Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προτείνει ίδρυση νέας Πολυεθνικής Μονάδας του ΝΑΤΟ στην Κρήτη

...και επιμένει για μετατροπή και της Καρπάθου σε «αεροπλανοφόρο» των Αμερικανών

Ο γγ του ΝΑΤΟ (δεξιά στη φωτογραφία) «συγκράτησε» τη νέα πρόταση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ίδρυση νέας Πολυεθνικής Μονάδας της λυκοσυμμαχίας στην Κρήτη

NATO

Ο γγ του ΝΑΤΟ (δεξιά στη φωτογραφία) «συγκράτησε» τη νέα πρόταση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ίδρυση νέας Πολυεθνικής Μονάδας της λυκοσυμμαχίας στην Κρήτη
Πρόταση στο ΝΑΤΟ για ίδρυση νέας μονάδας της λυκοσυμμαχίας στην Κρήτη κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διά του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, στη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, επιμένει για μετατροπή και της Καρπάθου σε «αεροπλανοφόρο» των Αμερικανών.

Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στους νέους ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς ενάντια στους λαούς

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο Π. Καμμένος τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζεται μόνον από τις εξελίξεις στα ανατολικά (σ.σ: την αντιπαράθεση με τη ρωσική αστική τάξη) και ότι οι εξελίξεις στο Νότο αποτελούν άμεσες πολύπλοκες απειλές που το ΝΑΤΟ οφείλει να καλύψει με άμεσο τρόπο, εφαρμόζοντας σε πρακτικό επίπεδο το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπέβαλε πρόταση για την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου (NATO Force Integration Unit - NFIU) στην Κρήτη, πρόταση που - όπως λένε από το υπουργείο - «συγκράτησε» ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πρωτοστατήσει στο «νότιο σκέλος» των νέων μηχανισμών ταχείας επέμβασης που στήνει το ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Παραπέρα, ο υπουργός ενημέρωσε «για την πρόθεση μεταφοράς αεροπορικής δραστηριότητας από τη Σούδα στην Κάρπαθο». Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να παρουσιάσει το θέμα ως «μεταφορά», επιχειρώντας να κουκουλώσει ότι στην ουσία προωθεί δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν υψίστης σημασίας για τα σχέδιά τους τη Σούδα και δεν προτίθενται να απομακρύνουν από εκεί δραστηριότητές τους. Ισα - ίσα που έχουν ασκήσει πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε να εδράζονται εκεί και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη («drones»). Εξ ου και ο Π. Καμμένος πρόσφατα, σε επίσκεψή του στην Κρήτη, διαβεβαίωνε ότι «οι ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα, στο νομό των Χανίων, παραμένουν και επεκτείνονται».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «η ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα κράτη - μέλη και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εργασιών προς αυτήν την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες».

Παραπέρα, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ελληνας ΥΕΘΑ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, στον οποίο απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ συναντήθηκε και με τον υπουργό Αμυνας του Καναδά.

Προχωρά το «Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης» της λυκοσυμμαχίας

Κατά τα λοιπά, θυμίζουμε ότι κύριο θέμα της Συνόδου, και στο φόντο της κλιμάκωσης της έντασης με τη ρωσική αστική τάξη, ήταν η εξέταση της προόδου εφαρμογής του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ (Readiness Action Plan) που αποφασίστηκε πέρυσι στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία.

Οι μετέχοντες υπουργοί έλαβαν σειρά αποφάσεων για την ενίσχυση και το μετασχηματισμό της Συμμαχίας, και την ενίσχυση της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force), ώστε να φτάσει τις 40.000 άνδρες από τις 13.000 σήμερα.

Διαπίστωσαν το «πολύ καλό επίπεδο προετοιμασίας» της νέας Διακλαδικής Δύναμης Δράσης Εξαιρετικά Υψηλής Ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force) «Αιχμή του Δόρατος», που θα συμμετάσχει στην κοινή άσκηση του ΝΑΤΟ «TRIDENT JUNCTURE» το φθινόπωρο σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, με τη συμμετοχή πάνω από 30.000 στρατιωτών.

Στόχος είναι από του χρόνου η «Αιχμή του Δόρατος» (με μέγεθος ταξιαρχίας και σε πρώτη φάση υπό ισπανική διοίκηση) να μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή, για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε «πρόκληση». Ενδιαφέρον για άσκηση της διοίκησης της Δύναμης έχουν εκδηλώσει συνολικά οι Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία.

Σημειωτέον, είναι ήδη επιχειρησιακή η πρόδρομος της τέτοιας Δύναμης, με συμμετοχή δυνάμεων κυρίως από Γερμανία, Ολλανδία και Νορβηγία. Μάλιστα, υπήρξε δέσμευση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας για παροχή στην «Αιχμή του Δόρατος» αναγκαίου εξοπλισμού από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, ενίσχυσή της με μεταφορικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών κ.λπ.

Εξι νέα στρατηγεία στα σύνορα με Ρωσία

Επίσης, στη Σύνοδο οριστικοποίησαν το σχεδιασμό και τη σύνθεση των έξι στρατηγείων που θα στήσουν στην ανατολική συνοριογραμμή της λυκοσυμμαχίας, δηλαδή σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία, δύναμης σαράντα ανδρών το καθένα. Σε επόμενη φάση θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ίδρυσης κι άλλων τέτοιων στρατηγείων.

Εξάλλου, συνεδρίασε η κοινή επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, με τη συμμετοχή και του Ουκρανού υπουργού Αμυνας. Ο γγ της λυκοσυμμαχίας επέμεινε για εφαρμογή της εκεχειρίας του Μινσκ και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία. Επανέλαβε, ακόμα, ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει «να βοηθά την Ουκρανία στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών της». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις αυτή τη στιγμή, αλλά καμία δεν είναι τόσο περίπλοκη όπως η κρίση στην Ουκρανία», εξ ου και «το ΝΑΤΟ επιταχύνει την πρακτική υποστήριξή του» στη χώρα.

Τέλος, στη Σύνοδο ασχολήθηκαν και με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την οποία οι ΝΑΤΟικοί χαρακτηρίζουν «δύσκολη», επεκτείνουν ωστόσο την παραμονή τους στη χώρα μέσω της επιχείρησης «Resolute Support Mission».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ