πολιτική. Αυτό εκφράζει και το γεγονός ότι ο ΣΥΝ δε χάνει την ευκαιρία να εξάρει τα "φιλολαϊκά" αποτελέσματα που έφεραν οι κυβερνήσεις της "Κεντροαριστεράς" στην Ιταλία και τη Γαλλία!!! Προσπαθεί έτσι ο ΣΥΝ, να εμποδίσει τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους να δουν την πραγματική διέξοδο και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική με τρόπο ριζοσπαστικό. Και ταυτόχρονα, προσπαθεί να τους ενσωματώσει σ' ένα ψεύτικο αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο.

Οπως σημείωσε και η τελευταία Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, "ο Συνασπισμός, την ίδια περίοδο που εντείνεται η λαϊκή διαμαρτυρία, προβάλλει τη θέση για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Από τη μια ασκεί κριτική και από την άλλη εκφράζει ετοιμότητα να αναλάβει μερίδιο ευθυνών σε μια καταδικασμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι εκκλήσεις του Συνασπισμού, για κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έρχονται σε αντίθεση με τη μαχητική ενότητα των εργαζομένων στους αγώνες τους, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που φουντώνει καθημερινά εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής".

***

Αν και η συνέντευξη του Ν. Κωνσταντόπουλου δόθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, ωστόσο ο ίδιος δε βρήκε λέξη να πει για το όργιο των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Το ίδιο και για τη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, για τον κυβερνητικό αντικομμουνισμό, για την ανάγκη να δυναμώσει η ενότητα και η μαζικότητα του λαϊκού κινήματος. Τα παρέλειψε όλα αυτά. Και πολλά άλλα ίδιας σημασίας.

Καθόλου τυχαία βεβαίως. Και το ότι η παράλειψη δεν είναι τυχαία, φαίνεται και απ' το περιεχόμενο των όσων είπε. Συγκεκριμένα:

α) "Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σταθερή στρατηγική και μη διαθέτοντας στρατηγική κινείται σαν το εκκρεμές, από το "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" μέχρι την καταγγελία της τηλεφωνικής επικοινωνίας" (Σημίτη - Κλίντον).

Σκόπιμα ο Ν. Κωνσταντόπουλος παραβλέπει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο έχει στρατηγική, αλλά και ότι την έχει διαμορφώσει μακροπρόθεσμα. Αλλά αυτό δεν τον συμφέρει να το ομολογήσει, αδικώντας έτσι την κυβέρνηση. Γιατί αν το ομολογούσε, θα υποχρεωνόταν να δεχτεί ότι η στρατηγική του ΣΥΝ συμπίπτει με του ΠΑΣΟΚ απόλυτα.

Από την άλλη ο Ν. Κωνσταντόπουλος, διαπιστώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται σαν εκκρεμές, εξυμνεί τη στάση Σημίτη στο τηλεφώνημα του Κλίντον. Μια στάση ενταγμένη στα πλαίσια της γραμμής του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ". Μια στάση ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή που βάζει στο απυρόβλητο τη "νέα τάξη πραγμάτων". Που, ωστόσο, όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, επαίνεσαν!β) "Το κλίμα πυραυλολογίας και οι κινήσεις στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα διευκολύνουν την Αγκυρα να μεταθέσει το πρόβλημα αλλού και να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία" (της Κύπρου στην ΕΕ).

Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σύμπας ο κυπριακός λαός, ή το γεγονός ότι προωθείται (και με μοχλό την ένταξη στην ΕΕ) η επίσημη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, που γίνεται εν γνώσει της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο είναι η ενταξιακή διαδικασία...

γ) "Από την κυβέρνηση λείπει το πολιτικό κριτήριο, λείπει η ιστορική αίσθηση ορισμένων σταθερών παραμέτρων στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών δυναμικών στην Ελλάδα", είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Τι εννοεί; Εννοεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει πιο μαλακά στην εφαρμογή της πολιτικής της, για ν' αποφύγει ο τόπος την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος!!!

Πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα; Βγαίνει απ' το εξής που είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρακάτω: "Απαιτούνται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα έχουν ως κεντρικό στόχο (υπογρ. Μ. Μ.) την περιφρούρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής"!

Τα σχόλια περιττεύουν. Το παν, για τον Ν. Κωνσταντόπουλο, είναι η περιφρούρηση της "κοινωνικής συνοχής"...

δ) Συνεχίζει: "Είναι φανερό ότι η εσωκομματική σύγκρουση οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε παράλυση"...

Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν είναι παράλυτο, αλλά αποδείχνεται στιβαρότατο στην εφαρμογή της πολιτικής του. Αλλά μήπως και η ΝΔ δε λέει τα ίδια με τον Ν. Κωνσταντόπουλο; Κι αυτή επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν προχωράει με πιο τολμηρά βήματα στην εφαρμογή της δικής της πολιτικής. Οτι είναι δέσμια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης... Πού είδε ο Ν. Κωνσταντόπουλος την παραλυσία του ΠΑΣΟΚ; Μήπως στα ΜΑΤ, στη δράση των παρακρατικών και κρατικών μηχανισμών; Η στο αμόκ των ιδιωτικοποιήσεων;

ε) "Οσα είπα τεκμηριώνουν την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο (υπογρ. Μ. Μ.) διακυβέρνησης της χώρας", συνεχίζει ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ο τρόπος διακυβέρνησης είναι ανεξάρτητος από την ακολουθούμενη πολιτική; Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο φαίνεται πως είναι. Και όχι μόνο είναι, αλλά και ο ίδιος ανακαλύπτει μια από τις... αιτίες του κακού τρόπου διακυβέρνησης. Πώς θ' αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης, κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο; Λέει: "Είναι ανάγκη να αναδιοργανωθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας. Επιβάλλεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, για ν' απελευθερωθούν πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε μια νέα λύση"...

Δηλαδή: Αλλάξτε, λέει στην κυβέρνηση, τον εκλογικό νόμο, ώστε να γίνει δυνατή η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο! Το θέμα για τον ΣΥΝ είναι, επομένως, η συμμετοχή στο τραπέζι της κυβερνητικής εξουσίας.

***

Το ΚΚΕ έχει πολλές φορές υπογραμμίσει, ότι δεν έχει να προτείνει "λύσεις", που σέβονται την πορεία προς την ΟΝΕ και τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και την πορεία που αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ έχει να προτείνει και προτείνει στο λαό τη μόνη ρεαλιστική πρόταση προς όφελος του ίδιου: Τη δημιουργία Μετώπου κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Σ' αυτά τα πλαίσια έχει - και προτείνει - πολλές επιμέρους και συνολικές λύσεις.

Αλλά αυτό, για τους διαχειριστές των συμφερόντων των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, δεν αποτελεί πρόταση! Γι' αυτό τη συκοφαντούν και την ειρωνεύονται. Αλλά μήπως αυτή η πρόταση χρειάζεται τη δική τους συμφωνία για να προχωρήσει; Το αντίθετο: Χρειάζεται την αποκάλυψη της πολιτικής τους.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ