Από τις συναντήσεις Αμερικανών στρατιωτικών με Ελληνες συναδέλφους τους στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας και στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη |
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μετέχει από χθες στη διήμερη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πηγαίνοντας εκεί με θέσεις όπως ότι «θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», πίσω από τις οποίες βρίσκονται τα σχέδια για παραπέρα ενίσχυση του καθεστώτος του Κιέβου με όπλα, μέσα αλλά και με την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος, ενδεχόμενο που η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο.
Εστιάζοντας εξάλλου στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Σαχέλ, ο υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα, τα οποία αφορούν την παράτυπη μετανάστευση και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», εξ ου και στέλνει π.χ. απανωτά φρεγάτες από ανοικτά της Λιβύης έως τον Κόλπο του Αντεν υπερασπιζόμενη συμφέροντα και εφοπλιστών και ομίλων της διαμετακόμισης.
Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια αναχαίτισης της κινεζικής επέκτασης, και καθώς η συζήτηση στη σύνοδο αφορά και «στα ζητήματα της περιφερειακής συνεργασίας με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού», ο Γεραπετρίτης έλεγε χθες ότι «πρόκειται για μία σημαντική συνεργασία, η οποία θα αφορά την κυβερνοασφάλεια, τις υβριδικές απειλές, αλλά και όλες τις άλλες απειλές, οι οποίες αυτή τη στιγμή πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια ασφάλεια».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μετείχε στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της ΕΕ, το οποίο διοργάνωσε η πολωνική προεδρία στη Βαρσοβία. Οι κύριες θεματικές αφορούσαν το Σχέδιο «ReArm Europe», τη «Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Αμυνα» και την κατάσταση στην Ουκρανία, το κρεσέντο δηλαδή εξοπλισμών και στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης.
Σε δηλώσεις του επέμεινε για μια «Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα», όπως και ότι «πρέπει να υπάρξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την άμυνα να δημιουργηθεί». Από την άλλη, και καθώς η ΕΕ κεντρικά είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία για συμμετοχή της στην παραγωγή και προμήθεια οπλισμού, ο Δένδιας προσπάθησε να βάλει ένσταση ότι «οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», των πολέμων και των επεμβάσεων, που κάνει γαργάρα το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος κράτους - μέλους της και απειλεί με casus belli άλλο κράτος - μέλος.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους Αμερικανούς για τη διεκπεραίωση τμημάτων και φορτίων των ΗΠΑ προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη της 598 Ταξιαρχίας Μεταφορών του Αμερικανικού Στρατού μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκαν με τον διοικητή της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού του Ελληνικού Στρατού, στελέχη του Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης (έκαναν στους Αμερικανούς ενημέρωση πως σε συνεργασία και με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μπορούν να συντονιστούν αερομεταφορές κάθε είδους, όπως «ιατρικής εκκένωσης» - MEDEVAC), στελέχη επίσης του Λιμεναρχείου αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Ολες οι συναντήσεις έγιναν «στο πλαίσιο μιας συνεχούς προσπάθειας για ενίσχυση της συμμαχίας και της σχέσης μας με τους Ελληνες συνεργάτες μας», όπως διέχεαν κατόπιν οι Αμερικανοί.
Στις συναντήσεις μετείχε και ο διευθυντής του ελληνικού αποσπάσματος («Greece Detachment») του 839 Τάγματος Μεταφορών του US Army (με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία), ο οποίος έχει εδώ και κάποια χρόνια την έδρα του στο Κερατσίνι.