ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Ανησυχία από τις ζημιές σε κτίρια που προκάλεσε ο σεισμός

Περιοδεία του ΚΚΕ σε σεισμόπληκτες περιοχές. Να κηρυχτεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά η δημοτική αρχή

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στο Δάσος Χαϊδαρίου περιόδευσε την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής. Τον Γ. Πρωτούλη συνόδευσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Χαϊδάρι, τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στο Δάσος και το Δαφνί, όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα περίπου 2.000 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο κτιρίων, από τις οποίες έχουν ελεγχθεί περίπου 450. Από αυτά, περίπου 35 έχουν χαρακτηρισθεί ακατάλληλα για χρήση, ενώ πολλά είναι αυτά που, αν και είναι κατοικήσιμα, χρειάζεται να επισκευασθούν. Ζημιές παρατηρούνται επίσης και στον 5ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, καθώς και σε σχολικά συγκροτήματα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε σπίτια και καταστήματα, όπου άκουσε την έντονη ανησυχία των πολιτών για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις ζημιές, καθώς και τους φόβους τους ότι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ για την ανάδειξη του θέματος.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος, ενημέρωσε τους κατοίκους για την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους κάλεσε να κάνουν άμεσα αιτήσεις για αποζημίωση των ζημιών.

Σοβαρές ζημιές προκάλεσαν σε σπίτια οι σεισμοί
Σοβαρές ζημιές προκάλεσαν σε σπίτια οι σεισμοί
Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία, ο Γ. Πρωτούλης τόνισε τα εξής: «Επισκεφτήκαμε σήμερα την περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου με σκοπό να δούμε από κοντά τις ζημιές και να πιέσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση να ενισχύσει τα κλιμάκια ελέγχων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις στο σύνολο των πληγέντων, χωρίς περιορισμούς, ξεπερνώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Απαιτούμε επίσης, με ευθύνη του υπουργείου και της ΚΤΥΠ να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις σχολικές μονάδες και να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επισκευές, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχτεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμος Χαϊδαρίου. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως ο σεισμός της 19ης Ιούλη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πόλη. Από το μέχρι σήμερα έλεγχο σε 425 κατοικίες, που έχουν κάνει τα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ (στελεχωμένα και από μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου), έχουν κριθεί ως ακατοίκητες 42 οικίες, ενώ και στα υπόλοιπα υπάρχουν ρωγμές στην τοιχοποιία και άλλες ζημιές, που είναι απαραίτητο να επισκευαστούν, προκειμένου να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για όλους. Ιδιαίτερα δε, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, ασθενείς κλπ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «όπως είναι αυτονόητο, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο αριθμός των σοβαρά πληγεισών κατοικιών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Αρα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρεση στέγης και την αποκατάσταση των οικογενειών των σεισμοπλήκτων. Επίσης, πολλές ζημιές σημειώθηκαν σε πολλά σχολεία του δήμου μας, σε παιδικούς σταθμούς και στο Κέντρο Πολιτισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέρθηκαν, επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζεται άμεση παρέμβαση προκειμένου να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας όλων των δημοτικών υπηρεσιών σε ασφαλή κτίρια, ζητούμε να κηρυχθεί ο δήμος Χαϊδαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα κάθε δυνατότητα υποστήριξης του δήμου μας, για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής της πόλης μας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες για την προστασία από φυσικά φαινόμενα

Τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης, που αφορούν στην προστασία και αντιμετώπιση καταστροφών από φυσικά φαινόμενα, αναδεικνύει με παρέμβασή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι τις μέρες που ακολούθησαν το σεισμό της 19ης Ιούλη στην Αττική, για μια φορά ακόμα τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του κράτους ήρθαν στην επιφάνεια.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, «οι αιτήσεις για αυτοψίες σε κτίρια (κυρίως κατοικίες) που έχουν προκληθεί βλάβες είναι χιλιάδες. Παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων, τα κενά από την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη σχεδίου δεν μπορούν να καλυφθούν. Ανάλογη είναι η έλλειψη προσωπικού και στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών, η οποία είναι αρμόδια μετά από αυτοψία, να κρίνει την καταλληλότητα των κτιρίων, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να μη γνωρίζουν τι θα γίνει με το σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι τα σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί μετά το σεισμό και κανείς δεν ξέρει τι προβλήματα έχουν προκύψει.

Ενώ οι σεισμολόγοι προειδοποιούν συνέχεια για τη σεισμικότητα της Αττικής, τα ρήγματα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς, ελάχιστα κτίρια περνάνε προσεισμικό έλεγχο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία. Η κατάσταση παραπέμπει σε προμελετημένο έγκλημα ενάντια στη ζωή και τους κόπους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής απαιτεί: Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες των δήμων, που σχετίζονται με την πολιτική προστασία σε όλες τις ειδικότητες και βέβαια και στις υπόλοιπες κρατικές δομές. Αμεση ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων σε κατοικίες που έχουν αναφερθεί βλάβες, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Λήψη μέτρων προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης του κόσμου. Αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των πληγέντων. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η διαμονή των κατοίκων, των οποίων τα σπίτια κρίνονται μη κατοικήσιμα.

Παρέμβαση για τα κτίρια της Περιφέρειας Αττικής

Με ανάλογη ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) σημειώνει: «Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου φέρνει στην επιφάνεια τα αιτήματά μας για έλεγχο της στατικής επάρκειας και αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και γενικότερα όλων των δημοσίων κτιρίων, αιτήματα τα οποία η περιφερειακή αρχή μέχρι σήμερα αγνόησε».

Ο ΣΥΠΑ υπενθυμίζει πως με σχετικό έγγραφο από τις 6/2/2017, ζητούσε «Ελεγχο στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας των κτιρίων με αυθαίρετες κατασκευές», που επρόκειτο να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα Αθήνας, ενώ με άλλο έγγραφο στις 30/8/2018, ρωτούσε «γιατί δεν εξετάστηκε η στατική επάρκεια των κτιρίων, μιας και τα κτίρια έχουν επί της ουσίας κατασκευαστεί με τον 1ο Αντισεισμικό Κανονισμό της Ελλάδας, που συντάχθηκε και άρχισε να ισχύει το 1959! Γιατί τόση υποτίμηση στην ανάγκη για έλεγχο και λήψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης; Ούτε καν σχετικές βεβαιώσεις - υπεύθυνες δηλώσεις δύο πολιτικών μηχανικών περί στατικής επάρκειας και περί μη βλαβών από σεισμό κλπ., που ζητούσε η 1η Επιτροπή Καταλληλότητας, δεν ζητήθηκαν από την Επιτροπή που παρέλαβε τα κτίρια».

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, για τα παραπάνω έγγραφα «δεν πήραμε καμία απάντηση ούτε από την περιφερειακή αρχή, ούτε από το ΤΕΕ, ούτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε βέβαια τα ακολούθησε κάποια σχετική ενέργεια...».

Η όλη κατάσταση, υπογραμμίζει ο ΣΥΠΑ, «δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητες των περιφερειακών αρχών, καθώς και ότι η ασφάλεια των εργαζομένων είναι θέμα τύχης και προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου» και ζητά και πάλι «έλεγχο στατικής επάρκειας από ειδικούς, καθώς και έλεγχο παθητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όλων των κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Ισχυρός μετασεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αττική

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αττική το απόγευμα της Κυριακής με επίκεντρο τη Μαγούλα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον σεισμό της 19ης Ιούλη.

Ο σεισμός, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χλμ. ΒΔ της Αθήνας και 5 χλμ. Β της Μαγούλας. Το εστιακό του βάθος ήταν 9,6 χλμ. και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Λεκανοπέδιο.

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως πρόκειται για μετασεισμό που ακολουθεί τον κύριο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ ο οποίος σημειώθηκε την προπερασμένη Παρασκευή. Ο ίδιος σημείωσε πως το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης ήταν στην ίδια περιοχή βόρεια της Μαγούλας, ενώ την ενέταξε μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια της μετασεισμικής δραστηριότητας.

«Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, καθώς η ενέργεια έχει εκτονωθεί», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας. «Ηταν ένα γεγονός αισθητό σε όλη την Αττική. Είναι ένας σεισμός τον οποίον τον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. «Το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία», είπε.

Τα περισσότερα ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ βρίσκονται στη Δυτική Αττική και τους δήμους του Πειραιά. Περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για έλεγχο των ακινήτων τους. Λόγω του μεγάλου αριθμού εργάζονται αρκετά συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και των δήμων. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε περίπου 2.000 δημόσια κτίρια και σε όλα τα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ