2025 The Associated Press. All |
Νεκρά μικρά παιδιά από το ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο |
Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως υπάρχουν εμφανή σημάδια υποσιτισμού σε πάνω από 60.000 παιδάκια.
Το ίδιο διάστημα, στη Δυτική Οχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 12χρονο Παλαιστίνιο σε χωριό που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζενίν της Βόρειας Δυτικής Οχθης. Επίσης νέα επίθεση Εβραίων εποίκων στην κοινότητα Σιτζίλ έκαψε χωράφια και περιουσίες Παλαιστινίων, ενώ τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν και έγιναν τουλάχιστον 50 συλλήψεις.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας προσπάθησαν να ξεπλύνουν την πολύπλευρη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με μία χλιαρή κοινή ανακοίνωση, όπου καλούσαν «να εκκινήσει και πάλι η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».
Παράλληλα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Μπ. Νετανιάχου εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε υπουργούς.
Ο υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς πρότεινε να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα (αφότου διέλυσαν τις υποδομές της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ, UNRWA) από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ή από «Αμερικανούς στρατιώτες», μολονότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ έχει ταχθεί αντίθετος σε μία τέτοια προοπτική. Ο επιτελάρχης αντιστράτηγος Ε. Ζαμίρ αντέδρασε έντονα, λέγοντας πως ο στρατός δεν υπάρχει για να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια, με τον υπουργό Οικονομικών Μπ. Σμότριτς να ανταπαντά πως δεν είναι αρμοδιότητα του στρατού να αποφασίζει για τις αποστολές του...
Στο φόντο αυτό, ο αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση Νετανιάχου, κατηγορώντας την πως έχει αποτύχει στην εκπλήρωση των στόχων του πολέμου επιχειρώντας να «κεφαλαιοποιήσει» την εντεινόμενη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του ισραηλινού λαού.
Χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς προέβη σε μία πρωτοφανή κίνηση εναντίον της Χαμάς, καλώντας την να παραδώσει αμέσως τους εναπομείναντες ομήρους, να παραδώσει τα όπλα και την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε απευθείας μετάδοση, αποκάλεσε τα στελέχη της Χαμάς «γιους σκυλιών» αναφέροντας: «Υπάρχουν εκατοντάδες που σκοτώνονται κάθε μέρα. Γιατί; Γιατί δεν θέλουν να αφήσουν τους Αμερικανούς ομήρους. Γιοι σκυλιών, δώστε τους ομήρους και τελειώστε το!».
Κατηγόρησε τη Χαμάς πως έδωσε στο Ισραήλ δικαιολογία για να καταστρέψει τη Γάζα, επειδή η ανάληψη της εξουσίας από την ίδια το 2007 στη συνέχεια «έδωσε τη δικαιολογία να εξαφανιστούν εντελώς 2.166 οικογένειες και να καταστραφούν τα 2/3 των σπιτιών στον πόλεμο».
Κάλεσε έτσι τη Χαμάς να παραδώσει την εξουσία στη Γάζα, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να ξεκινήσει συνομιλίες μαζί της «αντί να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και άλλους». Επίσης απηύθυνε διεθνώς έκκληση στους ηγέτες άλλων χωρών να αναγκάσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, να αποσύρει τις δυνάμεις του και να τερματίσει τις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη έως ότου οι Παλαιστίνιοι ιδρύσουν κράτος στα σύνορα πριν από τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.
Λίγο πριν το ασυνήθιστο ξέσπασμα του Προέδρου Αμπάς, στελέχη της Χαμάς είχαν κάνει έκκληση για ενότητα και στη συνέχεια ανακοίνωσαν πως μετέβησαν στο Κάιρο ξανά για νέο γύρο έμμεσων συνομιλιών για ομήρους και εκεχειρία, ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε πως καταβάλλει νέες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Στη Βηρυτό, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Γιουσέφ Ράτζι, κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη Μοτζτάμπα Αμανί για να διαμαρτυρηθεί για την κριτική που άσκησε ο ξένος διπλωμάτης μέσω ανάρτησης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφορικά με τις πρόσφατες προσπάθειες των λιβανικών αρχών να αφοπλίσουν μαχητές της Χεζμπολάχ και να περιορίσουν την οπλοκατοχή στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Ράτζι θεώρησε την ανάρτηση του Ιρανού πρέσβη σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «απόπειρα ανάμειξης» στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου και προέβη στην ασυνήθιστη (για τα δεδομένα του Λιβάνου) κλήτευση του πρέσβη για «εξηγήσεις». Ο Ιρανός πρέσβης αναμένεται να προσέλθει στο υπουργείο Εξωτερικών δύο μέρες μετά την επίσημη ειδοποίηση.
Την Παρασκευή ο Αμανί στην πλατφόρμα «Χ» ανέφερε σε ανάρτησή του ότι το σχέδιο αφοπλισμού (της Χεζμπολάχ) είναι «σαφής συνωμοσία κατά των λαών». Μάλιστα ο Αμανί πρόσθεσε πως η χώρα του είναι «πλήρως ενήμερη για αυτή την επικίνδυνη συνωμοσία και την απειλή της για την περιφερειακή ασφάλεια», ζητώντας να μην πέσουν άλλοι στην «παγίδα του εχθρού».
Λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις 16 ατόμων με την κατηγορία της κατάστρωσης σχεδίων για «χάος και ανατροπή» της κυβέρνησης του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', οι ιορδανικές αρχές προχώρησαν χτες στην απαγόρευση της οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και στην κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στη χώρα.
Αυτό συνέβη για δεύτερη φορά, καθώς οι ιορδανικές αρχές είχαν θέσει εκτός νόμου την οργάνωση και το 2020 μετά την ετυμηγορία δικαστηρίου, επιτρέποντας ωστόσο την πολιτική δραστηριότητα των μελών της.
Ο Ιορδανός υπουργός Εσωτερικών, Μάζεν Φράγια, δήλωσε ότι θα απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες της οργάνωσης και όποιος προωθεί την ιδεολογία της θα λογοδοτήσει, όπως απαιτεί ο νόμος. Η απαγόρευση περιλαμβάνει κάθε δημοσίευση από την οργάνωση, κλείσιμο και κατάσχεση όλων των γραφείων και της περιουσίας της, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αραβικής εφημερίδας «Asarq al Aawsat» οι ιορδανικές αρχές στο παρασκήνιο καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει νομική και επιχειρησιακή «διάκριση» ανάμεσα στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης» (Islamic Action Front) που παραμένει γραμμένο στη λίστα των πολιτικών κομμάτων της Ιορδανίας από τον φόβο ξεσπάσματος βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Το Ιράν καταδίκασε χτες τον νέο γύρο αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ σε βάρος εταιρειών και ατόμων που σχετίζονται με την παραγωγή και εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου - μεταξύ τους του Ιρανού μεγιστάνα Σαγίντ Ασαντουλάχ Ιμαμτζομέχ - και με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, τις κυρώσεις καταδίκασε ο Ισμαήλ Μπακαΐ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι συνιστούν «συνέχιση των εχθρικών πολιτικών» των ΗΠΑ «κατά του ιρανικού λαού». Επεσήμανε ακόμα ότι οι νέες κυρώσεις «αντικατοπτρίζουν την έλλειψη καλής θέλησης και σοβαρότητας» από την Ουάσιγκτον στον διάλογο με την Τεχεράνη, καθώς επίκειται νέος γύρος τεχνικών εμπειρογνωμόνων το ερχόμενο Σάββατο στο Ομάν.
Το ίδιο 24ωρο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μετέβη στο Πεκίνο, όπου είχε συνάντηση καταρχάς με τον Ντινγκ Σουεσιάνγκ, αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του ο Αραγτσί τόνισε ότι ακόμα είναι νωρίς για να κρίνει το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα συνομιλιών Ουάσιγκτον - Τεχεράνης, εκτίμησε όμως ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, και αν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να διατηρούν εποικοδομητική στάση και να αποφεύγουν μη ρεαλιστικά και μη εφικτά αιτήματα, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία στο τέλος», είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
Ακολούθησε συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο οποίος έπειτα εξέφρασε την υποστήριξη του Πεκίνου στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εξηγώντας ότι η χώρα του αντιτίθεται στη «χρήση βίας» και στις «παράνομες μονομερείς κινήσεις», σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις ΗΠΑ. Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τον συντονισμό και τη συνεργασία με το Ιράν σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις.
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ο Αραγτσί ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την τελευταία κατάσταση των «έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ», και ευχαρίστησε την Κίνα για την «παραγωγική» της στάση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρση των κυρώσεων.
Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας δημοσίευσε έκθεση με βάση πρόσφατες δορυφορικές εικόνες στην οποία εκτιμά ότι το Ιράν οχυρώνει δύο βαθιά θαμμένα συγκροτήματα σηράγγων κάτω από το όρος Κολάνγκ Γκαζ Λα, με μια τεράστια περίμετρο ασφαλείας που συνδέεται με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Η Τεχεράνη έχει αποκλείσει την πρόσβαση στις σήραγγες για τους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που παρακολουθούν το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του αποθέματος του Ιράν σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο ή αδήλωτων πυρηνικών υλικών, καθώς και προηγμένων φυγοκεντρικών μηχανών που θα μπορούσαν να συσσωρεύσουν εμπλουτισμένο ουράνιο σε καθαρότητα ικανή για την παραγωγή βόμβας.
Σχολιάζοντας την έκθεση ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το Ισραήλ και ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος» προσπαθούν «να εκτροχιάσουν τη διπλωματία».
Παράλληλα, χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, μιλώντας στο podcast «Honestly with Bari Weiss», ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν θέλουν πόλεμο» και πρόσθεσε: «Αυτός δεν είναι ένας Πρόεδρος που έκανε εκστρατεία για την έναρξη πολέμων. Και όπως είπε πολύ ξεκάθαρα, το Ιράν δεν πρόκειται να έχει πυρηνικό όπλο, και επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να το αποτρέψει, αλλά θα προτιμούσε να μη συμβεί. Θα προτιμούσε να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε στρατιωτική δύναμη, είτε από εμάς είτε από οποιονδήποτε άλλο».
Η συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα εξακολουθεί να πυροδοτεί αντίποινα από τους αντικαθεστωτικούς Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι χτες στις 4 π.μ. προχώρησαν στην εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου και ενός drone στο βόρειο Ισραήλ. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε εγκαίρως από την ισραηλινή αντιπυραυλική «ομπρέλα», χωρίς να προκαλέσει θύματα, παρά μόνο την ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού.
Οι ΗΠΑ δεν άργησαν να απαντήσουν, με νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι, με πρώτες τις επαρχίες Μαρίμπ, Σαάντα και το λιμάνι Χοντέιντα. Δεν έγινε άμεσα γνωστό αν υπάρχουν θύματα.
Στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχεδόν σε όλους τους τομείς, με προτεραιότητες σε εκείνους της Ενέργειας, των επενδύσεων, της μεταποίησης, της ψηφιοποίησης και του εμπορίου, συμφώνησαν χτες οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του τελευταίου στην Τζέντα.
Μεταξύ άλλων έκλεισαν συμφωνίες για την ανέγερση δύο διυλιστηρίων στην Ινδία, για κοινά έργα στον τομέα της πετροχημικής βιομηχανίας και για καινοτόμες χρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, π.χ. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο φόντο της ολοκλήρωσης μελέτης σκοπιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Συμφώνησαν επίσης στη σημασία της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του λεγόμενου «πράσινου υδρογόνου», μέσω της ανάπτυξης τεχνολογιών μεταφοράς και αποθήκευσής του. Εξήραν δε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει προκειμένου να επιτευχθεί μια διμερής συμφωνία επενδύσεων, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που επιφέρει η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που έχει καταστήσει την Ινδία τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η τελευταία έγινε ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας τη διετία 2023 - 2024.
Μπιν Σαλμάν και Μόντι εξέφρασαν την επιθυμία για έναρξη διαπραγματεύσεων και μεταξύ της Ινδίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), με στόχο τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Τέλος, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουν την προχτεσινή επίθεση Πακιστανών τζιχαντιστών στον ινδικό τομέα του Κασμίρ.