Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Πρότεινε ως εναλλακτική λύση μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Ο Αντ. Σαμαράς στης Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Ο Αντ. Σαμαράς στης Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», αν η συγκυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σκιαγραφώντας σχέδια που γίνονται σε διάφορα επιτελεία για την απρόσκοπτη διαχείριση της αστικής εξουσίας και τη διασφάλιση του ευρωμονόδρομου. Ταυτόχρονα, έκανε σινιάλο ότι θα υπερψηφίσει την όποια συμφωνία κλείσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, πιέζοντας κατόπιν για αλλαγή στο μείγμα των προτεινόμενων μέτρων.

Μιλώντας στο περιοδικό «Crash», είπε ότι «εάν η κυβερνητική πλειοψηφία δε στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης» και θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος κυβερνητικός σχηματισμός, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου ή του Αλ. Τσίπρα. Οπως είπε, άλλωστε, «αν ο κ. Τσίπρας έχανε τη δεδηλωμένη, ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός». Επιπλέον, ξόρκισε τις πρόωρες εκλογές, «γιατί δεν το αντέχει η χώρα».

Ο Σαμαράς βρέθηκε χτες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συνήλθε στις Βρυξέλλες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δήλωσε κατόπιν: «Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα... Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και μια χρεοκοπία ανεξέλεγκτη (...) Με όλα όμως τα λάθη που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες, με όλα τα ψέματα που ειπώθηκαν, δε θα αφήσουμε να καταστραφεί η χώρα (...) διεμήνυσα στους πρωθυπουργούς και ηγέτες του ΕΛΚ πως το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο (...) Τους διεμήνυσα, επίσης, πως θα αγωνιστούμε για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη και να περιοριστούν οι δαπάνες του σπάταλου κράτους (...) Σήμερα, η εθνική ενότητα, η ενότητα όλων των Ελλήνων, είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ».

«Το μη χείρον βέλτιστον»...

Σε δική της παρέμβαση, μιλώντας η Ντ. Μπακογιάννη στο «radio1d.gr», είπε ότι «βρισκόμαστε ουσιαστικά κολλημένοι στον τοίχο», αλλά πρέπει «να κλείσει αυτή η συμφωνία. Για να μη διακινδυνεύσουμε την 1η Ιούλη να βρεθούμε στον αέρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο επιλογές και οι δύο κακές: Μία κακή συμφωνία, γιατί γι' αυτό πρόκειται, αλλά και μία χειρότερη προοπτική, την οποία δε θέλω να την σκέφτομαι. Νομίζω ότι πάντα ισχύει το παλαιό "δυοίν κακοίν προκειμένοιν το μη χείρον βέλτιστον"».

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στην όποια συμφωνία, σημείωσε: «Το να βοηθήσουμε στην ψήφιση της συμφωνίας, νομίζω ότι είναι κάτι το εθνικά επιβεβλημένο. Από την αρχή (...) είχα πει ότι επί της αρχής τουλάχιστον, εάν ο κ. Τσίπρας δε θέσει ζήτημα "ψήφου εμπιστοσύνης", εμείς δε θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια και να βγει από την Ευρώπη».

«Μετά να πάμε για αλλαγή μείγματος»

Πρόσθεσε όμως ότι «δυστυχώς, παίρνουμε το μόνο πράγμα που υπάρχει στο τραπέζι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί το οδήγησε το πράγμα, δεν έχουμε επιλογές. Αφού γίνει αυτό, από κει και πέρα μαχόμαστε στο εσωτερικό της χώρας, για να μπορέσουμε να (...) δημιουργήσουμε το πολιτικό κλίμα που επιτρέπει να προτείνουμε περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, έναντι των φορολογικών βαρών».

Σχετικά με το αν μπορεί αυτή η συμφωνία να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τη Βουλή, σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, γιατί υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δε θα επιτρέψουν η χώρα να οδηγηθεί στα βράχια». Αλλωστε, ζήτησε να υπάρχει «συνεννόηση» μεταξύ των αστικών κομμάτων.

Τέλος, για το ενδεχόμενο εκλογών είπε: «Δε φοβάμαι τις εκλογές. Φοβάμαι τη ρήξη. Εάν υπάρξει συμφωνία και πάμε σε εκλογές, ο καθένας θα εκθέσει την άποψή του από κει και πέρα στην ελληνική κοινωνία και αυτή θα κρίνει. Αν πάμε όμως σε ρήξη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, γιατί απλώς δεν αντέχουμε. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε την παραμικρή οικονομική εφεδρεία που θα μας επιτρέψει να πάμε σε ρήξη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ