Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑ
Υποκριτική ευαισθησία με στόχο τους εργαζομένους

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ, για τη μη βάναυση παγίδευση ζώων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης σημείωσε:

"Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να συμμεριστεί την ιδέα ή την πρακτική βάρβαρων μεθόδων, βασανιστικών σκληρών μεθόδων, για το κυνήγι των γουνοφόρων ζώων. Ομως, κατάλαβα ότι μερικοί συνάδελφοι δείχνουν τόσο υπερβολική ευαισθησία, ώστε εάν συνεχίσουν προς την κατεύθυνση αυτή αναζητώντας ιδανική λύση, μη-κυνήγι, δηλαδή, των γουνοφόρων ζώων, φθάνουμε σε απαράδεκτο αδιέξοδο. Από την άποψη αυτή, εκτιμούμε εμείς ότι αυτές οι συμφωνίες με τη Ρωσία και τον Καναδά, χωρίς να δίνουν την ιδανική λύση, προωθούν θετικά το θέμα, απαγορεύουν αυτές τις ποδοπαγίδες, και όποιον άλλον τρόπο κυνηγιού είναι βασανιστικός, χωρίς να έχει αντίκρισμα. Επομένως, νομίζουμε ότι αυτές οι συμφωνίες έχουν περιθώρια, είναι δυνατόν να βελτιωθούν και να επεκταθούν με σταθερή διαπραγμάτευση και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι όσο πιο αυστηρές είναι αυτές οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο είναι δυνατόν να παραβιάζονται. Είναι ιστορική πείρα: κανένας πολύ αυστηρός νόμος δεν έμεινε απαραβίαστος, αντίθετα, καλλιέργησε και διάφορους άλλους, μέχρι και εγκληματικούς, τρόπους για την παραβίασή του".

Αναφερόμενος ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην απώλεια θέσεων εργασίας υπογράμμισε:

"Υπάρχει όμως και μία άλλη πλευρά, η ευαισθησία απέναντι στα ζώα είναι δικαιολογημένη, αλλά πρέπει να υπάρχει επίσης ευαισθησία για τους "αυτόχθονες": υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αποζούν από την επεξεργασία και τη διακίνηση της γούνας. Θέλω να φέρω ως παράδειγμα τη Βορειοδυτική Ελλάδα, με επίκεντρο την Καστοριά. Σ' αυτή την περιοχή της ΕΕ εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι δρουν και ζουν από την επεξεργασία, τη διακίνηση και το εμπόριο της γούνας. Πρόκειται για χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, με ικανοποιητικό εισόδημα. Δεν μπορούμε, επομένως, να αγνοούμε τέτοιες παραμέτρους του θέματος, με μέτρα ακραίας αυστηρότητας, που θα περιορίζουν την προμήθεια και κυκλοφορία της πρώτης ύλης, που είναι τα δέρματα γουνοφόρων ζώων.

Τέλος, για να μην εκλείψουν αυτά τα είδη, νομίζω ότι, πέρα από το να περιορίζεται η βασανιστική θήρα τους, είναι δυνατόν, και σε επίπεδο Κοινότητας αλλά και σε εθνικό, με επιχορηγήσεις, με μέτρα, να προωθούνται εθνικά πάρκα, πάρκα σε κοινοτικό επίπεδο και δρυμοί, ώστε να διευκολύνεται η αναπαραγωγή αυτών των ειδών που είναι εξαιρετικά γουνοφόρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ