ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβολή στον επιστημονικό εξοπλισμό των κομμουνιστών

Το βιβλίο του ΚΜΕ για τις "Αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (1980 - 1994)", που παρουσιάστηκε χτες στο βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής"

Ο ιδεολογικός επιστημονικός εξοπλισμός των κομμουνιστών, γύρω από τα ζητήματα της ταξικής πάλης, είναι προϋπόθεση για την εκπλήρωση των καθηκόντων της επαναστατικής ταχτικής και στρατηγικής. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι σημαντική η συμβολή της μελέτης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ). Αυτό τόνισε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην παρουσίαση του βιβλίου του ΚΜΕ "Οι αλλαγές στην οικονομία και στη διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (1980 - 1994)", που έγινε στο βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής". Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, οι δύο από τους τρεις συγγραφείς του: ο πρόεδρος του ΚΜΕ Νίκος Κυρίτσης και ο Κώστας Κάππος.Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Μάκης Μαϊλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος,εκπρόσωποι φορέων, αλλά και φίλοι της "Σύγχρονης Εποχής".

Αύξηση του ειδικού βάρους

"Σημαντική συμβολή στο οπλοστάσιο του επαναστατικού εργατικού κινήματος για ζητήματα του ταξικού αγώνα", αλλά και "στις διαδικασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που φιλοδοξεί, με βάση τη μαρξιστικολενινιστική θεωρία και την επιστημονική ανάλυση της κοινωνικοταξικής πραγματικότητας, να χαράξει την επαναστατική στρατηγική και ταχτική για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας", χαρακτήρισε το βιβλίο ο Κ. Παρασκευάς. "Η μελέτη αυτή - συνέχισε - αναδείχνει σημαντικά συμπεράσματα, επιβεβαιώνει αλήθειες, δίνει τη δυνατότητα παραπέρα επεξεργασίας και εμβάθυνσης. Επιχειρεί - και το πετυχαίνει - να αναδείξει και να αποδείξει επιστημονικά την αύξηση του ρόλου και του ειδικού βάρους της εργατικής τάξης στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την αντεπιστημονικότητα των θεωριών, που μιλούν για δήθεν ποιοτική μετεξέλιξη του καπιταλισμού και, κατά συνέπεια, αμφισβητούν την ταξική πάλη και τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης για το σοσιαλισμό".

Ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κ. Παρασκευάς σημείωσε πως "η έρευνα για τη διάρθρωση της εργατικής τάξης δίνει πολύτιμα στοιχεία για τις αλλαγές, που συντελούνται στο εσωτερικό της εργατικής τάξης και που οφείλονται στις αναδιαρθρώσεις της ελληνικής οικονομίας. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα για παραπέρα μελέτη και καθορισμό των στόχων της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής δουλιάς του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η μελέτη των στοιχείων που παρατίθενται δείχνει ότι έχουμε άνοδο της ειδίκευσης και του μορφωτικού επιπέδου της εργατικής τάξης και αυτό το στοιχείο είναι βασικό για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Η άνοδος αυτή του μορφωτικού επιπέδου και της ειδίκευσης της εργατικής τάξης δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνειδητοποίηση από τα πλατιά στρώματα των εργαζομένων του ιστορικού ρόλου και της αποστολής της εργατικής τάξης, τη διάδοση στις γραμμές της της ιδεολογίας του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομμουνισμού".

Δυνάμωμα του μετώπου

"Χρειάζεται - συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - να υπογραμμίσουμε ότι, στο βαθμό που συντελούνται αντιδραστικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων (ατομικές συμβάσεις, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.), σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, του κυριότερου εχθρού της εργατικής τάξης, αυξάνεται η εκμετάλλευσή της. Και μαζί αυξάνουν ο φόβος της απόλυσης, η ανασφάλεια, περιορίζεται η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων, υπάρχει αρνητική επίδραση στις διαθέσεις για αγώνα. Επίσης η απομάκρυνση ενός τμήματος εργαζομένων από την άμεση σχέση με την υλική παραγωγή κάνει πιο δύσκολη τη συνειδητοποίηση της εκμετάλλευσης που δέχονται αυτά τα τμήματα. Οι αλήθειες αυτές υπογραμμίζουν πιο έντονα την ανάγκη της έντασης της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής παρέμβασης του Κομμουνιστικού Κόμματος, για την ένταξη αυτών των τμημάτων της εργατικής τάξης στο ταξικό κίνημα".

Καταλήγοντας, ο Κ. Παρασκευάς σημείωσε πως "η εργατική τάξη παλεύοντας για την κοινωνική της απελευθέρωση, να παλεύει ταυτόχρονα και για απαλλαγή της εργαζόμενης αγροτιάς από την εκμετάλλευση. Το εργατικό κίνημα και η πρωτοπορία του πρέπει να ενδιαφέρεται και να δουλεύει συστηματικά για το δυνάμωμα της ιδεολογικής επίδρασης στις γραμμές των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και στην εργαζόμενη αγροτιά. Σήμερα, ιδιαίτερα, αντικειμενικά ενισχύονται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της διαδικασίας τραβήγματος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των ΕΒΕ στην αντιμονοπωλιακή πάλη με την εργατική τάξη. Γίνεται ακόμα πιο αναγκαία η ειδική προσπάθεια για το τράβηγμα των μεσαίων στρωμάτων στον αγώνα και την αντιμονοπωλιακή πάλη".

Πρώτη θέση στις πολιτικές αναλύσεις

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ν. Κυρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δίχρονη προσπάθεια που κατέβαλε το ΚΜΕ για την ανάλυση της ταξικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας, καρπός της οποίας ήταν η συγγραφή αυτού του βιβλίου, που στηρίχτηκε σε πολλά στατιστικά στοιχεία. Ο πρόεδρος του ΚΜΕ παρέθεσε στοιχεία από το βιβλίο, που τεκμηριώνουν την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ταυτόχρονη αύξηση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν, καθώς και τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.

Ο Κ. Κάππος, αφού σχολίασε το ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία επιδεικτικά απουσίασαν από την παρουσίαση μιας τέτοιας μελέτης, μίλησε για τους λόγους που τον ώθησαν το 1984 να ασχοληθεί με τη μελέτη της ταξικής διάρθρωσης της κοινωνίας. "Με παρακίνησε - σημείωσε - μια φράση του Β. Ι. Λένιν, που λέει ότι "καθένας, όμως, που διδάχθηκε έστω και κάτι από την ιστορία και τη μαρξιστική διδασκαλία, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι την πρώτη θέση στην πολιτική ανάλυση πρέπει να την έχει το ζήτημα των τάξεων"". Πρόσθεσε πως η μελέτη στηρίχτηκε σε στοιχεία της απογραφής του 1991, κάτι που σημαίνει πως σήμερα είναι πιθανό η κατάσταση των ανέργων, των απολυμένων και όλων εκείνων που πλήττονται από την αντεργατική πολιτική να είναι ακόμα χειρότερη.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς απάντησαν σε ερωτήματα των παρευρισκομένων και ακολούθησε ένας πλούσιος διάλογος.

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟ Καισαριανής πραγματοποιούν συνεστίαση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ σήμερα, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα "Παρθενών" (Λαζαίων 68, Κουκάκι). Για την ταβέρνα θα αναχωρήσουν πούλμαν στις 9 μ.μ. από την πλατεία Καισαριανής.
  • Η ΑΕ Συκεών Νεάπολης Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συνεστίαση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ σήμερα, στις 9 μ.μ., στο οικογενειακό κέντρο "Αγγέχρημα" (Β. Γεωργίου 265).
  • Η εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ σήμερα στην ταβέρνα "Δροσιά", στις Συκεές, Μεσολογγίου 42, στάση Βρυσάκι.
  • Η ΝΕ Γρεβενών πραγματοποιεί συνεστίαση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αύριο Σάββατο στο κέντρο "Δειλινά" της Μερσίνης. Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Σιάτιστας πραγματοποιεί ημερίδα - συζήτηση με θέμα "Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη γούνα και οι προοπτικές της" την Κυριακή 31-3-96, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σιάτιστας. Εισηγητής θα είναι ο Κώστας Σταμπολίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το βιβλίο "Δοκίμιο της Ιστορίας του ΚΚΕ" θα παρουσιάσει ο Χρήστος Τζιτζιλώνης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδηλώσεις στην Κεντρική Μακεδονία. Συγκεκριμένα:

- Στο Κιλκίς τη Δευτέρα 1-4-96, στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

- Στις Σέρρες την Τρίτη 2-4-96, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του "ΟΡΦΕΑ".

- Στη Βέροια την Τετάρτη 3-4-96, στις 7 μ.μ., στην "ΕΛΗΑ".

  • Οι ΚΟΒ Κολιάτσου και Οικοδόμων πραγματοποιούν σύσκεψη με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" την Τετάρτη 3-4-96, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους (Πατησίων 280).
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Λακωνίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" την Τετάρτη 3-4-96, στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η ΑΕ Καλαμαριάς πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Τα ντοκουμέντα της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο ενόψει του διαλόγου που γίνεται την περίοδο αυτή σε όλη τη χώρα" την Τετάρτη 3-4-96, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Καλαμαριάς. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΑΕ Καλαμάτας και οι κλαδικές ΚΟΒ της ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιούν σύσκεψη μελών και οπαδών του Κόμματος με θέμα την παρουσίαση των ντοκουμέντων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ την Πέμπτη 4-4-96, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστοδήμου 81, 3ος όροφος).
Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί πασχαλινή εκδρομή στις 12-15/4/96 στη Λευκάδα. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει επισκέψεις στη γύρω περιοχή μέχρι την Πάργα και πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τους νέους θα υπάρχει έκπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8828.106, 8810.046 και 6467.579 (απόγευμα).

Διάλεξη του ΚΜΕ

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα "Μαρξισμός και Λογοτεχνία" σήμερα,στις 7 μ.μ.,στην αίθουσα διαλέξεων του ΚΜΕ (Πατησίων και Τροίας 36).

Η Μαρία Πεσκετζή,δρ. φιλοσοφίας, θα παρουσιάσει τη 10η έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Ράιμοντ Γουίλιαμς.

Εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση

Την Κυριακή 31-3-96 στα γραφεία της Παγκρήτιας Ενωσης (Γενναδίου 7, Αθήνα) πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Μέλος της Ενωσης θεωρείται κάθε Κρητικός που έχει εγγραφεί από την ίδρυση της Ενωσης έως σήμερα, ανεξάρτητα αν στο ενδιάμεσο διάστημα συμμετείχε ενεργά ή όχι. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει στις εκλογές, πληρώνοντας τη συνδρομή των 500 δρχ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ετεροδημοτών Κρήτης του ΚΚΕ τονίζει πως "στις εκλογές συμμετέχουμε με το συνδυασμό "Αγωνιστική Κίνηση Κρητών",με επικεφαλής τον σ. Λεωνίδα Ριτζάκη.Παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία των εκλογών στην Ενωση, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να πάρουν μαζικά μέρος στην ψηφοφορία της 31ης Μάρτη".

Από την παρουσίαση του βιβλίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ