ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να μπει τέρμα στις αναστολές, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Πολύμορφες κινητοποιήσεις χτες στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης

«Ευαγγελισμός»
«Ευαγγελισμός»
Η ανάκληση των αναστολών εργασίας και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων της χτεσινής μέρας πανελλαδικής δράσης, με εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι μπροστά στο 4ο κύμα πανδημίας, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για την υγεία του λαού, καθώς στα περισσότερα από 30.000 οργανικά κενά (σύμφωνα με τα ανεπαρκή οργανογράμματα των δημόσιων νοσοκομείων) έχουν προστεθεί και οι αναστολές 6.000 εργαζομένων, ενώ σύμφωνα με την απογραφή ανθρώπινου δυναμικού σε ενάμιση χρόνο πανδημίας το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 1.250 εργαζόμενους (τον Μάρτη του 2020 οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν 77.532 και τον Σεπτέμβρη του 2021 μειώθηκε σε 76.282). Με τις κινητοποιήσεις τους οι υγειονομικοί ανέδειξαν το γεγονός ότι οι αναστολές και τα μπαλώματα που επιλέγονται αποτελούν μια καλή «γεύση» του «νέου ΕΣΥ» που ετοιμάζει η κυβέρνηση με κλεισίματα και συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων και με περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε συγκέντρωση στην είσοδο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τη διοίκηση, απαιτώντας να ανακληθεί η αναστολή εργασίας που έχει επιβληθεί σε 100 εργαζόμενους, οι οποίοι προστίθεται στα εκατοντάδες οργανικά κενά, ενώ μέχρι τέλος Απρίλη απειλούνται με απόλυση εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενοι (συμβασιούχοι, επικουρικοί, ΟΑΕΔ κ.ά.).

«Θριάσιο»
«Θριάσιο»
Στο «Θριάσιο», το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε μαζική συγκέντρωση και πορεία περιμετρικά του Ιδρύματος, αναδεικνύοντας την απουσία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας και μέτρων προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Κατήγγειλαν τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από το δημόσιο σύστημα Υγείας, που κάνουν ουρές έξω από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τεστ, υπονομεύοντας την επιδημιολογική επιτήρηση και την αναχαίτιση της πανδημίας. «Απ' όλες τις απόψεις η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρσι τον Νοέμβρη», κατήγγειλαν.

Στη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, περισσότεροι από 750 είναι οι εργαζόμενοι σε αναστολή, ενώ ακόμη περισσότερα ήταν τα κενά που υπήρχαν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία των ΥΠΕ και στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος».

Στη Δράμα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας πως όσοι έχουν απομείνει δουλεύουν σε συνθήκες εξόντωσης. Συνολικά 97 εργαζόμενοι υγειονομικοί έχουν τεθεί σε αναστολή, η οποία αξιοποιείται για ένταση της επιχειρηματικής δράσης, αφού στο διάστημα αυτό ήρθαν στο νοσοκομείο μέσω εργολάβων πέντε καθαριστές, 8 διοικητικοί υπάλληλοι και 5 τραυματιοφορείς. Μάλιστα η εργολαβία για τους τραυματιοφορείς είναι τρίμηνης διάρκειας και συνολικού κόστους 31.189 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με τα γνωστά ψίχουλα των 600-700 ευρώ, μέσω της εργολαβίας στο νοσοκομείο ο κάθε εργαζόμενος θα κοστίσει περισσότερο από 2.000 ευρώ το μήνα.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ανέδειξε ότι δεν μπορεί σε συνθήκες εκθετικής αύξησης της πανδημίας να κλείνουμε τα ΚΥ και τα Αγροτικά Ιατρεία της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να ενισχύσουμε με προσωπικό τα νοσοκομεία και την ίδια ώρα τόσο έμπειρο προσωπικό να βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Πρόβαλε την επιτακτική ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και έξοδο των εργολάβων από τα νοσοκομεία. Επίσης να μην κλείσουν τα Αγροτικά Ιατρεία της περιοχής και να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα σε γιατρούς και δομές.

Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 11 Νοέμβρη, μέρα δράσης για τους συμβασιούχους συναδέλφους τους που λήγουν οι συμβάσεις τους στο τέλος του έτους.

Στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές

Στην Κρήτη πάνω από 400 είναι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και χτες τα Σωματεία Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ. Κατά τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ εξέθεσαν την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων, καθώς μόνο στο ΠΑΓΝΗ στις 650 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 130 εργαζομένων, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και 165 συμβασιούχοι. «Η κυβέρνηση συνεχίζει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική της "ατομικής ευθύνης", που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία των πολιτών από την επιδημία, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την επιδημία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας. Αντί για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων, η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές εργασίας και μοιράζει bonus στους ιδιώτες υγειονομικούς για κατ' οίκον εμβολιασμό», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου, ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου και πορεία στο γραφείο του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή του νομού, όπου απαίτησαν να μην ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για την παράταση στις αναστολές και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία τους με δύο τεστ τη βδομάδα, όπως γίνεται και σε άλλους κλάδους.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συγκεκριμένες οι δυνατότητες» του δημόσιου συστήματος Υγείας

Συνεχίζονται τα μπαλώματα και οι μετακινήσεις προσωπικού

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας το θωρακίζουμε, το ενισχύουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, έχουμε 12.000 επικουρικούς γιατρούς», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, κατά τη διάρκεια ημερίδας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

Στο μεταξύ, χτες η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθε στο 83,72% και στις απλές κλίνες Covid στο 48,15%, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει βαλτωμένη μόλις στο 60% - 61%. Μόλις 500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ (όσα δηλαδή και πριν από την πανδημία) είναι διαθέσιμα για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, υπολείπονται τουλάχιστον 2.500 κρεβάτια Εντατικής, κλινικές παραμένουν συγχωνευμένες ακόμη και τις περιόδους αναχαίτισης του ιού. Τον τελευταίο χρόνο το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 1.250 εργαζόμενους, 6.000 εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, 6.500 δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις και πρόκειται να απολυθούν τέλος του χρόνου, ενώ μέχρι τον Μάρτη αναμένεται να απολυθούν περίπου 10.000 συμβασιούχοι/επικουρικοί. Για το έτος 2021 οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 572 εκατ. ευρώ και δόθηκαν 655 εκατ. ευρώ λιγότερα για την πρόσληψη έκτακτου επικουρικού προσωπικού σε σχέση με το 2020.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έριξε την ευθύνη και πάλι στον λαό, δείχνοντας ξανά τις «συγκεκριμένες δυνατότητες» του συστήματος Υγείας. «Να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει εάν είχαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και για να ξεφύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την περιπέτεια (...) Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και το κάθε εθνικό σύστημα Υγείας, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και συνεπώς όταν υπάρχει η δυνατότητα του εμβολίου που θα μας θωρακίσει, πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα αποτελέσματα από τη σταδιακή απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση της Υγείας και τα «στενά όρια» που θέτει.

Συνεχίζει τις μετακινήσεις και τα μπαλώματα

Στο μεταξύ, μια ακόμα τροπολογία για μπαλώματα, μετακινήσεις και άλλες ρυθμίσεις που διαιωνίζουν την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας κατατέθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σημειώνεται ότι αν και αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το νομοσχέδιο, η συνεδρίαση διακόπηκε επειδή ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Καραμανλής, ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα βρισκόταν στα έδρανα, διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι αυξάνονται οι ειδικότητες που θα μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων, κίνητρα στους αναισθησιολόγους να κάνουν παραπάνω εφημερίες, να πηγαίνουν δηλαδή μέχρι τελικής πτώσεως για 250 ευρώ παραπάνω για να καλυφθούν τα τεράστια κενά κ.ά. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι η κυβέρνηση δύναται να κάνει δωρεά τα εμβόλια που πρόκειται να λήξουν στις τρίτες χώρες ή και να πουλάει τις αδιάθετες ποσότητες που μπορεί να έχει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, σχολιάζοντας την τροπολογία, τόνισε ότι κατατέθηκε από την κυβέρνηση «σε μία τραγική συγκυρία, όπου έχει εκτοξευθεί και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το 4ο κύμα της πανδημίας», επιβεβαιώνοντας τις εγκληματικές της ευθύνες.

Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση, με μπαλώματα και χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα κενά με μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ιδιώτες γιατρούς που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του δημόσιου νοσοκομείου, με αύξηση εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών που έχει επιφέρει την πλήρη εξάντλησή τους. Προχωράει σε παζάρια με τους εμπόρους της Υγείας στηρίζοντας την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών, ενώ διαμορφώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε "λάστιχο" στους εργασιακούς χώρους».

Σχολίασε την «ατομική ευθύνη» που αποτελεί το κύριο αφήγημα της κυβέρνησης και «οδηγεί στον κοινωνικό αυτοματισμό και στον διαχωρισμό του κόσμου σε εμβολιασμένους και μη», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι «αξιοποιεί τον μη εμβολιασμό για να περάσει αντεργατικά μέτρα όπως είναι η αναστολή εργασίας σε γιατρούς και νοσηλευτές». Μιλώντας για τις «παραδοξότητες» που τρέφουν τον ανορθολογισμό, έφερε ως παράδειγμα το ότι σε έναν πολιτικό γάμο στο δημαρχείο είναι απαραίτητο το τεστ, ενώ στην εκκλησία δεν είναι απαραίτητο...

Ειδικά για το άρθρο που αφορά τη ...δωρεά εμβολίων σημείωσε ότι «και αυτή η διάταξη αναδεικνύει τον παρασιτικό και απάνθρωπο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε. Αναδεικνύεται πως το εμβόλιο είναι ένα εμπόρευμα που πουλιέται για το μέγιστο κέρδος». Χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ για τους εμβολιασμούς στις τρίτες χώρες, όταν ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά την πανδημία, έχει εμβολιαστεί μόλις το 2,8%. «Η διάθεση - τόνισε - των εμβολίων στις τρίτες χώρες δεν αφορά τους λαούς, αλλά τη συμμετοχή και της Ελλάδας σε γεωπολιτικά παιχνίδια και ανταγωνισμούς για τη διείσδυση του κεφαλαίου σ' αυτές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ