Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Ξεκληρίζει χιλιάδες καπνοπαραγωγούς

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση σχετικά με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς Καπνού, αποκαλύπτει τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν εκστρατείας περιορισμού του καπνίσματος

"Απατεωνίστικη" χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης την εκστρατεία - καμπάνια κατά του καπνού, με εφαλτήριο την οποία επιχειρείται το ξεκλήρισμα χιλιάδων παραγωγών, κυρίως του Νότου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Καπνού.

"Αν η Κοινότητα ήθελε πραγματικά να περιορίσει ή και να καταλύσει το κάπνισμα", επισήμανε ο Β. Εφραιμίδης, "δε θα έπρεπε να εφαρμόζει αντικαπνική πολιτική, περιορίζοντας την παραγωγή καπνού στην Κοινότητα, αλλά, στην έννοια της αντικαπνικής πολιτικής, θα έπρεπε να περιορίσει, μέχρι και να απαγορεύσει την εισαγωγή καπνών και να παίρνει μέτρα κατά της καπνοβιομηχανίας που κατασκευάζει το τελικό προϊόν για κάπνισμα. Δεν κάνει όμως τίποτε από αυτά και όλα τα άλλα είναι πρόσχημα. Ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται συνεχώς, η καπνοκαλλιέργεια π. χ. στην Ελλάδα περιορίστηκε μέσα σε 3 χρόνια ('92-'95) κατά 30%, το εισόδημα των καλλιεργητών κατά 33% και κατά 8% οι ασχολούμενοι με αυτή. Πού θα πάνε; Τι θα κάνουν; Ούτε εσείς τους λέτε, ούτε οι ελληνικές, ούτε οι άλλες κυβερνήσεις".

Σχετικά με το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της Επιτροπής για τη βελτίωση της ποιότητας του καπνού, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Πού είναι το ενδιαφέρον σας για την ποιότητα, κ. Επίτροπε; Απορρίψατε τροπολογία η οποία ζητούσε την πριμοδότηση σε ποικιλίες καπνών ειδικής ποιότητας, ανάμεσα σ' αυτές και ελληνικών - όπως ο μπασμάς. Γιατί την απορρίπτεται; Φροντίζετε για την ποιότητα με αυτό τον τρόπο ή για το ακριβώς αντίθετο;".

Σχετικά με το πακέτο τιμών των γεωργικών προϊόντων 1998-1999 ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής "είναι ό,τι και πριν και μάλιστα προς το χειρότερο και θα έχουν δυσμενέστερες συνέπειες. Το προηγούμενο καθεστώς έφερε σημαντική μείωση των μέσων πραγματικών τιμών παραγωγού και αντίστοιχη μείωση του εισοδήματός του. Σε ορισμένα μάλιστα προϊόντα οι μειώσεις ήταν οι μεγαλύτερες, φτάνοντας μέχρι το 26%, όπως στο λάδι. Οι μειώσεις αυτές - και του εισοδήματος - δεν αναπληρώθηκαν με κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, γιατί αυτά υπερκαλύφθηκαν από ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις μειώσεις στις ποσοστώσεις και τα υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας - π. χ. στο ρύζι στο 6πλάσιο - για κάθε υπέρβασή τους".

Μπροστά στη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, στην οποία περιέρχεται ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας της κοινοτικής γεωργικής πολιτικής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τον αρμόδιο για θέματα Γεωργίας Επίτροπο Φ. Φίσλερ να τοποθετηθεί στο αν "αυτή η πολιτική και τα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσιά της είναι, όπως διακηρύσσει η Επιτροπή, υπέρ των παραγωγών".

"Ουσιαστικά το μοντέλο σας, κ. Επίτροπε, κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, είναι η προώθηση της μεγάλης καπιταλιστικής επιχείρησης, της μεγάλης αγροτικής εκμετάλλευσης, το χτύπημα των μικρομεσαίων παραγωγών, το χτύπημα ιδιαίτερα των νότιων, μεσογειακών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία και της δικής μου χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ