ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαιώνεται το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης

Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τα «μέτρα» για το ευρώ παραπέμπονται στο μέλλον

Επιβεβαίωση του βάθους της κρίσης που διαπερνά την Ευρωζώνη και γενικότερα αποτέλεσε η πολλά υποσχόμενη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη. Τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει τις προηγούμενες μέρος σε τμήμα των αγορών ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Νράγκι, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα γίνει «το παν» για τη διάσωση του ευρώ, διαδέχθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και τις γενικόλογες ανακοινώσεις που έγιναν, «απογοήτευση στις αγορές» που αποτυπώθηκε σε αύξηση του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας και σε πτώσεις στα διάφορα χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,22 δολάρια.

Ο Μ. Ντράκι, σε δηλώσεις που έκανε επανέλαβε όσα έλεγε και τις προηγούμενες μέρες, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει ένα μηχανισμό ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες βδομάδες για να προβαίνει σε απευθείας αγορές ομολόγων, ώστε να «σταθεροποιούνται» τα κόστη δανεισμού των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που έχουν δυσκολίες. «Το Διοικητικό Συμβούλιο, είπε, εντός της εντολής (της ΕΚΤ) να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών βραχυπρόθεσμα και τηρώντας την ανεξαρτησία της (τράπεζας) σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες στην ανοιχτή αγορά, μεγέθους κατάλληλου για την επίτευξη του σκοπού». Και παρέπεμψε στις επόμενες βδομάδες όπου «θα σχεδιάσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες γι' αυτά τα μέτρα πολιτικής». Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ «θα μπορούσε» να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων στις ανοιχτές αγορές. Το πλαίσιο για τις εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας θα συζητηθεί το Σεπτέμβρη, είπε και προσέθεσε ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στις τράπεζες περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια (LTRO's). Γενικότερα, για την κρίση στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι θα ανακάμψει μόνο με πολύ αργό ρυθμό και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν επιπλέον αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Για το θέμα των εσωτερικών αντιθέσεων και των αντιδράσεων, από τη μια της Bundesbank (Γερμανική Κεντρική Τράπεζα) και από την άλλη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ζητούν «μέτρα στήριξης», στο πλαίσιο της δέσμευσής του ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ. Αλλωστε, ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι γνωστές οι επιφυλάξεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για την αγορά ομολόγων. Οπως είπε, όλοι εκτός από ένα μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ (ως πιθανός αναφέρεται ο πρόεδρος της Bundesbank) συμφώνησαν με τα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ, αλλά, προσέθεσε, η τελική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι αμετάβλητο διατηρεί το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ, όπως άλλωστε αναμενόταν, μετά την απόφασή της να μειώσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% τον περασμένο μήνα.

Πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Μαδρίτη, απέφυγε χτες ν' απαντήσει σε ερώτηση για το εάν η Μαδρίτη θα ζητήσει στήριξη από τον EFSF (πέραν της βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών). Οι δύο πρωθυπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν «μεταρρυθμίσεις» για τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και αναγνώρισαν ότι πρέπει να καλέσουν τους πολίτες τους να κάνουν «σημαντικές προσπάθειες», δίνοντας έτσι το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ δήλωνε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα «επαγρυπνούν» για τις αντιδράσεις των «αγορών» στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ και επιχείρησε να φέρει στα μέτρα του τις αποφάσεις της ΕΚΤ, λέγοντας ότι θα είναι σημαντικές επειδή έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στα τέλη Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, νέα πτώση καταγράφεται φέτος στην αγοραστική δύναμη των ιταλικών οικογενειών, σύμφωνα με έρευνα του φορέα των Ιταλών εμπόρων Confcommercio. Προβλέπει ότι η συνολική μείωσή της στο τέλος του 2012 θα ανέλθει στο 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Είναι η χειρότερη φάση που διανύει η χώρα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (...). Παρόμοια κρίση μπορεί να θεωρηθεί μόνο εκείνη της αρχής της δεκαετίας του '30», σημειώνει η «Confcommercio». Το ΑΕΠ της Ιταλίας φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,2%, ενώ στην έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει το Μάρτη προέβλεπε πτώση 1,3%. «Οι πρώτες ενδείξεις μιας κάποιας οικονομικής ανάκαμψης δεν πρόκειται να γίνουν αισθητές πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2013», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος ερευνών της «Confcommercio».

67 ΧΡΟΝΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Ακρόπολη

Την Τρίτη 7 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ.

Από την περσινή κινητοποίηση
Από την περσινή κινητοποίηση
Η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει την Τρίτη 7 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κινητοποίηση με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από τις ρίψεις εκ μέρους των Αμερικανών των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά στη συγκέντρωση - εκδήλωση:

-- Καταδικάζουμε τα εγκλήματα και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού.

-- Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προετοιμάζονται για Συρία και Ιράν.

-- Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη.

-- Οχι σε όλα τα πυρηνικά.

-- Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

-- Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Συναγωνίζονται (και) στην καλλιέργεια αυταπατών

Τα όρια της αστικής διαχείρισης και της στρατηγικής ταύτισης των κομμάτων που την υπηρετούν σε βάρος του λαού, επαληθεύει το ρεπορτάζ που δημοσίευσαν χτες «ΤΑ ΝΕΑ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Α. Σαμαρά να μη συνομιλεί «με τεχνικά στελέχη και υπαλλήλους, όπως αυτά που απαρτίζουν την τρόικα, αλλά να απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» για τα 11,5 δισ. και την επιμήκυνση της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Την ίδια ακριβώς πρόταση είχε καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι της τρόικας θα μπορούσαν να πουν κάτι διαφορετικό από τους τεχνοκράτες που απαρτίζουν τα κλιμάκια της τρόικας. Από εκείνους δηλαδή που έχουν αναλάβει για λογαριασμό των συμμάχων της συγκυβέρνησης και της ντόπιας πλουτοκρατίας την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας, την οποία παρεμπιπτόντως δεν αμφισβητεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ζητάει δημαγωγικά την αναδιαπραγμάτευσή της.

Η ιστορία όμως έχει και (αποκαλυπτική) συνέχεια. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Α. Σαμαράς τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, «προκειμένου να του εκθέσει τους προβληματισμούς της Αθήνας σχετικά με τη στρατηγική για τις δημοσιονομικές περικοπές. Η απάντηση που έδωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ήταν αυτή που λίγο - πολύ έκρινε και το αποτέλεσμα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών: Το να μην πάρει η Ελλάδα τα μέτρα τον Αύγουστο "θα ήταν καθαρή αυτοκτονία"».

Η απάντηση της «πολιτικής ηγεσίας» της ΕΕ ήταν - κατά το αναμενόμενο - ολόιδια με αυτή των τεχνοκρατών. Οπως ολόιδια θα ήταν και η απάντηση σύσσωμης της ΕΕ, αν γινόταν μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής για το «ελληνικό ζήτημα», όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει καμιά δεκαριά τέτοιες Σύνοδοι και όλες αποφασίζουν νέα μέτρα για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι είναι υπόλογα απέναντι στο λαό τα κόμματα που συγκυβερνούν, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που σκορπάει αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ στη διαχείριση της κρίσης. Οσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύει ο λαός με την πολιτική αυτών των κομμάτων και με την ίδια την ΕΕ, όσο πιο γρήγορα αναζητήσει διέξοδο σε δρόμο αντίθετο από αυτόν που πάνε να τον εγκλωβίσουν, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο.


Π.

Ερευνα για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Π. Ρουμελιώτη που είδαν το φως της δημοσιότητας, πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν γνωστό πως θα αποτύχει και κάλεσε τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ να δώσει άμεσα εξηγήσεις.

Η παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα κάνει λόγο για τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου» και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία». Να υπενθυμίσουμε ότι στις δηλώσεις του ο Π. Ρουμελιώτης είπε πως το ΔΝΤ γνώριζε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει», αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, μέσω συνεργατών του. Ο Π. Ρουμελιώτης είχε επανέλθει με γραπτή δήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ