Το ζήτησε από τα κράτη - μέλη ο Μ. Ρούμπιο στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
2025 The Associated Press. All |
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο με τον γγ του ΝΑΤΟ |
Χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συζητούν την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας και τις «στρατηγικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ιμπεριαλιστική «συμμαχία».
Χτες πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, παρουσία του Ουκρανού ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα, καθώς και συνάντηση με τις χώρες - εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία).
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσία της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΕΕ σε Αμυνα και Ασφάλεια με πυρήνα το «ReArm Europe» που σκοπεύει να κινητοποιήσει έως και 800 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς και στρατιωτικούς σκοπούς.
Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να διαμορφώσουν τους όρους για να εισέλθουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία από τη «σκοπιά» των συμφερόντων της Ευρώπης.
Στις συναντήσεις συμμετείχε για πρώτη φορά ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος τόνισε τη συνεχή «δέσμευση» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει το ΝΑΤΟ. Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Ρούμπιο κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «υστερία» τις αντιδράσεις μέρους του Τύπου σχετικά με ενδεχόμενη αποδέσμευση των ΗΠΑ από την Ευρώπη.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δεσμευτούν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ. Θέλουμε να φύγουμε από εδώ, με την κατανόηση ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία, μια ρεαλιστική πορεία, ώστε καθένα από τα μέλη να δεσμευτεί και να εκπληρώσει την υπόσχεση να φτάσει μέχρι το 5% των δαπανών. Αυτό περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ», δήλωσε.
«Οι ΗΠΑ είναι τόσο ενεργές στο ΝΑΤΟ όσο ποτέ άλλοτε», συνέχισε ο Ρούμπιο, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ «δεν είναι εναντίον του ΝΑΤΟ. Είναι εναντίον ενός ΝΑΤΟ που δεν έχει τις δυνατότητες που χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που η συνθήκη επιβάλλει σε κάθε κράτος - μέλος. Κανείς δεν αναμένει ότι θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά το μονοπάτι πρέπει να είναι πραγματικό».
Η Πολωνία θα δαπανήσει σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της για στρατιωτικούς σκοπούς το 2026, από 4,7% φέτος, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ - Κάμιτς μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στη Βαρσοβία. «Και ακόμη και με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει, πρέπει να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο δαπανών για τα χρόνια που έρχονται», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε αισιόδοξος, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν προβλέπεται να μειώσουν ξαφνικά την παρουσία τους στην Ευρώπη», παρότι η προσοχή των ΗΠΑ στρέφεται στο εξής προς την Κίνα και άλλες χώρες, και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτό.
«Ξέρουμε πως η Αμερική, ως υπερδύναμη, πρέπει να ασχολείται με πολλές σκηνές (σ.σ. πολλά μέρη στον κόσμο). Είναι λογικό να υπάρχει αυτή η συζήτηση και την έχουμε εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε.
Ο Ρούτε εξέφρασε ικανοποίηση για τις κινήσεις αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, σημειώνοντας ότι είναι «πιθανόν η μεγαλύτερη αύξηση αμυντικών δαπανών από πλευράς των ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ομως χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα».
Οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης δομών του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη των «ειρηνευτικών» στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους «Financial Times» (FT), που επικαλούνται αξιωματούχους της ΕΕ.
Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν στις συναντήσεις του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων» υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Βρετανίας, είναι οι δομές εντολών και ελέγχου του ΝΑΤΟ «να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μιας δύναμης διασφάλισης στην Ουκρανία». Επίσης θα αξιοποιηθούν «οι δυνατότητες των πληροφοριών που διαμοιράζονται, της επιτήρησης και της αναγνώρισης».
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτή την επιχείρηση θεωρείται από τους Ευρωπαίους «ως ένας τρόπος να συμμετέχουν έμμεσα οι ΗΠΑ στην προσπάθεια και να εξασφαλίσουν σιωπηρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον», αναφέρει το ρεπορτάζ. Εξάλλου, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ και οι «πρόθυμοι» τονίζουν ότι «για οποιαδήποτε στρατιωτική ανάπτυξη στην Ουκρανία, κάποιας μορφής υποστήριξη από τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας».
Η Γαλλία ή η Βρετανία πρέπει να μιλήσουν με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, υποστήριξε ο Φινλανδός Πρόεδρος, Αλ. Στουμπ, σταθερός υποστηρικτής της άποψης ότι η Ευρώπη πρέπει να φτιάξει τη δική της διαπραγματευτική ομάδα και να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα σε μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Ρωσία. Παράλληλα, η Φινλανδία πρωτοστατεί στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και προετοιμασιών.
Η «συμμαχία των προθύμων» φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένας Ευρωπαίος ηγέτης θα πρέπει να συνομιλήσει με τη Ρωσία, τόνισε ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, σημειώνοντας ότι η ευθύνη αυτή θα πρέπει να ανατεθεί είτε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, είτε στον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση αυτής της συνομιλίας.
Σημειώνεται πως σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Στουμπ είχε αναφέρει πως η Φινλανδία θα πρέπει να «προετοιμαστεί ηθικά» για αποκατάσταση της πολιτικής επικοινωνίας με τη Ρωσία.
Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Albares διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα συμφωνήσουν σε κανένα σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη τη θέση της Ευρώπης.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία με ξένες χώρες, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και συναντάται με Αμερικανούς αξιωματούχους την ώρα που ο Ντ. Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο εναντίον των χωρών ολόκληρου του κόσμου.
Είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου στην Ουάσιγκτον από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και εντάσσεται στη «ρωσο-αμερικανική προσέγγιση» που επιχειρείται.
Ο Ντμίτριεφ είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, εκφράζοντας την «ελπίδα» από τις συνομιλίες αυτές «η κυβέρνηση Tραμπ να κατανοήσει τις ρωσικές θέσεις και να ανοίξουν νέες ευκαιρίες για εποικοδομητική συνεργασία, μεταξύ άλλων στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα». Επισήμανε, παράλληλα, ότι η αποκατάσταση του διαλόγου με τις ΗΠΑ είναι μια δύσκολη και σταδιακή διαδικασία. Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα.
Λεπτομέρειες και πληροφορίες για τα αποτελέσματα των επαφών στην Ουάσιγκτον θα δοθούν αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο δε Σ. Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτός εάν οι ΗΠΑ αναγνώριζαν την «πολεμική» στάση της ΕΕ και της Ουκρανίας. «Εργάζονται ενεργά για να σαμποτάρουν κάθε δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης... Στην ουσία κηρύττουν πόλεμο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.