ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Πρότεινε ως εναλλακτική λύση μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Ο Αντ. Σαμαράς στης Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Ο Αντ. Σαμαράς στης Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», αν η συγκυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σκιαγραφώντας σχέδια που γίνονται σε διάφορα επιτελεία για την απρόσκοπτη διαχείριση της αστικής εξουσίας και τη διασφάλιση του ευρωμονόδρομου. Ταυτόχρονα, έκανε σινιάλο ότι θα υπερψηφίσει την όποια συμφωνία κλείσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, πιέζοντας κατόπιν για αλλαγή στο μείγμα των προτεινόμενων μέτρων.

Μιλώντας στο περιοδικό «Crash», είπε ότι «εάν η κυβερνητική πλειοψηφία δε στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης» και θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος κυβερνητικός σχηματισμός, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου ή του Αλ. Τσίπρα. Οπως είπε, άλλωστε, «αν ο κ. Τσίπρας έχανε τη δεδηλωμένη, ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός». Επιπλέον, ξόρκισε τις πρόωρες εκλογές, «γιατί δεν το αντέχει η χώρα».

Ο Σαμαράς βρέθηκε χτες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συνήλθε στις Βρυξέλλες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δήλωσε κατόπιν: «Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα... Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και μια χρεοκοπία ανεξέλεγκτη (...) Με όλα όμως τα λάθη που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες, με όλα τα ψέματα που ειπώθηκαν, δε θα αφήσουμε να καταστραφεί η χώρα (...) διεμήνυσα στους πρωθυπουργούς και ηγέτες του ΕΛΚ πως το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο (...) Τους διεμήνυσα, επίσης, πως θα αγωνιστούμε για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη και να περιοριστούν οι δαπάνες του σπάταλου κράτους (...) Σήμερα, η εθνική ενότητα, η ενότητα όλων των Ελλήνων, είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ».

«Το μη χείρον βέλτιστον»...

Σε δική της παρέμβαση, μιλώντας η Ντ. Μπακογιάννη στο «radio1d.gr», είπε ότι «βρισκόμαστε ουσιαστικά κολλημένοι στον τοίχο», αλλά πρέπει «να κλείσει αυτή η συμφωνία. Για να μη διακινδυνεύσουμε την 1η Ιούλη να βρεθούμε στον αέρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο επιλογές και οι δύο κακές: Μία κακή συμφωνία, γιατί γι' αυτό πρόκειται, αλλά και μία χειρότερη προοπτική, την οποία δε θέλω να την σκέφτομαι. Νομίζω ότι πάντα ισχύει το παλαιό "δυοίν κακοίν προκειμένοιν το μη χείρον βέλτιστον"».

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στην όποια συμφωνία, σημείωσε: «Το να βοηθήσουμε στην ψήφιση της συμφωνίας, νομίζω ότι είναι κάτι το εθνικά επιβεβλημένο. Από την αρχή (...) είχα πει ότι επί της αρχής τουλάχιστον, εάν ο κ. Τσίπρας δε θέσει ζήτημα "ψήφου εμπιστοσύνης", εμείς δε θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια και να βγει από την Ευρώπη».

«Μετά να πάμε για αλλαγή μείγματος»

Πρόσθεσε όμως ότι «δυστυχώς, παίρνουμε το μόνο πράγμα που υπάρχει στο τραπέζι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί το οδήγησε το πράγμα, δεν έχουμε επιλογές. Αφού γίνει αυτό, από κει και πέρα μαχόμαστε στο εσωτερικό της χώρας, για να μπορέσουμε να (...) δημιουργήσουμε το πολιτικό κλίμα που επιτρέπει να προτείνουμε περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, έναντι των φορολογικών βαρών».

Σχετικά με το αν μπορεί αυτή η συμφωνία να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τη Βουλή, σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, γιατί υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δε θα επιτρέψουν η χώρα να οδηγηθεί στα βράχια». Αλλωστε, ζήτησε να υπάρχει «συνεννόηση» μεταξύ των αστικών κομμάτων.

Τέλος, για το ενδεχόμενο εκλογών είπε: «Δε φοβάμαι τις εκλογές. Φοβάμαι τη ρήξη. Εάν υπάρξει συμφωνία και πάμε σε εκλογές, ο καθένας θα εκθέσει την άποψή του από κει και πέρα στην ελληνική κοινωνία και αυτή θα κρίνει. Αν πάμε όμως σε ρήξη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, γιατί απλώς δεν αντέχουμε. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε την παραμικρή οικονομική εφεδρεία που θα μας επιτρέψει να πάμε σε ρήξη»...

ΠΟΤΑΜΙ
Διαβεβαιώνει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία

Η όποια συμφωνία υπογραφεί από τον πρωθυπουργό και τους δανειστές θα περάσει στη Βουλή, ακόμα και αν οι απώλειες είναι πολλές από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ, εκτίμησε ο Στ. Θεοδωράκης μιλώντας στους «Financial Times». Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι «είναι δύσκολο να στηρίξεις μια τέτοια συμφωνία. Αλλά εάν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου και την καταστροφή της χώρας μέσα από μια ρήξη με την Ευρώπη, τότε θα προτιμήσουμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία».

Παράλληλα, καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα ευθύνες ότι καθυστέρησε να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» στους δανειστές, ότι θα μπορούσε να είχε εφαρμόσει άμεσα μέτρα, όπως πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις και κατάργηση «πρόωρης» συνταξιοδότησης.

Μιλώντας, δε, προχτές το βράδυ στο «Mega», έβαλε ζήτημα «να περιορίσουμε τις δαπάνες και τις σπατάλες στο Δημόσιο, ώστε να βρεθούν τα χρήματα από εκεί και όχι από την επιβολή νέων φόρων». Και εκεί επέμεινε, βέβαια, ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση από τα να συμφωνήσουμε κι εμείς με όσα η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με τους εταίρους μας».

Ξόρκισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο εκλογών: «Πρέπει να συνεννοηθούμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να μην κάνουμε εκλογές το καλοκαίρι (...) Τι θα απαντήσουν οι εκλογές; Γιατί το βασικό ερώτημα έχει απαντηθεί πριν από πέντε μήνες. Θέλουμε μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη αλλά θέλουμε συμφωνία. Αυτή είναι η απόφαση του κόσμου και αυτή η απόφαση πρέπει να τηρηθεί από την κυβέρνηση».

Τέλος, χτες, ο Στ. Θεοδωράκης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για τις επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ (σ.σ. για χρηματοδότηση μονοπωλιακών ομίλων), Γ. Κατάινεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ποταμιού, ο Κατάινεν παρουσίασε «τα εργαλεία της ΕΕ που μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα (...) είτε σε μορφή δανείου, είτε ως απευθείας χρηματοδότηση (...) Βασική προϋπόθεση για αυτό (σ.σ. για την αποκατάσταση γραμμών χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων) είναι να τελειώσει η εκκρεμότητα με τη συμφωνία και η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα».

ΠΑΣΟΚ
Αγωνιά για τη συμφωνία ως εκφραστής του κεφαλαίου

«Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι η μόνη δυνατή λύση. Ο Τσίπρας δεν έχει την εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Αν το έκανε, θα προέκυπτε ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμότητας», τόνισε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», επιμένοντας στη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής του ντόπιου κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει λάβει μια δύσκολη απόφαση, αλλά υποχρεωτική (...) Να κρατήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά αποφεύγοντας να την οδηγήσει προς μια ανεξέλεγκτη πτώχευση ή προς το Grexit (...) Αλλά φτάσαμε στο σημείο αυτό πληρώνοντας ένα υψηλότατο κόστος. Η οικονομία σταμάτησε. Τον Ιανουάριο στο ΑΕΠ του 2015 προβλεπόταν ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Τώρα είμαστε στο μηδέν, αν όχι σε κίνδυνο ύφεσης. Οι θυσίες που επιβάλλονται τώρα από τους πιστωτές αντιστοιχούν στη ζημιά η οποία προκλήθηκε τις 150 αυτές ημέρες ανώφελου τέλματος στις διαπραγματεύσεις».

Συμπλήρωσε ότι «ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να καταργήσει το δεύτερο μνημόνιο, ενώ τις ώρες αυτές συμφωνούν το μνημόνιο 2,5. Και όλοι ξέρουν ότι σύντομα θα φτάσει και το νούμερο 3».

Στην ερώτηση αν μπορεί «ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο», ο Βενιζέλος απάντησε: «Θα δούμε. Σίγουρα ο Τσίπρας θα συναντήσει δυσκολίες στο να τον "πουλήσει" στο κόμμα του και στο να πετύχει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων».

Για το τι έρχεται αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Βενιζέλος εκτίμησε: «Το εκλογικό σώμα δεν έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό να συγκρουσθεί με την Ευρώπη (...) Η αντιπολίτευση θα δώσει τη συμβολή της, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, αν ο πρωθυπουργός φανεί ειλικρινής»...

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Συνεχίζει σε ρότα μνημονίου

Το παραπέρα τσεκούρωμα των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την εσωτερική στάση πληρωμών αλλά και με τις τεράστιες «αποκλίσεις» σε σχέση με τους αντιλαϊκούς στόχους για τα φορολογικά έσοδα, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης του 2015. Την ίδια ώρα, τα ποσά που δαπανήθηκαν για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους έφτασαν σε 2,9 δισ. ευρώ...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (πεντάμηνο του 2015):

Το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος του 1,5 δισ. ευρώ.

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφθεί, γεγονός στο οποίο οφείλεται το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα». Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν σε 20 δισ. ευρώ (από 21,6 δισ. πέρσι) με ρυθμό βύθισης 7,4% σε σχέση με το πεντάμηνο του 2014.

-- Το σύνολο των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 14,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου ύψους 16,5 δισ. ευρώ. Η «απόκλιση» αναμένεται να περιοριστεί στους επόμενους μήνες με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Τα συνολικά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 18,6 δισ. ευρώ, από 19,6 δισ. πέρσι.

Λήξη προθεσμίας για τα ληξιπρόθεσμα

Σήμερα, Παρασκευή, λήγει η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και την αποπληρωμή τους μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ