ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Τα δεσμά του "Ντέιτον" δυναστεύουν τους λαούς

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Τα δεσμά του "Ντέιτον", που χαλκεύτηκαν με τη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να διασφαλίσουν την ομαλή κοινωνική και πολιτική εξέλιξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ούτε να θέσουν τέρμα στις εχθρότητες και τις αντιπαλότητες που ταλανίζουν την περιοχή, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης στη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, παρουσία και του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, C. Westendorp.

"O "υψηλότατος εκπρόσωπος", όπως τον αποκάλεσε, ο πρόεδρος της Επιτροπής μας - υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης - στη μακρόσυρτη έκθεσή του μίλησε για κάποια θετικά επιτεύγματα, λειτουργία μερικών κεντρικών θεσμών, κάποιες εκλογές που έγιναν, βελτιώσεις σε κατεύθυνση πλουραλισμού, επάνοδο κάποιου αριθμού προσφύγων κτλ. Είπε επίσης ότι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για την προώθηση της συμφωνίας του Ντέιτον, υπάρχει παρουσία 10.000 ξένων με διάφορες ιδιότητες, δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπηρεσίες του ΟΗΕ και κλιμάκια της ΕΕ και ακόμα ότι χορηγήθηκε πολύ σημαντική χρηματοδότηση. Δεν μπόρεσε όμως να αποκρύψει ότι "ακόμα δεν υπάρχει κλίμα συμφιλίωσης ούτε στα ηγετικά κλιμάκια. Επικρατεί η αντιπαράθεση, η εχθρότητα, η ανασφάλεια των πολιτών και δύο στρατοί με τα όπλα ανά χείρας"".

"Το ερώτημά μου, κ. επίτροπε - συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - είναι γιατί, ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που εξακολουθεί να υπάρχει η επικίνδυνη, ανησυχητική, στο παρόν και την προοπτική της, διαπίστωσή σας που σημείωσα παραπάνω. Μήπως οι αιτίες είναι ιδεολογικές, πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές; Μήπως δεν είναι μόνο εγγενείς και δεν οφείλονται μαζί μ' αυτές και σε εξωτερικές, όχι τόσο από τον άμεσο Βαλκανικό περίγυρο, αλλά περισσότερο στην καταμαρτυρημένη από τα γεγονότα ανταγωνιστική παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων και συμφερόντων της ΕΕ, υπερατλαντικές ανάλογες επιδιώξεις; Και ακόμα, γιατί όχι και στην ίδια τη συμφωνία του Ντέιτον που ακριβώς για εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων".

"Επιμένω στο ερώτημά μου, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και θα ήθελα κάπως αναδρομικά να τονίσω ότι αν το πολύπτυχο ερώτημα που διατύπωσα, στην αναζήτηση δηλαδή των πραγματικών αιτιών, στην πορεία προς τη σύγκρουση, κατά την τραγωδία της διάρκειάς της και με ειλικρίνεια, αντικειμενικότητα διαπιστώνονταν τότε οι αιτίες, ίσως θα αποφευγόταν ό,τι καταστροφικό συνέβη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και τώρα οι προτεραιότητες που αναφερθήκατε για τις λύσεις τους θα είναι ματαιοπονία ή υποκριτικό ενδιαφέρον, προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αν δε στηρίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην αντικειμενική, πλήρη διαπίστωση των αιτιών και των αποφάσεων και μέτρων για την άρση τους".

"Τέλος, μέσα σε αυτές τις προσπάθειες, κάτι που αγνοήσατε και εσείς και οι κατασκευαστές του Ντέιτον είναι η γνώμη, η παρουσία των ίδιων των εργαζομένων σε μια Βοσνία - Ερζεγοβίνη μέσα από τις κοινωνικές, συνδικαλιστές και άλλες οργανώσεις τους. Και οι δύο στρατοί με το όπλο στο χέρι δε θα γίνουν ένας για τη συμφιλίωση, την ειρηνική, παραγωγική ανάπτυξη αυτών που έζησαν και θέλουν να ζήσουν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτή, κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, θα είναι διατήρηση των δεσμών που χάλκευσε - με τη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ - η Συμφωνία του Ντέιτον και εξακολούθηση των συνεπειών της".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
"Σύνδρομο εύνοιας" προς τον τούρκικο παράγοντα

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στην Ολομέλεια του ΕΚ για την έκθεση σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης

Προσέγγιση "εξ απαλών ονύχων" της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, με κενά, ύποπτες παραλείψεις και εξωραϊσμούς, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης την έκθεση σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Επισημαίνοντας την ανεπιτυχή "φιλότιμη προσπάθεια του εισηγητή να εξωραϊσει την έκθεσή του", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "η έκθεση είναι μεροληπτική, είναι γεμάτη από ύποπτες παραλείψεις και διέπεται σε όλη την έκτασή της από ένα σύνδρομο εύνοιας, αχαρακτήριστης, αναιτιολόγητης για τον τούρκικο παράγοντα".

"Θέλετε παραλείψεις; Ούτε λέξη για τις αρνητικές συνέπειες από τον κατακλυσμό εκατομμυρίων Τούρκων, αν τυχόν προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ενδεχόμενα διεύρυνση - ένταξη, στην κοινοτική αγορά εργασίας. Μιλάει για Σύνταγμα, ποινική νομοθεσία, ούτε λέξη όμως για τα βασανιστήρια, τις εξαφανίσεις, τις δολοφονίες κρατουμένων υπό το κράτος αυτού του Συντάγματος, αυτής της ποινικής νομοθεσίας που ισχύει. Μιλάει για Κυπριακό, για Κουρδικό, αλλά παραλείπει σκόπιμα να πει για τις επεκτατικές εκδηλώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που συνοδεύονται από απειλές χρήσης και βίας.

Συγκαλύπτει τις ύποπτες μεθοδεύσεις της Κομισιόν για το ξεπάγωμα των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, με παράκαμψη των γνωστών πολιτικών προϋποθέσεων και αποφάσεων αλλεπάλληλων Συμβουλίων Κορυφής. Επιμένει σε πολλά σημεία στο τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει η Τουρκία - τακτική που για πολλά χρόνια περιφρονείται από τις τουρκικές κυβερνήσεις. Το πρόβλημα όμως είναι κύρια τι θα κάνει η ΕΕ. Δεν υπάρχει στην έκθεση το αναγκαίο διά ταύτα για συγκεκριμένα μέτρα".

"Ακόμη - επισήμανε χαρακτηριστικά ο Β. Εφραιμίδης - προσπαθεί να νομιμοποιήσει την ντε φάκτο κυρίαρχη θέση που έχει η τούρκικη στρατοκρατία στο δημόσιο βίο της Τουρκίας, όταν ζητάει, στο σημείο 18, οι συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις για ένταξη κτλ. να γίνουν και με τις ένοπλες δυνάμεις. Σε ποια χώρα έχει προταθεί κάτι τέτοιο; Για ποια χώρα έχει ξαναγίνει και το προτείνετε στο συγκεκριμένο σημείο για την τούρκικη στρατοκρατία;".

"Γι' αυτούς και για άλλους λόγους, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, εμείς θα καταψηφίσουμε την έκθεση".

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Θα σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο;

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ μετά την ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης

Παρεμβαίνοντας, μετά την προκλητική ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ,στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας έθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις - επισημάνσεις:

"Θα ήθελα να σχολιάσω και εγώ τα όσα μάς είπατε για το Κυπριακό.

Ενώ αναφερθήκατε επί μακρόν για το Κυπριακό, δε μας είπατε ποια είναι η θέση σας για ένα αναμφισβήτητο γεγονός, ότι δηλαδή εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εισβολή και κατοχή ενός μεγάλου τμήματος μιας χώρας που είναι ισότιμο μέλος του ΟΗΕ από μια άλλη χώρα επίσης μέλος του ΟΗΕ. Και, επίσης, παραβρεθήκατε σε συνέντευξη του κ. Ντενκτάς, όπου ανακοίνωσε ότι εάν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα ενωθεί με την Τουρκία.

Ωστόσο, θα ήθελα και εγώ να επανέλθω σε ένα θέμα που έθεσε η κ. Σκαρκιαλούπι σχετικά με το Κουρδικό. Τώρα με την υπόθεση Οτσαλάν ξαναμπήκε επί τάπητος το θέμα της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης για το Κουρδικό. Σκέφτεστε να καθίσετε να συζητήσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος που τόσα δεινά προκαλεί στον τουρκικό και κουρδικό λαό, να αναγνωρίσετε την ύπαρξη του κουρδικού λαού και τα δικαιώματά του μέσα σε μία ενιαία Τουρκία και, ενδεχόμενα, να προωθηθεί αυτό μέσα από μια διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ; Μπήκε εδώ το θέμα της ύπαρξης των Κούρδων. Το βλέπετε με την οθωμανική οπτική ότι δεν υπάρχουν Κούρδοι κλπ., αλλά ότι υπάρχουν μόνο μουσουλμάνοι ή όχι;

Επίσης, θα ήθελα να πω και το εξής: Είπατε ότι η Τουρκία αποτελεί, σχετικά με το προηγούμενο, ένα μέλος της Ευρώπης που σέβεται τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Θα σας θυμίσω μόνο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η τουρκική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για εκδημοκρατισμό του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα. Πάνω σε αυτό δεν έγινε τίποτα, δεν έχουμε τίποτα.

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, η Τουρκία σκέφτεται να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες.

Σας ευχαριστώ"

Απαντώντας, στη συνέχεια στις παραπάνω ερωτήσεις - επισημάνσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζεμ,δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να κάνει διάλογο με "τρομοκράτες" (!), ενώ στα υπόλοιπα ερωτήματα ούτε καν αναφέρθηκε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι ΗΠΑ πιέζουν για τους "S-300"

Δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντοτε και θα εξακολουθήσουν να είναι ενάντια στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, δήλωσε κατά τρόπο κυνικό και προκλητικό ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο χτες το πρωί. Ο Αμερικανός πρέσβης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή, αλλά και για να προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα προκύψουν για τον κυπριακό λαό από την έλευση των πυραύλων στο νησί.

Ο Κένεθ Γ. Μπριλ δε διέψευσε ότι η ιδέα για την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη προήλθε από τη χώρα του. Οι ΗΠΑ, είπε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είναι έτοιμες να συζητήσουν οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση φθάνει να μην έρθουν οι "S-300" στην Κύπρο!

Σ' ερώτηση, αν πράγματι η πρόταση για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη ήταν αμερικανική ο Μπριλ σε οργίλο ύφος απάντησε: "Πολλά έχουν αποδοθεί στους Αμερικάνους". Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, ήταν πάντοτε εναντίον της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο. Ολοι οι εναλλακτικοί προορισμοί, είπε, είναι συζητήσιμοι φτάνει να μην έρθουν στην Κύπρο!!! Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχει μια διαδικασία για το Κυπριακό και δε θέλουμε να δούμε κάτι που θα αποσπούσε από την πρωτοβουλία αυτή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, ο Κένεθ Μπριλ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα που συζητείται για δεκαετίες και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους και των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Ανέφερε τέλος, ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Τόμας Μίλερ παραμένουν ενεργά αναμεμειγμένοι στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Χόλμπρουκ, είπε, θα μεταβεί αυτό το μήνα στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στη συνάντηση επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία και αμέσως μετά ενδέχεται να επισκεφθεί και την Αθήνα.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Θέματα υγείας

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" σήμερα, Παρασκευή 4 του Δεκέμβρη, την εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.

Η δημοσιογράφος Γιούλη Ασημακοπούλου, συζητάει με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας κ. Παπαδημητρίου, γιατρό δερματολόγο, για το μεγάλο πρόβλημα της οστεοπόρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ