Αποσπάσματα της συνέντευξης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM»
Eurokinissi |
-- Πάμε λίγο στα δικά μας. Η κυβέρνηση μπορεί να βγει αλώβητη από την κρίση, μπορεί να την προσπεράσει; Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις στη χώρα;
-- Εγώ πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει καθημερινά έχει να κάνει με πολιτικές εξελίξεις, κυρίως με πολιτικές διεργασίες που συντελούνται αυτήν τη στιγμή σε όλα τα κόμματα, φυσικά και στο κυβερνητικό πρώτα απ' όλα στρατόπεδο. Αλλά σ' αυτό που κυρίως νομίζω ότι πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας είναι το τι συμβαίνει στις λαϊκές συνειδήσεις. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έρχεται όντως αντιμέτωπη με ένα πολύ μεγάλο ρεύμα αμφισβήτησης, λαϊκής αμφισβήτησης, άσχετα αν δεν εκφράζεται πολιτικά όσο εμείς θα θέλαμε αυτήν τη στιγμή. Ομως εκφράστηκε το τελευταίο διάστημα με κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, ιδιαίτερα στις 28 Φεβρουαρίου, στις μεγάλες απεργίες και στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη. Εξέφραζε, αυτή η οργή και η αγανάκτηση και η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, μια αγανάκτηση για όλη την κυρίαρχη πολιτική και την κυβερνητική πολιτική, που εκφράζεται σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων, όπως είναι η επίθεση στο εισόδημα, στα εργασιακά δικαιώματα, τα διάφορα «Τέμπη» που συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή, οι πλειστηριασμοί, η μεγάλη φορολογία.
-- Αυτό ρωτάω, θα μπορεί η κυβέρνηση αυτό να το υπερβεί ή θα χρειαστεί να προσφύγει σε κάλπες;
-- Δεν ξέρω, αυτό είναι πάντα στο χέρι του εκάστοτε πρωθυπουργού, της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό που φαίνεται πάντως, και αυτό που εγώ είδα μέσα και από τη χθεσινή (σ.σ. 2/4) συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τους εξοπλισμούς, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει έναν στόχο, εκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, η ημερομηνία είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δηλαδή. Πιστεύω ότι εκεί στοχεύει αυτό το διάστημα, με προσπάθειες, αυτές που λέει, ως δήθεν επανεκκίνηση, με δήθεν ανασχηματισμούς επί ανασχηματισμών κ.λπ. Δεν θα του βγούνε, βέβαια, αλλά τέλος πάντων αυτό είναι εκτίμηση. Αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι θα κάνει μια προσπάθεια να ανακάμψει - γιατί έχει μεγάλη φθορά η κυβέρνηση - μέχρι τον Σεπτέμβριο, να κάνει εκεί κάποιες εξαγγελίες, να δώσει κάποιες παροχές, ανάλογα και το πώς θα είναι η οικονομία και πόσο θα έχουν προχωρήσει αυτά που ο ίδιος προφανώς προβλέπει, και να δει από κει και πέρα τι θα κάνει.
-- Μισό λεπτό, αυτό το παρακολουθεί κι εκείνος, το παρακολουθούμε κι εμείς. Εκείνος με πιο πολλά εργαλεία προφανώς, κυρίως δημοσκοπικά. Δημοσκοπικά όμως βλέπουμε κι εμείς τι συμβαίνει, και θα ήθελα και τη δική σας εκτίμηση. Δημοσκοπικά βλέπουμε ένα φαινόμενο που εγώ προσωπικά, 37 χρόνια στη δουλειά αυτή, δεν το έχω ξαναδεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Να προβάλλει ένα κόμμα, το κόμμα της κας Κωνσταντοπούλου, είδαμε χθες πάλι δημοσκόπηση του ομίλου της «Marc» που το εμφανίζει στην εκτίμηση ψήφου στο 16%, δεύτερο με μεγάλη διαφορά από το τρίτο πια και από όλα τα υπόλοιπα. Η δική σας η εκτίμηση ποια είναι; Είναι αντισυστημικό, όπως το λένε, Γραμματέα;
-- Κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι τόσο καινούργιο το φαινόμενο.
-- Τόσο γρήγορα;
-- Ναι, τόσο γρήγορα. Τόσο γρήγορα εμφανίστηκαν διάφορα κόμματα. Βέβαια, σε άλλη εποχή, σε άλλες συνθήκες, δεν πέρασαν - αυτό που φαντάζομαι με ρωτάτε και κάνει εντύπωση - στη δεύτερη θέση, με πολύ χαμηλά ποσοστά όμως. Αλλά τέτοια ποσοστά πρόθεσης ψήφου, πάνω από 10%, 11%, 12%, 13% που δίνουν διάφορες δημοσκοπήσεις και κάνουν τις αναγωγές τους - που εντάξει, τώρα δεν είναι εκλογές, δύσκολα μπορείς να κάνεις πραγματική αναγωγή και φαίνεται αυτό - και παλιότερα φαινότανε. Πάντως εμφανίστηκαν τέτοια κόμματα και έπαιξαν έναν ρόλο, φούσκωσαν, ξεφούσκωσαν στη συνέχεια, έπαιξαν έναν ρόλο και στις εκλογές, πήραν υψηλά ποσοστά.
-- Εννοείτε το Ποτάμι;
-- Να σας θυμίσω το Ποτάμι, που είχε περάσει και το ΚΚΕ την πρώτη φορά που εμφανίστηκε. Οι ΑΝΕΛ, που επίσης είχαν περάσει το ΚΚΕ, με 9% - 10%.
-- Συγκυβέρνησαν όμως αυτοί...
-- Ναι, αλλά λέω πριν, πώς εμφανίστηκαν. Το ΛΑ.Ο.Σ. είχε εμφανιστεί και πήγε και σε κυβέρνηση. Κάποια άλλα δεν κυβέρνησαν και έφυγαν, εξαφανίστηκαν.
-- Είναι παροδικό όλο αυτό;
-- Λέω, να το παρατηρήσουμε. Παίζουν ρόλο αυτά τα κόμματα σε μια μεταμφίεση του πολιτικού σκηνικού.
-- Η εξήγηση σας ποια είναι;
-- Οταν υπάρχει κρίση στο αστικό πολιτικό σύστημα, όταν τα παραδοσιακά κόμματα, τα κυβερνώντα κόμματα, αυτά που κυβέρνησαν ή αυτά που ζητάνε να κυβερνήσουν ως εναλλαγή σε ένα κόμμα όπως είναι η ΝΔ σήμερα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μεγάλη φθορά, λόγω του αμαρτωλού παρελθόντος τους και επίσης του τόσο αμαρτωλού και ασταθούς παρόντος τους, και δεν ξέρω και τι μέλλον θα έχουν, τότε παρουσιάζονται τέτοια κόμματα. Αυτά που σας λέω, διάφορα που φουσκώνουν, ξεφουσκώνουν, παίζουν έναν ρόλο στο να μεταμφιεστεί ή να σταθεροποιηθεί αν θέλετε το αστικό σύστημα.
Γι' αυτό εγώ πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης την ευνοεί για παράδειγμα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε, πριν ένα εξάμηνο ή πριν έναν χρόνο ο κ. Μητσοτάκης ευνοούσε τον κ. Ανδρουλάκη, καθαρά έπαιρνε το μέρος του. Μάλιστα μέσα στη Βουλή, που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, λέω στα κουκιά των βουλευτών, δεν μιλούσε στον κ. Φάμελλο, δεν τον αναγνώριζε ως αξιωματική αντιπολίτευση, και αναγνώριζε τον κ. Ανδρουλάκη που ήταν τρίτος. Το έκανε, τον έφερε, τον έβαλε δεύτερο τον κ. Ανδρουλάκη. Οταν ο κ. Ανδρουλάκης δεν του έκατσε, προς το παρόν, καλά για συνεργασία και άρχισε να συζητάει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, άλλαξε ρότα. Αυτό συμβαίνει στο αστικό πολιτικό σύστημα, αυτό συμβαίνει σε αυτά τα αμαρτωλά κόμματα. Δυστυχώς αυτό είναι που εμποδίζει πολλές φορές και θολώνει την εικόνα. Εμείς λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό να παρακολουθεί όλα αυτά τα ζητήματα, να βλέπει ποιος είναι βολικός αντίπαλος στον Μητσοτάκη, όσο κι αν χτυπάει στα λόγια τον Μητσοτάκη, γιατί η ουσία είναι οι θέσεις. Αμα παρατηρήσουμε την ουσία των θέσεων, των προτάσεων και των προγραμμάτων όλων αυτών των κομμάτων, θα δούμε ότι βρίσκονται σε στρατηγική ταύτιση, σε ουσιαστική ταύτιση με πάρα πολλά ζητήματα της κυβέρνησης, της πολιτικής που ακολουθεί, είτε ένα φιλελεύθερο κόμμα, είτε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
-- Με αυτά τα βολικά κόμματα και βολικό αντίπαλο φαντάζομαι φωτογραφίζετε και τη Πλεύση Ελευθερίας της κας Κωνσταντοπούλου;
-- Ναι, βεβαίως, αφού παρακολουθούμε τις θέσεις της. Προς το παρόν έχει έναν λόγο αιχμηρό, αντιπολιτευτικό στα λόγια, αλλά στην ουσία των προτάσεων όχι. Και χθες (σ.σ. 2/4), αν παρακολουθήσατε τη συζήτηση στη Βουλή για τους εξοπλισμούς, αντίστοιχα ήταν. Πάντως το μόνο κόμμα, θα ήθελα να σας πω επίσης, και σε σας και στους ακροατές σας, που νικάει σταθερά τη ΝΔ αυτό το διάστημα είναι το ΚΚΕ. Και είναι εκεί που κρίνονται αυτές οι εξελίξεις, και έχουν και μέλλον και προοπτική, άσχετα με δημοσκοπήσεις και άσχετα από κάποια αποτελέσματα.
-- Μιλάτε για τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις συγκεντρώσεις;
-- Βεβαίως, δείτε στους γιατρούς, στην ΕΙΝΑΠ για παράδειγμα, πρώτη αναδείχθηκε η παράταξη του ΚΚΕ.
-- Ηταν ψηλά έτσι κι αλλιώς...
-- Ναι, ήταν στη δεύτερη θέση, πέρασε στην πρώτη. Σημαίνει αύξηση, έτσι δεν είναι; Στους δασκάλους, στους εκπαιδευτικούς, στους φοιτητές, στα Εργατικά Κέντρα.
-- Δημοσκοπικά δεν προκύπτει αυτό, στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται. Στις δημοσκοπήσεις έχετε ένα σταθερά υψηλό ποσοστό, που όμως δεν φαίνεται να ανεβαίνει.
-- Και στις δημοσκοπήσεις. Σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό ποσοστό, έτσι είναι. Πρέπει να σας θυμίσω ότι οι δημοσκοπήσεις ούτε στις ευρωεκλογές πέρυσι, το 2024 τον Ιούνιο, ούτε στις βουλευτικές πρόπερσι και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, αποτύπωναν την άνοδο που τελικά κατέγραψε στην κάλπη το ΚΚΕ. Και μάλιστα και εσείς άλλες φορές το έχετε πει.
-- Αυτό είναι αλήθεια, για τις εθνικές εκλογές, όντως...
-- Εγώ από περιέργεια χθες είδα μια δημοσκόπηση μιας εταιρείας που υπήρχε, νομίζω την αναφέρατε πριν, πρέπει να ήταν αυτή. Ρώτησα, από περιέργεια, να μου δώσουν στοιχεία τι έδινε πριν από τις ευρωεκλογές και μάλιστα πριν έναν μήνα, δηλαδή τον Μάιο. 16 Μαΐου του 2024, δηλαδή λιγότερο από έναν μήνα πριν τις ευρωεκλογές, έδινε 6,5% στο ΚΚΕ, την 1η Ιούνη του '24 έδινε 5,9% αυτή η εταιρεία η ίδια, στις 6/6/2024, μερικές μέρες, 3-4 πριν τις εκλογές, πόσο ήταν, έδινε 6,4% στο ΚΚΕ. Και πήρε 9,25%.
-- 50% παραπάνω, διαβασμένος είστε σήμερα...
-- Από περιέργεια το ρώτησα χθες. Εντάξει, δημοσκοπικά, δεν λέω, εμείς παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, ξέρουμε πλέον ότι δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα, ξέρουμε ότι είναι τάσεις. Αλίμονο, ούτε εγώ έχω έρθει εδώ να κάνω μομφή σε εταιρείες, ούτε ξέρω. Αντίστοιχα είναι στις εθνικές εκλογές. Στις εκλογές τις βουλευτικές του 2023 έδινε η ίδια η εταιρεία, πριν έναν μήνα και δύο μήνες, από 5,6% μέχρι 6,1% στο ΚΚΕ. Και πήρε 7,2% στις εκλογές του Μαΐου, και 7,7% καπάκι έναν μήνα μετά. Καταλαβαίνετε λοιπόν...
-- Για να προλάβουμε, ήθελα να σας ρωτήσω, έχει ανοίξει μια συζήτηση δημοσίως και με πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Φάμελλου, μια συζήτηση για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, του χώρου που κινείται το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και ίσως και η Πλεύση Ελευθερίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι' αυτό, αλλά και για το ενδεχόμενο επανόδου του κ. Αλέξη Τσίπρα, το οποίο συζητείται πολύ και στο προσκήνιο πλέον.
-- Πάντως αυτό που περιγράψατε και λέει και ο κ. Φάμελλος, ως ανασύνθεση για τις συζητήσεις μεταξύ αυτών των δύο, τριών κομμάτων ή ενιαίο κόμμα κ.λπ., περισσότερο θυμίζει μια συγκόλληση σκορποχωρίων παρά πραγματική ανασύνθεση. Διότι αυτά τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, οι άνθρωποι του Κασσελάκη του Κινήματος Δημοκρατίας, κάποιοι άλλοι της Πλεύσης Ελευθερίας ακόμα, ήταν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καταλαβαίνω τι είδους ανασύνθεση είναι αυτή της αριστεράς ή της προόδου. Είναι ξεφτιλισμένα πράγματα, να το πω έτσι, πράγματα που έρχονται από το πολύ μακρινό παρελθόν, που δεν απασχολούν ούτε τους νέους ψηφοφόρους, ούτε πλέον τους παλιότερους ψηφοφόρους, δεν αφορούν τον ελληνικό λαό.
-- Και για το ενδεχόμενο του κ. Τσίπρα;
-- Ναι, δεν ξέρω, έτσι φαίνεται, δραστηριοποιείται τελευταία. Εγώ το σχόλιο που θα ήθελα μόνο να κάνω είναι ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει πολλές εφεδρείες. Ο κ. Τσίπρας πρόσφερε υπηρεσίες στους μονοπωλιακούς ομίλους, πρόσφερε υπηρεσίες στην Κομισιόν, στην ΕΕ και σε διάφορα ευρωπαϊκά κόμματα, όχι μόνο της αριστεράς και της προόδου, αλλά και σε άλλα, βρίσκεται στις ΗΠΑ αυτό το διάστημα και κάνει διαλέξεις στο Χάρβαρντ και παίρνει επαίνους από επιφανείς αστούς οικονομολόγους και αναλυτές, και βεβαίως η νέα εθνική πυξίδα, όπως και η νέα ευρωπαϊκή πυξίδα, τον έχει να κρατάει στο χέρι το εγχειρίδιο πολέμου, που το έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, και τη στροφή στην πολεμική οικονομία που επιζητούν και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια για δικό τους όφελος, σε αντίθεση με τα πολεμικά μονοπώλια των ΗΠΑ ή άλλων καπιταλιστικών κρατών. Αυτή είναι η ουσία.
-- Μια τελευταία ερώτηση, τουλάχιστον από μένα. Το θέμα των Τεμπών μπορεί να φύγει από την ατζέντα;
-- Δεν νομίζω, γιατί είναι ένα ηχηρό ζήτημα, το οποίο επιδρά και στο συναίσθημα αλλά επιδρά και στη λογική, γιατί έγιναν τεράστια εγκλήματα γύρω από αυτό, τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης, και αυτό δεν μπορεί να το συγχωρέσει ο ελληνικός λαός. Καθημερινά βγαίνουν στοιχεία. Ο «Ριζοσπάστης» και σήμερα και χθες, τα κατέθεσα και στη Βουλή, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν απαντούν οι κύριοι για την ουσία και για το πώς έγινε η σύγκρουση, με τις ευθύνες, με τους νόμους που ψήφισαν για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων, την κατάτμηση του ΟΣΕ, το ότι απέλυσαν και έδιωξαν πάρα πολύ προσωπικό, με τις τεράστιες ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση, και μετά για το πώς έγινε η έκρηξη. Και εδώ έχουμε και λέμε ότι οι απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση είναι εντελώς έξω από κάθε, θα έλεγα, λογική.
Για παράδειγμα, η προχθεσινή απάντηση του κ. Δένδια - στην Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ΝΑΤΟικά φορτία στους σιδηρόδρομους - που λέει ότι εκρηκτικές ύλες και άλλα που γίνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας που καθορίζονται με βάση τον νόμο, δεν εξηγεί, όπως λέει και ο «Ριζοσπάστης» και το καταγγέλλει, ότι εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Απάντησε μόνο το υπουργείο Αμυνας, ενώ είναι συνυπεύθυνα άλλα πέντε υπουργεία για το πώς γίνονται αυτές οι μεταφορές, δεν απάντησε στο ερώτημα που του έθεσα, ότι ξέρει ότι τα παραστατικά που υπάρχουν πολλές φορές δεν έχουν ούτε τις σωστές ημερομηνίες, εκτός απ' το περιεχόμενο αυτών που κουβαλάνε, διότι είναι σφραγισμένα. Ανήκουν στην αμερικάνικη διοίκηση, ανήκουν στη ΝΑΤΟική διοίκηση, ανήκουν επίσης σε ευρωπαϊκές δυνάμεις ή άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και δεν ελέγχονται. Δεν μπορεί δηλαδή ο μηχανοδηγός αυτός, εκεί που φορτώνονται, δεν μπορούν οι σταθμάρχες, δεν μπορούν αυτοί που βρίσκονται εκεί να ελέγξουν το περιεχόμενο, και το ξέρει πάρα πολύ καλά, εκτός απ' το ότι μπαίνουν και λάθος ημερομηνίες και έχουμε θέσει και συγκεκριμένα ερωτήματα. Και, βεβαίως, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και πιστεύω ότι κι άλλα στοιχεία άμεσα θα βγουν στο φως της δημοσιότητας.
-- Γραμματέα, να σε ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Πρέπει να πάμε σε δελτίο ειδήσεων, θα τα λέμε συχνότερα.
-- Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.