Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»

Με συλλαλητήριο δόθηκε χτες άμεση απάντηση από το Εργατικό Κέντρο στο παρ' ολίγον έγκλημα σε εργοστάσιο. Απεργία στον χώρο δουλειάς για μέτρα προστασίας

Απεργιακή κινητοποίηση στην πύλη της εταιρείας
Απεργιακή κινητοποίηση στην πύλη της εταιρείας
Με ένα μαχητικό συλλαλητήριο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και σωματεία της πόλης έδωσαν χτες άμεση απάντηση στην εργοδοσία της «Unisol», για το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε προχτές το μεσημέρι στην εταιρεία, με τραυματία έναν 36χρονο εργάτη, πατέρα δύο παιδιών. Το πρωί μάλιστα είχε προηγηθεί απεργία στον χώρο δουλειάς, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν μέτρα προστασίας για να γυρνούν σώοι από το μεροκάματο.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Ο Στράτος», ενώ τα συνθήματα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» και «Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας, δεν θα γίνουν κάτεργα οι χώροι εργασίας» έδιναν τον τόνο, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων και των συνδικάτων τους να μη μείνει αναπάντητη άλλη μια εργοδοτική αυθαιρεσία.

Παράλληλα, στάλθηκε μήνυμα πάλης για σύγχρονα δικαιώματα, κόντρα στα αντεργατικά μέτρα, με τους διαδηλωτές να βροντοφωνάζουν: «Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά, μ' αγώνες απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά».

Το «παρών» στη χτεσινή συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Επίσης, στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, κατήγγειλε την εργοδοσία της «Unisol» για την προκλητική στάση της πριν και μετά το «ατύχημα», σημειώνοντας πως το μόνο που την ένοιαζε ήταν να μη σταματήσει την παραγωγή για να διασφαλίσει τα κέρδη της, αδιαφορώντας ακόμη και για ανθρώπινες ζωές. Σημείωσε ότι είναι η ίδια επιχείρηση, που πριν από δύο χρόνια επιχείρησε να απολύσει συνδικαλιστή (μέλος του ΔΣ του ΕΚ Πάτρας) επειδή διεκδικούσε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς του, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να τρομοκρατήσει συνδικαλιστές με μηνύσεις.

Από το συλλαλητήριο
Από το συλλαλητήριο
Εξέφρασε την αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στους διανομείς της Θεσσαλονίκης για τον πρόσφατο θάνατο του συναδέλφου τους.

Τόνισε ότι «οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας ως ένα πρόσθετο κόστος που επιβαρύνει τους ισολογισμούς και μειώνει την κερδοφορία», ενώ την ίδια ώρα «η πίεση να βγει η παραγωγή βάζει στην άκρη πρωτόκολλα και υποδείξεις».

«Δεν θα ανεχθούμε αυτήν την κατάσταση»

Στη συνέχεια μίλησε για την απουσία ουσιαστικών μέτρων και υποδομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ατυχημάτων, τις «ελαστικές» μορφές εργασίας, την ισοπέδωση των ωραρίων και των συμβάσεων, «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που αφήνει την εργοδοσία να αλωνίζει, έχει αφήσει γυμνό εδώ στην Πάτρα όλο τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ». Πρόσθεσε ότι «οι ίδιοι οι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών βγάζουν καθημερινή κραυγή αγωνίας». Χαρακτηριστικά, στο ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια, με τους ελάχιστους υπαλλήλους να μην αρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

Αφού σημείωσε ότι γι' αυτήν την κατάσταση ένοχοι είναι οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία, που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια των εργατών ως κόστος, χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας των εργατών, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα και στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως της σημερινής των οικοδόμων και των εργαζομένων στον Επισιτισμό στις 9 Νοέμβρη.

Απεργιακή απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία

Στο μεταξύ, με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, απάντησαν από το πρωί χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν από νωρίς το πρωί δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου και σωματείων.

Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία όχι μόνο δεν είχε ενημερώσει τους εργαζομένους της για το «ατύχημα» που είχε συμβεί, αντίθετα ετοιμαζόταν να λειτουργήσει κανονικά, παραβλέποντας ακόμα και τη σύσταση του εμπειρογνώμονα από την προηγούμενη μέρα, που ζητούσε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του τι συνέβη με την ηλεκτροπληξία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο τυχόν νέου ατυχήματος εάν δεν είχε αποκατασταθεί η βλάβη.

«Δεν σταμάτησαν την παραγωγή»

Χαρακτηριστικά ήταν όσα ανέφερε ο Στέφανος Λαβράνος, εργαζόμενος στον χώρο και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου: «Η εργοδοσία για να μη σταματήσει την παραγωγή, άφησε τον συνάδελφο και δούλευε με 400 Volt ρεύμα». Στάθηκε στην άμεση παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου στην Επιθεώρηση Εργασίας και την αστυνομία, προκειμένου να γίνει έλεγχος στο εργοστάσιο και προειδοποίησε:

«Συνεχίζουμε, δεν σταματάμε αν δεν παρθούν μέτρα προστασίας. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία για την προσπάθειά της να θάψει το γεγονός και να συνεχίσει κανονικά την παραγωγή, παρότι ήμασταν όλοι σε κίνδυνο εκείνη την ώρα για πιθανό νέο ατύχημα. Παράλληλα, συνέχιζε να εκβιάζει τους εργαζόμενους να έρθουν για δουλειά παρά και την εντολή Επιθεώρησης Εργασίας και αστυνομία ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ο χώρος αν δεν γίνει πλήρης έλεγχος και δεν δοθεί σχετική άδεια».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, περιφρουρώντας την απεργία και τη ζωή των εργατών, απαιτώντας να μη λειτουργήσει το εργοστάσιο έως ότου αποκατασταθούν όλες οι ηλεκτρολογικές βλάβες. Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους της «Unisol» να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή 24ωρη απεργία του κλάδου και στη συγκέντρωση του σωματείου (10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ, Γούναρη και Κορίνθου).

Οπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου και γραμματέας του ΕΚΠ, Δημήτρης Αγγελόπουλος, «εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας που προβλέπονται για να ανοίξει το εργοστάσιο, αυτό δεν θα ανοίξει».

Τον 36χρονο εργάτη, τέλος, επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της και ευχές για ταχεία ανάρρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ