ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

Υπέρ της «απόσυρσης» ή «παγώματος» του χρέους αντί για «κούρεμα», αρκεί να βρεθεί χρήμα για το κεφάλαιο

Με έκδηλη την αγωνία να βρεθούν διαχειριστικές λύσεις που θα απαντούν στην ανάγκη του κεφαλαίου να στηριχθεί η ανάκαμψη κερδών του, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται πλέον επιλογές που προ ολίγου καιρού κατήγγελλε σαν αδιέξοδες σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους.

Ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στη «Real News», στη βάση της παραδοχής ότι το χρέος αποτελεί «εμπόδιο στην ανάκαμψη», υποστηρίζει ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών», εξηγώντας πως «αντί για "κούρεμα" μπορεί να υπάρξει "απόσυρση" του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί "παγωμένο" στα πλαίσια της ΕΚΤ».

Προσθέτει ότι η πρόταση αυτή χαίρει αποδοχής και «είναι μια από τις πολλές», ξεκαθαρίζει όμως ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας απαιτεί ριζικά μέτρα, όπως διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου και «ειδική αναπτυξιακή χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί για επενδύσεις». Τι απ' όλα προτείνει; Τα «ρίχνει» όλα για να επιλέξει αυτό που θα τον βολέψει, γιατί ξέρει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν οι Ευρωπαίοι δανειστές κάποιο «κούρεμα».

Με το κεφάλαιο για πιο συμφέρον μείγμα...

Ο Γ. Δραγασάκης δεν παραλείπει να «καρφώσει» την κυβέρνηση στην αστική τάξη ότι «δεν διαθέτει ένα συνεκτικό και αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο από την βαθιά κρίση» και ότι καθίσταται «αναξιόπιστη και αδύναμη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», άρα μη ικανή να εκπροσωπήσει επαρκώς τα συμφέροντά της στα διεθνή φόρα.

Διευκρινίζει ακόμα πως η αντιπαλότητα με την Μέρκελ δεν είναι «προσωπική» αλλά εντάσσεται στη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης που μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου στη χώρα και συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει «σημαντικές» τις διαφοροποιήσεις Ντράγκι και «ενδιαφέρουσες» τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ. Προσθέτει ωστόσο ότι δεν είναι τόσο γενναίες όσο θα τις ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού «δεν περιέχουν το στοιχείο της ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, δεν συνδυάζονται με μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος του συσσωρευμένου χρέους και δεν εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που να δίνει δημοσιονομική και αναπτυξιακή ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ν. Βούτσης (ρ/σ «Αθήνα 9,84»), επιχαίροντας ότι το κλίμα στην ΕΕ αλλάζει σε ό,τι αφορά αποφάσεις στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Επιβεβαιώνοντας ότι ο καβγάς τους γίνεται για το πάπλωμα και στην πλάτη των λαών που στενάζουν με όποιο μείγμα, είπε: «Το κλίμα στην Ευρώπη, λόγω των αδιεξόδων των πολιτικών που προήλθαν και από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικονομικής αρχιτεκτονικής, σιγά - σιγά αλλάζει. Με τα δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Γιούνκερ, με τα άλλα δισ. που υποσχέθηκε ο Ντράγκι για τις τράπεζες και που "τσίμπησαν" τα πρώτα 5 δισ. Με τη συζήτηση περί ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Ολα αυτά δεν υπήρχαν προ ενός ή δύο ετών. Με αυτή την έννοια, βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο στάδιο από πλευράς γενικών συνθηκών (...) Αυτές οι απόψεις, πριν από ένα ή δύο χρόνια, ήταν σχεδόν παράνομες... Τώρα είναι αυτά που συζητά όλος ο κόσμος. Υπάρχει, δηλαδή, ακροατήριο και αυτό μας έχει κάνει πιο αισιόδοξους».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα δηλώνει ότι αν και δεσμευτικές εντούτοις «δεν είναι θέσφατο» και επιτίθεται στο ΚΚΕ επειδή τις χαρακτηρίζει «ψίχουλα» για την ακραία και μόνο φτώχεια, κι αυτά υπό την αίρεση του συνολικού αντιλαϊκού πλαισίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υποκλίνεται.

Αλλωστε, το επιβεβαιώνει αυτό ο Γ. Δραγασάκης όταν παραδέχεται: «...Ομως, ακόμη και αυτά τα "ψίχουλα", για να κερδηθούν, θα χρειαστούν σκληροί αγώνες και ευρεία λαϊκή συμπαράταξη για να καμφθούν οι ορατές και συγκαλυμμένες αντιδράσεις»... Πάλη για ψίχουλα σε ένα «αρπαχτικό», όπως λέει, καπιταλισμό, που ωθεί στην απραγματοποίητη διέξοδο: «Πάλη για έναν καλό καπιταλισμό». Κάλεσμα υποταγής του λαού στο σύστημα...

Ο Γ. Δραγασάκης προσάπτει στο ΚΚΕ ότι «δεν διαθέτει μια ικανοποιητική ανάλυση της κρίσης και των αντιθέσεων της εποχής μας. Κατανοεί την κρίση ως "κυκλική" και όχι δομική, υποτιμώντας την καταστροφική δυναμική και την αρπακτικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού...». Βολική τοποθέτηση ενός απ' τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά - πυκνά επικαλούνται τον μαρξισμό, για να στηρίξει την πολιτική ενίσχυσης του καπιταλισμού και των επιχειρηματικών ομίλων.


ΔΗΜΑΡ
Ψάχνει τρόπο να υπάρξει στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Εν μέσω σεναρίων ότι η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε σημείο πρότασης φιλοξενίας των στελεχών της στα ψηφοδέλτιά του, αρχίζει την Πέμπτη το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που αναμένεται να επικυρώσει τη στροφή της σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες μέσω των οποίων θα επιδιώξει την αναπαραγωγή της ύπαρξής της στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στη «Real News» παρέπεμψε τα πάντα στους συνέδρους. «Αυτοί θα κρίνουν πού λαθέψαμε, αυτοί θα αποφασίσουν για την πολιτική των συμμαχιών, αυτοί θα πουν από ποια θέση θεωρούν πως πρέπει ο καθένας μας να δώσει τη μάχη», είπε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούν σενάρια όπως το παραπάνω, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ισχυρίστηκε ότι «η Δημοκρατική Αριστερά ούτε θα διαλυθεί ούτε θα διαχυθεί σε άλλα κόμματα, θα ανασυγκροτηθεί και θα συμβάλει με τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου, που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Απ' αυτή την προοπτική δεν απέκλεισε το ΠΑΣΟΚ, εφόσον, όπως είπε, «απεγκλωβιστεί από τις ασκούμενες πολιτικές που σήμερα συνυπηρετεί». Σαφέστατα ενέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ, επικροτώντας για πολλοστή φορά τη «μετατόπιση σε θέσεις ρεαλιστικές, θέσεις μετριοπαθέστερες από το παρελθόν», αν και δεν παρέλειψε να τον καλέσει να αποτινάξει και τα τελευταία ψήγματα δημαγωγίας απ' τη ρητορική του.

«Για μας, μοναδικό εργαλείο για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας παραμένει η δυνατότητα ή μη σύναψης προγραμματικών συμφωνιών. Σ' αυτό το πλαίσιο και στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, που παραμένει ο διακηρυγμένος στόχος μας, θα αναζητήσουμε συμπτώσεις με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τις συλλογικότητες της πολιτικής οικολογίας και τη ριζοσπαστική αριστερά», ανέφερε σχετικά ο Φ. Κουβέλης.

Ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρας, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Βήμα», υποστήριξε τη χρησιμότητα της ΔΗΜΑΡ στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ «θα σταθεί στα πόδια της, όχι γιατί το λέει η ίδια, αλλά γιατί η πολιτική ζωή του τόπου έχει ανάγκη μια αριστερή δύναμη, που θα βάλει με υπευθυνότητα, μέτρο και αποφασιστικότητα τη σφραγίδα της στην πολιτική αλλαγή».

Την κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση. Για την άποψή της αυτή επικρίθηκε από στελέχη του κόμματος που την κάλεσαν να εκφραστεί στο συνέδριο κι όχι στα τηλεπαράθυρα, για να τους απαντήσει «περίμενα υπομονετικά το συνέδριο του κόμματος, διατύπωσα με σαφήνεια την άποψή μου στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του Πειραιά στην οποία ανήκω και μετά δέχθηκα να μιλήσω για την πρότασή μου δημόσια. Μαθήματα κομματικής δεοντολογίας δεν δέχομαι».


ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Ετοιμοι για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση

Ετοιμος να προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με όποιο κόμμα βγει πρώτο στις εκλογές δηλώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. Την ίδια στιγμή, μια σειρά αστοί παράγοντες φέρονται έτοιμοι να στελεχώσουν το μόρφωμά του.

Μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «BHMA fm» ο Στ. Θεοδωράκης έκανε σαφές ότι μπορεί τώρα να κατηγορεί τα «παλαιά» κόμματα αλλά για χάρη της αστικής σταθερότητας, μια χαρά θα τα βρει μαζί τους όταν έρθει η ώρα. Είπε συγκεκριμένα:

«Εμείς, με βάση τις αρχές μας και την κατεύθυνσή μας για τη χώρα, η οποία είναι προοδευτική, μαζεύουμε ιδέες και βλέπουμε πώς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε για τη χώρα. Αυτό κάνουμε. Και ζούμε σε μια χώρα πολύ μικρή και ξέρουμε καθένας τι και ποιον έχει υπηρετήσει. Είναι κάποιοι άνθρωποι της παλιάς εξουσίας, οι οποίοι δεν είναι το θέμα αν είναι ακριβώς "πράσινοι", αλλά της παλιάς εξουσίας, με κίνητρα που δεν ήταν τότε ο σοσιαλισμός, και τώρα έχουν βρεθεί εκτός συστήματος, λένε τώρα: "Ποιος ανεβαίνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Βουρ στον ΣΥΡΙΖΑ!". Το ίδιο θα συμβεί αύριο-μεθαύριο και με το Ποτάμι, γιατί έχουμε κι εμείς τέτοια φαινόμενα. Εχουμε πολιτευτές επαρχίας που έχουν αποτύχει στα άλλα κόμματα, από τον Καρατζαφέρη ως την Αριστερά, και λένε "εγώ, φίλε, θα πάρω το Κιλκίς ή τη Λάρισα για σένα (...) Το Ποτάμι ήρθε για να ενώσει τους Ελληνες σε μια λογική επίλυσης των προβλημάτων. Αν μπει στη λογική "δεν μιλάω με τον ΣΥΡΙΖΑ" ή "δεν μιλάω με τη ΝΔ", δεν έχει μέλλον (...) Με αυτή τη λογική, η συζήτηση πρέπει να είναι διαρκής και δεν είναι μονομερής. Και πρέπει να γίνεται με αυτούς που ο κόσμος επιλέγει να είναι κυρίαρχοι στο πολιτικό σύστημα. Με οποιοδήποτε πρώτο κόμμα έχω την υποχρέωση να συζητήσω».

Κλείνει και ραντεβού με το «παλιό»...

Ο Θεοδωράκης προσδιόρισε ότι αυτό το κομπρεμί θα γίνει «ένα μήνα πριν τις εκλογές». Πάντως, κατά πληροφορίες, έχει ζητήσει ήδη ραντεβού από τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και τον Αντ. Σαμαρά.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες στο Ποτάμι θα αρχίσουν να δέχονται μέσω διαδικτύου προτάσεις και «αυτοπροτάσεις» από «φίλους» και «εθελοντές» για το ποιοι θα στελεχώσουν τις εκλογικές λίστες.

Δημοσιεύματα, πάντως, θέλουν μια σειρά παράγοντες προερχόμενοι από τα «παλαιά» (κατά Θεοδωράκη) κόμματα να πιάνουν στασίδι στο Ποτάμι του, ως υποψήφιοι βουλευτές. Λόγος γίνεται για τους: Γρηγόρη Ψαριανό και Κατερίνα Μάρκου (βουλευτές, πρώην ΔΗΜΑΡ), Πέτρο Τατσόπουλο (βουλευτής, πρώην ΣΥΡΙΖΑ), Νίκη Φούντα (βουλευτής της ΔΗΜΑΡ), Αννυ Ποδηματά και Σπύρο Δανέλλη (πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ). Ως διαθέσιμοι να συνεργαστούν με το Ποτάμι εμφανίζονται και οι Βασίλης Οικονόμου (ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην ΔΗΜΑΡ, πρώην ΠΑΣΟΚ) και Σπύρος Λυκούδης (πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ