Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πλαστό το δίλημμα "πόλεμος ή ειρήνη", έτσι όπως μπαίνει

Η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εμπλέκεται μέσα στη γενικότερη διαπάλη για το μοίρασμα των αγορών, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή, μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω

Στην εργατούπολη του Αιγάλεω, στο Μπαρουτάδικο, ακούστηκε χτες το βράδυ η φωνή της ελπίδας και της αλήθειας, η βροντερή φωνή του ΚΚΕ, στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις της πόλης με κεντρική ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.Πολύ νωρίτερα από την έναρξη της συγκέντρωσης στις 8 το βράδυ ήταν πολλοί εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κομμουνιστών, ενώ ξεχώρισαν με την παρουσία τους οι νέες και οι νέοι της ΚΝΕ, που ξεσήκωσαν τον ενθουσιασμό του κόσμου με την ζωντάνια και τον παλμό τους. Κρατώντας τις κόκκινες σημαίες του αγώνα και φωνάζοντας συνθήματα σε όλη την διάρκεια της συγκέντρωσης, έδειξαν ότι κρατάνε γερά την σκυτάλη από τους παλιότερους αγωνιστές και συντρόφους. Η Αλ. Παπαρήγα από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον αυταρχικό της κατήφορο και τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό, που στοχεύει στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην όξυνση τελευταία, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την χρησιμοποίηση της απειλής για ενδεχόμενο πόλεμο, από την κυβέρνηση σε μια περίοδο που υπάρχει έξαρση των αγώνων. Κάλεσε το λαό να απαντήσει στο μόνο πραγματικό δίλημμα που υπάρχει, υποταγή στον ιμπεριαλισμό ή αντίσταση και πάλη, χτίζοντας το δικό του μέτωπο αντεπίθεσης ενάντια στα μονοπώλια και την "νέα τάξη". Ενώ τόνισε ότι η μάχη των δημοτικών εκλογών είναι ευκαιρία για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και κάθε αντιδραστικής πολιτικής.

Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας και του λαού η Αλ. Παπαρήγα, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

"Σήμερα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τα πράγματα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά τα Ιμια για πρώτη φορά αμφισβητήθηκαν τα σύνορα της χώρας, μέχρι τότε δεν είχαν αμφισβητηθεί τα σύνορα στο Αιγαίο. Και δεν αμφισβητήθηκαν απ' την Τουρκία, που κατά παράδοση το έκανε, αλλά αμφισβητήθηκαν και αμφισβητούνται από τις ΗΠΑ, αμφισβητήθηκαν και αμφισβητούνται από το ΝΑΤΟ, αλλά και την ΕΕ". Σημειώνοντας πως τα άλλα κόμματα σιωπούν, συνέχισε: "Τα σύνορα λοιπόν αμφισβητούνται. Κι αυτό από μόνο του είναι κίνδυνος. Να αμφισβητούνται τα σύνορα σε μια περίοδο που υπάρχει ένας κηρυγμένος οικονομικός και πολιτικός πόλεμος, ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το μοίρασμα της λείας, που προέκυψε από την καπιταλιστική παλινόρθωση στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Είμαστε ανάμεσα σ' αυτή τη διαμάχη. Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη με τη μορφή τοπικού πολέμου, βεβαίως. Αλλά στην ουσία είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία. Είμαστε σε μια περίοδο, που συγκροτούνται δυνάμεις ταχείας επέμβασης με θεσμοθετημένο δίκαιο, με επεμβάσεις στα εσωτερικά των χωρών δήθεν για την προστασία της ασφάλειας, στην πραγματικότητα, όμως, για να ανακόπτονται οι λαϊκές αντιστάσεις".

Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός τοπικού πολέμου

"Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εμπλέκεται μέσα στη γενικότερη διαπάλη για το μοίρασμα των αγορών, άρα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός τοπικού πολέμου είτε ανάμεσα στις δύο χώρες άμεσα είτε μέσα σε γενικότερες εμπλοκές". Στο σημείο αυτό η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε:

"Ο ελληνικός λαός πρέπει να 'χει και τα δύο πράγματα στο μυαλό του: Και τον πραγματικό κίνδυνο ενός πολέμου, αλλά και έναν άλλο κίνδυνο: Να χρησιμοποιείται η απειλή του πολέμου ακριβώς εκεί που φουντώνουν οι αγώνες, με δύο στόχους. Να επιβάλλει η κυβέρνηση τη δήθεν εθνική λαϊκή ομοψυχία εν ονόματι ενός εξωτερικού κινδύνου. Αρα, ο λαός να δέχεται ξεπουλήματα, ιδιωτικοποιήσεις ανατροπή εργασιακών σχέσεων, τα πάντα. Να δέχεται, δηλαδή, όλα εκείνα τα μέτρα που υποσκάπτουν, αν θέλετε, και την αμυντική ικανότητα της χώρας. Να δέχεται όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές, χάριν εθνικής ομοψυχίας. Η - εμείς προβληματιζόμαστε - η κυβέρνηση ανοίγει αυτό το πανόραμα των κινδύνων, με τον εξής στόχο: Να πει στον ελληνικό λαό: Η δέχεσαι έναν πόλεμο ή καλύτερα είναι ένας συμβιβασμός για να έχουμε την ειρήνη.

Ενα πράγμα όμως εμείς λέμε. Το δίλημμα πόλεμος ή ειρήνη, έτσι όπως μπαίνει είναι πλαστό. Εμείς δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε να πάρει μέρος ο ελληνικός λαός και να χύσει το αίμα του για ένα πόλεμο μόνο και μόνο για να λύσουν οι ιμπεριαλιστές πώς θα μοιράσουν τη λεία.Δεν αξίζει ένας τέτοιος πόλεμος. Δεν έχει καμία αξία για την Ελλάδα. Δεν είναι πόλεμος για την υπεράσπιση της χώρας μας. Είναι πόλεμος και αίμα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Αλλά και απ' την άλλη μεριά, στο όνομα της ειρήνης δεν πρόκειται να δεχτούμε μια υποδουλωτική, ταπεινωτική ειρήνη, όπου με το πιστόλι στον κρόταφο θα αναγκάσουν τον ελληνικό λαό, χάριν της ειρήνης να δέχεται εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων.Να δέχεται διεκδικήσεις ξένων εδαφών ή και παραχωρήσεις εδαφών χάριν της ειρήνης. Ο ελληνικός λαός ένα δίλημμα έχει: Υποταγή στον ιμπεριαλισμό και προσαρμογή ή αντίσταση και πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και των σχεδίων του. Εμείς διαλέγουμε το δεύτερο",κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός,οι υποψήφιοι της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αιγάλεω" Γιώτης Σατζαρίδης,του Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σαλέκος και Αγίας Βαρβάρας Νίκος Καραβασίλης και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν η Ουκρανία ήταν στο ΝΑΤΟ θα είχε γλιτώσει τον πόλεμο (2022-03-12 00:00:00.0)
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι κρίκος για την ειρήνη στην περιοχή (2011-09-06 00:00:00.0)
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; (2010-05-04 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ (2008-03-13 00:00:00.0)
Αν υπήρχε νεκρός στρατιώτης; (2001-02-02 00:00:00.0)
Δημιουργούνται καινούριες απειλές για τα Βαλκάνια (1999-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ