Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συγκεκριμένες οι δυνατότητες» του δημόσιου συστήματος Υγείας

Συνεχίζονται τα μπαλώματα και οι μετακινήσεις προσωπικού

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας το θωρακίζουμε, το ενισχύουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, έχουμε 12.000 επικουρικούς γιατρούς», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, κατά τη διάρκεια ημερίδας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

Στο μεταξύ, χτες η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθε στο 83,72% και στις απλές κλίνες Covid στο 48,15%, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει βαλτωμένη μόλις στο 60% - 61%. Μόλις 500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ (όσα δηλαδή και πριν από την πανδημία) είναι διαθέσιμα για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, υπολείπονται τουλάχιστον 2.500 κρεβάτια Εντατικής, κλινικές παραμένουν συγχωνευμένες ακόμη και τις περιόδους αναχαίτισης του ιού. Τον τελευταίο χρόνο το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 1.250 εργαζόμενους, 6.000 εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, 6.500 δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις και πρόκειται να απολυθούν τέλος του χρόνου, ενώ μέχρι τον Μάρτη αναμένεται να απολυθούν περίπου 10.000 συμβασιούχοι/επικουρικοί. Για το έτος 2021 οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 572 εκατ. ευρώ και δόθηκαν 655 εκατ. ευρώ λιγότερα για την πρόσληψη έκτακτου επικουρικού προσωπικού σε σχέση με το 2020.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έριξε την ευθύνη και πάλι στον λαό, δείχνοντας ξανά τις «συγκεκριμένες δυνατότητες» του συστήματος Υγείας. «Να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει εάν είχαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και για να ξεφύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την περιπέτεια (...) Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και το κάθε εθνικό σύστημα Υγείας, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και συνεπώς όταν υπάρχει η δυνατότητα του εμβολίου που θα μας θωρακίσει, πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα αποτελέσματα από τη σταδιακή απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση της Υγείας και τα «στενά όρια» που θέτει.

Συνεχίζει τις μετακινήσεις και τα μπαλώματα

Στο μεταξύ, μια ακόμα τροπολογία για μπαλώματα, μετακινήσεις και άλλες ρυθμίσεις που διαιωνίζουν την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας κατατέθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σημειώνεται ότι αν και αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το νομοσχέδιο, η συνεδρίαση διακόπηκε επειδή ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Καραμανλής, ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα βρισκόταν στα έδρανα, διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι αυξάνονται οι ειδικότητες που θα μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων, κίνητρα στους αναισθησιολόγους να κάνουν παραπάνω εφημερίες, να πηγαίνουν δηλαδή μέχρι τελικής πτώσεως για 250 ευρώ παραπάνω για να καλυφθούν τα τεράστια κενά κ.ά. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι η κυβέρνηση δύναται να κάνει δωρεά τα εμβόλια που πρόκειται να λήξουν στις τρίτες χώρες ή και να πουλάει τις αδιάθετες ποσότητες που μπορεί να έχει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, σχολιάζοντας την τροπολογία, τόνισε ότι κατατέθηκε από την κυβέρνηση «σε μία τραγική συγκυρία, όπου έχει εκτοξευθεί και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το 4ο κύμα της πανδημίας», επιβεβαιώνοντας τις εγκληματικές της ευθύνες.

Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση, με μπαλώματα και χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα κενά με μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ιδιώτες γιατρούς που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του δημόσιου νοσοκομείου, με αύξηση εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών που έχει επιφέρει την πλήρη εξάντλησή τους. Προχωράει σε παζάρια με τους εμπόρους της Υγείας στηρίζοντας την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών, ενώ διαμορφώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε "λάστιχο" στους εργασιακούς χώρους».

Σχολίασε την «ατομική ευθύνη» που αποτελεί το κύριο αφήγημα της κυβέρνησης και «οδηγεί στον κοινωνικό αυτοματισμό και στον διαχωρισμό του κόσμου σε εμβολιασμένους και μη», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι «αξιοποιεί τον μη εμβολιασμό για να περάσει αντεργατικά μέτρα όπως είναι η αναστολή εργασίας σε γιατρούς και νοσηλευτές». Μιλώντας για τις «παραδοξότητες» που τρέφουν τον ανορθολογισμό, έφερε ως παράδειγμα το ότι σε έναν πολιτικό γάμο στο δημαρχείο είναι απαραίτητο το τεστ, ενώ στην εκκλησία δεν είναι απαραίτητο...

Ειδικά για το άρθρο που αφορά τη ...δωρεά εμβολίων σημείωσε ότι «και αυτή η διάταξη αναδεικνύει τον παρασιτικό και απάνθρωπο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε. Αναδεικνύεται πως το εμβόλιο είναι ένα εμπόρευμα που πουλιέται για το μέγιστο κέρδος». Χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ για τους εμβολιασμούς στις τρίτες χώρες, όταν ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά την πανδημία, έχει εμβολιαστεί μόλις το 2,8%. «Η διάθεση - τόνισε - των εμβολίων στις τρίτες χώρες δεν αφορά τους λαούς, αλλά τη συμμετοχή και της Ελλάδας σε γεωπολιτικά παιχνίδια και ανταγωνισμούς για τη διείσδυση του κεφαλαίου σ' αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ