Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ", ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Απαξιώνουν την "Ολυμπιακή"

- Δύο μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου περί "εξυγίανσης", σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η "Ολυμπιακή";

- Ολα στον εθνικό αερομεταφορέα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δεν έχουν καταρτιστεί ακόμα αναπτυξιακά προγράμματα, ούτε νέο οργανόγραμμα. Η ιεραρχία έχει καταλυθεί, δεν υπάρχουν αεροπλάνα για να βγει το τακτικό πρόγραμμα πτήσεων, ούτε πληρώματα για τα καθημερινά δρομολόγια, όπως δεν υπάρχει και προσωπικό για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Κι όλα αυτά, όταν οι εργαζόμενοι της ΟΑ, στο όνομα της δεύτερης "εξυγίανσης", έχουν υποστεί δραστική μείωση των αποδοχών τους και δραματική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, με δεκάωρη και "σπαστή" ημερήσια απασχόληση, μείωση των αργιών κλπ. Ολα αυτά αποτελούν μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την απαξίωση της ΟΑ, προκειμένου να δοθεί στους ιδιώτες στο αμέσως επόμενο διάστημα, στο χαμηλότερο δυνατό τίμημα. Δυστυχώς, σ' αυτό το σχέδιο έχουν εμπλακεί και συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, οι οποίες είτε με την ανοχή τους και τη σκόπιμη αδράνειά τους (ΟΣΠΑ), είτε με την ενεργό συμμετοχή τους (ΕΧΠΑ), ουσιαστικά υποβοηθούν την κυβέρνηση να πετύχει το στόχο της.

- Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, ποια είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΑ;

- Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΟΣΠΑ παραμένει αδρανής και επί της ουσίας αποτελεί τον ιμάντα για να περάσει η κυβερνητική πολιτική. Και για του λόγου το αληθές επισημαίνω ότι στο ΔΣ της ΟΣΠΑ της Παρασκευής, σε πρόταση της ΕΣΚ και άλλων συνδικαλιστών, για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου απέναντι σ' αυτή την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Πέρρος, απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να συγκληθεί συνέδριο πριν τις δημοτικές εκλογές, για να μη χρησιμοποιηθεί το βήμα του συνεδρίου για πολιτικές σκοπιμότητες! Στην ίδια περίπου γραμμή κινείται και η ΔΑΚΕ, η οποία δημαγωγικά και μόνο σε δευτερεύοντα θέματα, ασκεί ήπια αντιπολίτευση, ενώ επί της ουσίας είναι το "δεκανίκι" της ΠΑΣΚΕ. Οσον αφορά τα στελέχη της παράταξης που πρόσκεινται στο ΣΥΝ, είναι εγκλωβισμένα στη λογική του μονόδρομου της ΕΕ και ταυτόχρονα, της καταπολέμησης των επιπτώσεων που έχει αυτός!

- Ποια είναι η θέση της ΕΣΚ και τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να πάρετε; - Εφόσον η ΟΣΠΑ παραμένει αδρανής, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν την τύχη της ΟΑ στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων ανά κλάδο μέσα στον Ιούνη, με σκοπό να παρθούν αποφάσεις για την αγωνιστική αντιμετώπιση του κυβερνητικού σχεδίου απαξίωσης και ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα, σε συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες των άλλων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επίσης, θα πρέπει να κινηθούν όλες οι νόμιμες δικαστικές διαδικασίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παράνομα αντεργατικά και σε πολλά σημεία αντισυνταγματικά εδάφια του νόμου 2602/98. Ακόμα, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα η επιτροπή σωτηρίας της ΟΑ, που συγκροτήθηκε από εργαζόμενους του χώρου, αλλά και από προσωπικότητες εκτός εθνικού αερομεταφορέα. Η ΕΣΚ σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί σε πρώτη φάση και καλεί σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους, ώστε να σωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας και να αποκρουστεί αυτή η βαθιά αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ν. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ