Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ
Στήνουν νέο μηχανισμό χειραγώγησης του δημοσιογραφικού κόσμου

Μεγάλες οι ευθύνες των προέδρων της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για την προώθηση των κυβερνητικών σχεδίων, εν αγνοία των δημοσιογράφων

Τη θεσμοθέτηση "Επιτροπών και Επιτροπάτων", που θα κρίνουν και θα αποφασίζουν ποιοι δημοσιογράφοι θα έχουν επίσημη επαγγελματική ταυτότητα, μεθοδεύει η κυβέρνηση με τη συγκατάθεση - αν όχι και την προτροπή! - "ημετέρων" στα προεδρεία των Ενώσεων Συντακτών! Κι αυτό ενώ, αντίθετα, οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται να καταργηθούν και οι υπάρχουσες προσβλητικές και, γι' αυτό, απαράδεκτες διαδικασίες των "εξετάσεων", στις οποίες υποβάλλονται οι νέοι δημοσιογράφοι προκειμένου να γίνουν μέλη των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ κλπ.).

Συγκεκριμένα, με "σχέδιο νόμου για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος", η κυβέρνηση επιχειρεί να "στήσει" έναν ακόμα μηχανισμό ελέγχου του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και των δημοσιογράφων. Κι αυτό, την ώρα που επιμένει να κρατά "εφτασφράγιστο μυστικό" τις λίστες με τους "δημοσιογράφους" που χρησιμοποιεί, μέσω του κρατικο - κυβερνητικο - κομματικού μηχανισμού ως υπαλλήλους, είτε ως συμβούλους "εξ απορρήτων". Κι ενώ αρνείται πεισματικά να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες για τρωκτικά μυστικών κονδυλίων κλπ., που ανήκουν στο χώρο των δημοσιογράφων, αφήνοντας, έτσι, να διασύρεται ολόκληρος κλάδος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο αυτό, που επεξεργάστηκαν, με πρόταση του γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Αντ. Κούρτη, πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι νομικοί της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ-Θ και ο γνωστός συνταγματολόγος Αντ. Μανιτάκης, μεθοδεύονται διαδικασίες, ώστε, μέσω κάποιων επιτροπών, να αποφασίζεται ποιοι μπορεί να θεωρούνται δημοσιογράφοι, για να διευκολύνονται, δήθεν, στο έργο τους από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία Επιτροπής από τους προέδρους των ΔΣ των Ενώσεων Συντακτών, η οποία θα χορηγεί κάποια ταυτότητα, βάσει της οποίας "θα αναγνωρίζεται η επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου"! "Η απόφαση της επιτροπής, σημειώνει η εισηγητική έκθεση, δεν έχει διαπλαστικό χαρακτήρα, αλλά βεβαιωτικό και λαμβάνεται μετά τη διαπίστωση συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούντος ορισμένων προσόντων σπουδών και εμπειρίας", τα οποία, μάλιστα, δεν αναφέρονται, αλλά θα καθοριστούν από την Επιτροπή, υποτίθεται, "με τρόπο αντικειμενικό και γίνονται γνωστά έγκαιρα στους υποψηφίους". Είναι χαρακτηριστικό πως - σε μια προσπάθεια να προληφθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις - γίνεται λόγος, απλώς, για "επίσημη πιστοποίηση επαγγελματικής ιδιότητας και όχι άδεια άσκησης επαγγέλματος, που δε συνεπάγεται από μόνη της έννομες συνέπειες. Δεσμεύει, ωστόσο, τις δημόσιες υπηρεσίες ως προς την αναγνώριση της ιδιότητας". Κατά τα άλλα, σε μια προσπάθεια να αποκρυβούν οι αρνητικές συνέπειες για το δημοσιογραφικό κλάδο, υποστηρίζεται πως "δε σημαίνει ότι όποιος δε φέρει ταυτότητα δε δικαιούται να ισχυριστεί ότι είναι δημοσιογράφος και να ζητήσει αντίστοιχη αναγνώριση"! Αλλά, αν ήταν έτσι όπως παρουσιάζονται τα πράγματα, ποια η ανάγκη "εθνικής ταυτότητας" και "αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας"; Ωστόσο, αν οι στόχοι της κυβέρνησης κρύβουν επικίνδυνες σκοπιμότητες, μείζον πρόβλημα δημιουργεί η στάση των προέδρων της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβά και της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκου, όπως και του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ Αντ. Κούρτη. Οι παραπάνω, αντί να καταδικάσουν απερίφραστα τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ελέγχου του δημοσιογραφικού κλάδου ως απαράδεκτες, παρουσιάζονται να συναινούν και αντιπροτείνουν ανάλογο, δικής τους έμπνευσης, νομοσχέδιο - στα πλαίσια των κυβερνητικών μεθοδεύσεων! Με πρόσχημα, ουσιαστικά, "την προετοιμασία των Ενώσεων να προβάλουν συγκροτημένη άποψη", αν ο υπουργός Τύπου Δημ. Ρέππας θελήσει, όπως έχει δηλώσει, να προωθήσει νομοσχέδιο για το "δημοσιογραφικό επάγγελμα", με πρωτοβουλία των παραπάνω, ετοιμάστηκε ένα "δικό" τους νομοσχέδιο, που, τυχόν, εφαρμογή του οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς για την εξάρτηση των δημοσιογράφων και τη χειραγώγηση της ενημέρωσης! Και, εν πάση περιπτώσει, τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, όσο και της ΕΣΗΕΑ, Δ. Γκλαβάς και Αρ. Μανωλάκος, αντίστοιχα, αντί να λειτουργούν ως εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης δίνοντας στήριξη σε επικίνδυνες μεθοδεύσεις που οδηγούν σε νέες εξαρτήσεις και σε χειραγώγηση της ενημέρωσης, αντί για νέες "επιτροπές εξετάσεων", οφείλουν να διεκδικήσουν την αλλαγή του νόμου, που επιβάλλει το καλπονοθευτικό σύστημα στην ΕΣΗΕΑ, όπως και των εξετάσεων που επιβάλλονται στους νέους δημοσιογράφους και τον πλήρη εκδημοκρατισμό του Καταστατικού της Ενωσης. Από την άποψη αυτή, αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες απέναντι στον κλάδο, που δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής.

Μέχρι σήμερα, με το θέμα αυτό, έχει ασχοληθεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και το οποίο εκφράζει ζωηρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, σχετικά με το προτεινόμενο προσχέδιο νόμου και ζητά "να υπάρξει συζήτηση με συμμετοχή όλων των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ".

Οι εκλογές στην ΠΟΕΣΥ

Στις 26 - 28 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το 2ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Η επίσημη έναρξη θα γίνει στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", όπου έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Με τις διεργασίες και το παρασκήνιο του συνεδρίου αυτού, ασχολείται και το ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας "Παρόν", το οποίο αναφέρει: "Στα παρασκήνια του Μεγάρου Μαξίμου μεθοδεύουν τα αποτελέσματα του 2ου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, που συνέρχεται το άλλο Σαββατοκύριακο για την εκλογή του νέου ΔΣ. Αυτή τη στιγμή, εκείνοι που εμφανίζονται ως "Σημιτικοί", μαζί με ομάδα δεξιών και του ΣΥΝ, έχουν μοιράσει ήδη τα αξιώματα. Στη θέση του προέδρου, παραμένει ο Δ. Γκλαβάς, ενώ για γγ φέρεται ο Ν. Μεγγρέλης και για οργανωτικός γραμματέας ο Δεληπέτρος...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ