ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Ολο και βαθύτερα στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με «πυξίδα» τα συμφέροντα της αστικής τάξης

To επικίνδυνο για τους λαούς ευρωατλαντικό πλαίσιο, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει διευθετήσεις και γεωστρατηγική αναβάθμιση για την ντόπια αστική τάξη, περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δενδιας, μιλώντας χτες σε συνέδριο στην Πάτρα.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε «βελτίωση» το ότι «η τουρκική πλευρά κατάλαβε ότι πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που να μην προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Τότε μπορούμε να συζητάμε», είπε παρακάμπτοντας ότι στην τέτοια συζήτηση μπαίνουν όλα στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού, ακόμα και τα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Το θέμα είναι η Τουρκία να μη συμπεριφέρεται κατά τρόπο που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», επέμεινε, προσθέτοντας ότι το διμερές κλίμα είναι αυτήν τη στιγμή «κλίμα διαχείρισης των διαφορών που υπάρχουν, τις οποίες η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει», σε μια προσπάθεια εφησυχασμού για το παζάρι που έχει αναβαθμιστεί υπό την εποπτεία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «θα την κάνει η χώρα όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «παντελώς απαράδεκτο» το λεγόμενο Casus Belli από πλευράς Αγκυρας, το οποίο βέβαια παραμένει σε ισχύ εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και εταιρικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ.

Συνδέοντας τα παραπάνω με το Κυπριακό, εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Τουρκία να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις και σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Τόνισε, ωστόσο, ότι «είμαστε πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μια ελπίδα για επίλυση. Η τουρκική παρουσία (πρόσφατα στην άτυπη πενταμερή) στη Γενεύη είναι στο χειρότερο σημείο από το 1974. Η τουρκική πλευρά, πλέον, αμφισβητεί και το πλαίσιο λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η Γενεύη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, ήταν πολλά βήματα πίσω», διαπίστωσε δείχνοντας βασικά τη σαθρή βάση των μυθευμάτων που χρόνια πολλά τώρα πλάσαραν, π.χ. για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου μέσω της ένταξης στην ΕΕ, ή των στενότερων κολεγιών με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Στον ευρύτερο περίγυρο, άλλωστε, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι «εξαιρετικά δυσαρεστημένη» από το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν κάλεσε την Αθήνα στη διάσκεψη που διοργανώνει για τη Λιβύη αυτόν τον μήνα, αφήνοντας την αστική τάξη εκτός του τραπεζιού για τη μοιρασιά της λείας στη χώρα.

Δίνοντας, δε, το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα έβαλε πρόταγμα τη «μη ενεργοποίηση από τη μεταβατική κυβέρνηση στην Τρίπολη του τουρκολιβυκού μνημονίου, και η επόμενη, εκλεγμένη κυβέρνηση να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο», απορρίπτοντας βασικά το τωρινό κείμενο.

ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο υπουργός, εκ μέρους της κυβέρνησης, και στο θέμα της Λευκορωσίας, ζητώντας «να πάμε σε περαιτέρω κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο», μιλώντας ξανά για κρατική αεροπειρατεία, γεγονός «απαράδεκτο», όπως είπε, θυμίζοντας και τα «enough is enough» («Αρκετά») που αναφώνησε σχετικά ο Κυρ. Μητσοτάκης για το θέμα. Κάλεσε, δε, τον Λουκασένκο «να ανοίξει διάλογο με την αντιπολίτευση, να πάει σε εκλογές και να εκφραστεί η κοινωνία των πολιτών»...

Τέλος, για τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, παραπάνω από σαφής ήταν λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τις αποφάσεις των οποίων εφαρμόζει απολύτως», βάζοντας μόνο μια πινελιά ότι πρέπει να κρατάμε ανοικτούς και κάποιους διαύλους επαφής, ακριβώς στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Με ΝΑΤΟικά μπαγκάζια, σήμερα στο Κόσοβο

Τέλος, καθώς σήμερα μεταβαίνει στο Κόσοβο, ισχυρίστηκε πως «οτιδήποτε κάνουμε στα Βαλκάνια, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πυροδοτήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όποια συζήτηση για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια», στον απόηχο του non paper που κυκλοφόρησε τελευταία σε ευρενωσιακό επίπεδο και θέλει π.χ. ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία και διάλυση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Αυτά κάνοντας τον «ανήξερο» για το ότι μπουρλότο στην περιοχή - μεταξύ άλλων και με σχέδια για αλλαγές συνόρων - βάζουν ακριβώς τα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στα οποία η κυβέρνηση κάνει τον «σημαιοφόρο».

Θυμίζουμε, ενόψει της μετάβασης Δένδια στην Πρίστινα σήμερα, τις προηγούμενες μέρες πληροφορίες απέδιδαν προθυμία στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διεθνή αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, όπως επιβάλλουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, καταρχάς μέσω νέας αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Κοσόβου και σύσφιξης των διμερών μπίζνες.

Αλλωστε, ο Δένδιας πηγαίνει στην Πρίστινα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την «οικονομική διπλωματία», Κ. Φραγκογιάννη. Στις συναντήσεις με την εκεί ηγεσία «αναμένεται να εστιάσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και στην οικονομική συνεργασία με έμφαση στην Ενέργεια», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Επιπλέον, ακριβώς επειδή όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και καταμερισμό, ο Δένδιας φρόντισε ήδη από προχτές το βράδυ να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ Μ. Λάιζακ, συζητώντας τις «πρόσφατες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια», με την ελληνική κυβέρνηση να πρωταγωνιστεί για την «ευρωατλαντική ενσωμάτωση» σύσσωμης της περιοχής.


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μεγαλώνει το αμερικάνικο «αποτύπωμα» με το κέντρο «Cyclops»

Μια ακόμα ψηφίδα στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο βάζει το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας που κατασκευάζεται στη Λάρνακα της Κύπρου, για το οποίο, όπως δήλωσε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για «μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Γκάρμπερ επισκέφτηκε χτες το εργοτάξιο ανέγερσης του Κέντρου μαζί με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, που από τη μεριά του το χαρακτήρισε «ένδειξη και του κοινού μας στόχου για να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία και συμμετοχή» τόσο από κράτη της ΕΕ όσο και από άλλα κράτη της περιοχής. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το Κέντρο που ΗΠΑ - Κύπρος συμφώνησαν να ανεγερθεί με το «Μνημόνιο Συναντίληψης» που υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2020 κατά την επίσκεψη (του τότε Αμερικανού ΥΠΕΞ) Μάικ Πομπέο στην Κύπρο. Σηματοδοτώντας την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι το Κέντρο («Cyprus Center for Land, Open-seas, and Port Security» - CYCLOPS) «θα παρέχει εξειδίκευση για το υπόλοιπο της περιοχής» και θα ειδικεύεται σε ζητήματα «φύλαξης συνόρων» και «μη διάδοσης πυρηνικών όπλων». Εκτιμάται ότι σε 5 - 6 μήνες το Κέντρο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει, ενώ η Γκάρμπερ έσπευσε να επισημάνει ότι «θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τις περιφερειακές δυνατότητες στους τομείς της ασφάλειας των συνόρων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».

Στο μεταξύ, τις διεργασίες που δρομολογούνται και στο Κυπριακό με «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ανέδειξε επιστολή που έστειλε στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την επιθυμία σύντομα να συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί του «για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ετοιμη για νέες επιχειρήσεις η Τουρκία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην Αγκυρα συνεδρίασε την Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που μεταξύ άλλων διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά της για την ασφάλεια της χώρας και την ευημερία των γειτόνων της», μιλώντας πάλι για το «δικαίωμα αυτοάμυνας» της χώρας και επικαλούμενη την ανάγκη για «πάταξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και την ασφάλεια της χώρας».

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε επαναλαμβάνει για το Κυπριακό ότι «η Τουρκία με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να στηρίζει μια λύση δύο ανεξάρτητων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τoυρκοκυπρίων», ενώ για το Αιγαίο υπογράμμισε την «ανάγκη να αποφευχθούν οποιεσδήποτε προκλήσεις, που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας». Σημειωτέον, τις τελευταίες μέρες φούντωσαν τα δημοσιεύματα για βάση drones που η Τουρκία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει και επίσημα στην κατεχόμενη Κύπρο, στο πλαίσιο μάλιστα επίσκεψης του Ερντογάν στο ψευδοκράτος, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974.

Αυτά ενώ πιθανολογείται νέα συνάντηση για το Κυπριακό (μετά τη προσεχή Σύνοδο της ΕΕ) και ενώ χτες ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεδιάσκεψη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης (μεταξύ κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών) που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας. Στη συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Τατάρ «και να συζητήσουν θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου», όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ι. Κούσιος.

Στις 23 Ιούνη η νέα Διάσκεψη για τη Λιβύη

Νέα ορμή αναμένεται και στις διεργασίες για τη Λιβύη, καθώς το γερμανικό ΥΠΕΞ δρομολογεί μαζί με τον ΟΗΕ δεύτερη διεθνή Διάσκεψη στο Βερολίνο, στις 23 Ιούνη. Στη Διάσκεψη θα πάρει μέρος η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχουν διασαφηνιστεί οι άλλες συμμετοχές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, πράγμα που επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας έντονη «δυσαρέσκεια» για τον αποκλεισμό (βλέπε και παραπάνω θέμα). Βασικά θέματα της Διάσκεψης θα είναι η διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών της 24ης Δεκέμβρη, η τύχη των ξένων στρατευμάτων, η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη.

Η Λιβύη απασχόλησε πάντως και την προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Συζήτησαν ακόμα για την «ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», με τον Μισέλ να εκφράζει το «στρατηγικό συμφέρον» της ΕΕ «για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ «καλωσόρισε τον τρέχοντα διάλογο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας». Οι δύο άνδρες μίλησαν για τη συνεργασία ΕΕ - Αιγύπτου βάσει της Νέας Ατζέντας για τη Μεσόγειο και «συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και τον διάλογο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να επιλύσουν εκκρεμή ζητήματα», ενώ ο Μισέλ τόνισε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό εταίρο στην Αίγυπτο, ιδίως στις επενδύσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ