Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
"Σύνδρομο εύνοιας" προς τον τούρκικο παράγοντα

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στην Ολομέλεια του ΕΚ για την έκθεση σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης

Προσέγγιση "εξ απαλών ονύχων" της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, με κενά, ύποπτες παραλείψεις και εξωραϊσμούς, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης την έκθεση σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Επισημαίνοντας την ανεπιτυχή "φιλότιμη προσπάθεια του εισηγητή να εξωραϊσει την έκθεσή του", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "η έκθεση είναι μεροληπτική, είναι γεμάτη από ύποπτες παραλείψεις και διέπεται σε όλη την έκτασή της από ένα σύνδρομο εύνοιας, αχαρακτήριστης, αναιτιολόγητης για τον τούρκικο παράγοντα".

"Θέλετε παραλείψεις; Ούτε λέξη για τις αρνητικές συνέπειες από τον κατακλυσμό εκατομμυρίων Τούρκων, αν τυχόν προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ενδεχόμενα διεύρυνση - ένταξη, στην κοινοτική αγορά εργασίας. Μιλάει για Σύνταγμα, ποινική νομοθεσία, ούτε λέξη όμως για τα βασανιστήρια, τις εξαφανίσεις, τις δολοφονίες κρατουμένων υπό το κράτος αυτού του Συντάγματος, αυτής της ποινικής νομοθεσίας που ισχύει. Μιλάει για Κυπριακό, για Κουρδικό, αλλά παραλείπει σκόπιμα να πει για τις επεκτατικές εκδηλώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που συνοδεύονται από απειλές χρήσης και βίας.

Συγκαλύπτει τις ύποπτες μεθοδεύσεις της Κομισιόν για το ξεπάγωμα των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, με παράκαμψη των γνωστών πολιτικών προϋποθέσεων και αποφάσεων αλλεπάλληλων Συμβουλίων Κορυφής. Επιμένει σε πολλά σημεία στο τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει η Τουρκία - τακτική που για πολλά χρόνια περιφρονείται από τις τουρκικές κυβερνήσεις. Το πρόβλημα όμως είναι κύρια τι θα κάνει η ΕΕ. Δεν υπάρχει στην έκθεση το αναγκαίο διά ταύτα για συγκεκριμένα μέτρα".

"Ακόμη - επισήμανε χαρακτηριστικά ο Β. Εφραιμίδης - προσπαθεί να νομιμοποιήσει την ντε φάκτο κυρίαρχη θέση που έχει η τούρκικη στρατοκρατία στο δημόσιο βίο της Τουρκίας, όταν ζητάει, στο σημείο 18, οι συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις για ένταξη κτλ. να γίνουν και με τις ένοπλες δυνάμεις. Σε ποια χώρα έχει προταθεί κάτι τέτοιο; Για ποια χώρα έχει ξαναγίνει και το προτείνετε στο συγκεκριμένο σημείο για την τούρκικη στρατοκρατία;".

"Γι' αυτούς και για άλλους λόγους, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, εμείς θα καταψηφίσουμε την έκθεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ