Από τις συναντήσεις Αμερικανών στρατιωτικών με Ελληνες συναδέλφους τους στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας και στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη |
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μετέχει από χθες στη διήμερη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πηγαίνοντας εκεί με θέσεις όπως ότι «θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», πίσω από τις οποίες βρίσκονται τα σχέδια για παραπέρα ενίσχυση του καθεστώτος του Κιέβου με όπλα, μέσα αλλά και με την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος, ενδεχόμενο που η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο.
Εστιάζοντας εξάλλου στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Σαχέλ, ο υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα, τα οποία αφορούν την παράτυπη μετανάστευση και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», εξ ου και στέλνει π.χ. απανωτά φρεγάτες από ανοικτά της Λιβύης έως τον Κόλπο του Αντεν υπερασπιζόμενη συμφέροντα και εφοπλιστών και ομίλων της διαμετακόμισης.
Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια αναχαίτισης της κινεζικής επέκτασης, και καθώς η συζήτηση στη σύνοδο αφορά και «στα ζητήματα της περιφερειακής συνεργασίας με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού», ο Γεραπετρίτης έλεγε χθες ότι «πρόκειται για μία σημαντική συνεργασία, η οποία θα αφορά την κυβερνοασφάλεια, τις υβριδικές απειλές, αλλά και όλες τις άλλες απειλές, οι οποίες αυτή τη στιγμή πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια ασφάλεια».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μετείχε στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της ΕΕ, το οποίο διοργάνωσε η πολωνική προεδρία στη Βαρσοβία. Οι κύριες θεματικές αφορούσαν το Σχέδιο «ReArm Europe», τη «Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Αμυνα» και την κατάσταση στην Ουκρανία, το κρεσέντο δηλαδή εξοπλισμών και στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης.
Σε δηλώσεις του επέμεινε για μια «Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα», όπως και ότι «πρέπει να υπάρξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την άμυνα να δημιουργηθεί». Από την άλλη, και καθώς η ΕΕ κεντρικά είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία για συμμετοχή της στην παραγωγή και προμήθεια οπλισμού, ο Δένδιας προσπάθησε να βάλει ένσταση ότι «οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», των πολέμων και των επεμβάσεων, που κάνει γαργάρα το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος κράτους - μέλους της και απειλεί με casus belli άλλο κράτος - μέλος.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους Αμερικανούς για τη διεκπεραίωση τμημάτων και φορτίων των ΗΠΑ προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη της 598 Ταξιαρχίας Μεταφορών του Αμερικανικού Στρατού μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκαν με τον διοικητή της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού του Ελληνικού Στρατού, στελέχη του Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης (έκαναν στους Αμερικανούς ενημέρωση πως σε συνεργασία και με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μπορούν να συντονιστούν αερομεταφορές κάθε είδους, όπως «ιατρικής εκκένωσης» - MEDEVAC), στελέχη επίσης του Λιμεναρχείου αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Ολες οι συναντήσεις έγιναν «στο πλαίσιο μιας συνεχούς προσπάθειας για ενίσχυση της συμμαχίας και της σχέσης μας με τους Ελληνες συνεργάτες μας», όπως διέχεαν κατόπιν οι Αμερικανοί.
Στις συναντήσεις μετείχε και ο διευθυντής του ελληνικού αποσπάσματος («Greece Detachment») του 839 Τάγματος Μεταφορών του US Army (με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία), ο οποίος έχει εδώ και κάποια χρόνια την έδρα του στο Κερατσίνι.
Ο Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στις ΗΠΑ πέντε μόλις μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη που έκανε στις 30 του περασμένου Οκτώβρη - την πρώτη Κύπριου ηγέτη στις ΗΠΑ μετά από 28 ολόκληρα χρόνια - όταν με τον (τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν συμφωνούσαν ότι η Κύπρος είναι «προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ». Είχε προηγηθεί, στις 23/10/2024, η διμερής Δήλωση για τη συγκρότηση «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ - Κύπρου που χαρακτηρίστηκε «ορόσημο», επειδή επιβεβαίωσε «την πρόθεσή τους να προωθήσουν κοινές προτεραιότητες για τη δημιουργία μέλλοντος ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας».
Η νέα επίσκεψη κατά τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Κ. Λετυμπιώτη γίνεται «στο πλαίσιο της στρατηγικής για αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της Κύπρου ως ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και ποιοτικού επενδυτικού προορισμού, με σημαντικές ευκαιρίες και σταθερά θετική οικονομική προοπτική», αλλά και στο πλαίσιο της συνολικότερης αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου, καθώς, όπως έσπευσε να τονίσει, οι «σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια διανύουν την καλύτερή τους περίοδο», με τον «Στρατηγικό Διάλογο» που συγκροτήθηκε το 2024, «πρόσφατες αποφάσεις για συμμετοχή της χώρας μας σε προγράμματα με τις ΗΠΑ, σε επίπεδο Γερουσίας» (για Ασφάλεια κ.τ.λ.), ειδικά την «προεδρική διακήρυξη που εμβαθύνει τη συνεργασία στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας» κ.τ.λ.
Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη περιλαμβάνει σειρά επαφών και συναντήσεων σε Νέα Υόρκη, Χιούστον και Σαν Φρανσίσκο (στη Silicon Valley), με στόχο «προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως η τεχνολογία, η Ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά και η ναυτιλία».
Ο Κ. Λετυμπιώτης ξεχώρισε στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού τη «σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών» αλλά και ότι «ως πλήρες κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής».
Στο επίκεντρο των επαφών Χριστοδουλίδη θα βρεθούν τα Ενεργειακά, σε μια περίοδο που αυτά αποτελούν μοχλό επιτάχυνσης εξελίξεων και στο Κυπριακό, όπως επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στην οποία η Λευκωσία συμφώνησε στη σημασία που έχουν και σχέδια για την ενεργειακή σύνδεση της περιοχής με την Ευρώπη μέσω και της Τουρκίας.
Κατά την επίσκεψη στο Χιούστον, «η επικέντρωση θα είναι στον ενεργειακό τομέα, με έμφαση στις δυνατότητες της Κύπρου που απορρέουν από την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τη στρατηγική συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Με επιστολές τους στρατευμένοι διαμαρτύρονται για την εντεινόμενη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αλλά και ειδικότερα για την πρόσφατη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον σφαγέα Νετανιάχου. Παράλληλα εκφράζουν τη στήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό.
Ο Στρατιώτης (ΠΖ) Δημήτρης Παρασκευάς στο ΚΕΤΘ Αυλώνα αναφέρει: «Θεωρώ βαθύτατα προκλητική την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον αρχισφαγέα Νετανιάχου, και επικηρυγμένο εγκληματία πολέμου. Βέβαια η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού δεν μας ξαφνιάζει, καθώς η κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες προσπαθεί με νύχια και με δόντια να προωθήσει τις επιδιώξεις της αστικής τάξης στην περιοχή, μια περίοδο που τα παζάρια εντείνονται. Η κίνηση αυτή προκαλεί και γεμίζει πείσμα τον κάθε στρατιώτη να υψώσει τη φωνή του για τον τερματισμό της σφαγής αλλά και για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια! Ο λαός και η νεολαία του δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από το σφάγιασμα άλλων λαών. Ισα ίσα η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια αυτά είναι αυτή που εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους. Εξάλλου, ο λαός και η νεολαία του έχουν επιλέξει ήδη τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, καταδικάζοντας έμπρακτα τη σφαγή του παλαιστίνιου λαού. Πολλοί από εμάς φωνάζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" στις μεγάλες κινητοποιήσεις. Και τώρα που υπηρετούμε τη θητεία μας, με την ίδια ένταση εκφράζουμε ελευθέρα την εναντίωσή μας σε κάθε συνεργασία με κράτη - δολοφόνους όπως το Ισραήλ».
Στρατιώτες στο 2ο Μ/Κ ΤΠ, ΕΛΔΥΚ σημειώνουν: «Ως νέοι που υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία στην Κύπρο, στέλνουμε αυτή την επιστολή για να διαμαρτυρηθούμε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον σφαγέα Μπ. Νετανιάχου, όπως και την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας μας, που ευθύνεται για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.
Μας προσβάλλει ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η συνάντηση είχε σκοπό την επαναφορά και τη διασφάλιση της ειρήνης, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ με τους συμμάχους του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ βάζουν φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Το ίδιο προσβλητικός είναι και για τα θύματα του πολέμου, όπως συνολικά και για τον ελληνικό λαό, που σταθερά εκφράζει την αλληλεγγύη στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, όπως και σε κάθε λαό που αγωνίζεται για να ζήσει ειρηνικά και ελεύθερα στον τόπο του. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των ενεργειακών και επενδυτικών ομίλων στην περιοχή. Κάθε προσπάθεια που γίνεται με σκοπό να μας πείσουν για κάτι άλλο, αποτελεί στάχτη στα μάτια της νεολαίας και του λαού μας και δεν θα αφήσουμε να περάσει.
Απαιτούμε άμεσα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καμιά συμμετοχή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ που σκορπάν τον θάνατο στην περιοχή μας, να γυρίσει πίσω τώρα η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, ενάντια στους πολέμους και τη σφαγή που διεξάγεται εναντίον τους!».
Αλλη μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας έγινε χθες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο υπουργοί συζήτησαν «για την πορεία των διατλαντικών σχέσεων, καθώς και για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις».
«Αντικείμενο της συνάντησης ήταν επίσης ο καθορισμός των επόμενων βημάτων του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Συγκεκριμένα, συζήτησαν για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, σε χρόνο που θα καθοριστεί βάσει προγραμμάτων των δύο ηγετών», λένε οι ίδιες πηγές.
Συζήτησαν ακόμα για τη διοργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη στις 8 - 9 Μάη, καθώς οι μπίζνες στρώνουν δρόμο για διευθετήσεις.
Καθορίστηκε, τέλος, η επόμενη συνάντηση των δύο υπουργών, η οποία θα λάβει χώρα κατά την άτυπη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στις 14 - 15 Μάη, με τον ελληνοτουρκικό διάλογο να προχωρά σταθερά υπό ευρωατλαντική σκέπη.