Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μεγαλώνει το αμερικάνικο «αποτύπωμα» με το κέντρο «Cyclops»

Μια ακόμα ψηφίδα στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο βάζει το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας που κατασκευάζεται στη Λάρνακα της Κύπρου, για το οποίο, όπως δήλωσε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για «μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Γκάρμπερ επισκέφτηκε χτες το εργοτάξιο ανέγερσης του Κέντρου μαζί με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, που από τη μεριά του το χαρακτήρισε «ένδειξη και του κοινού μας στόχου για να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία και συμμετοχή» τόσο από κράτη της ΕΕ όσο και από άλλα κράτη της περιοχής. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το Κέντρο που ΗΠΑ - Κύπρος συμφώνησαν να ανεγερθεί με το «Μνημόνιο Συναντίληψης» που υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2020 κατά την επίσκεψη (του τότε Αμερικανού ΥΠΕΞ) Μάικ Πομπέο στην Κύπρο. Σηματοδοτώντας την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι το Κέντρο («Cyprus Center for Land, Open-seas, and Port Security» - CYCLOPS) «θα παρέχει εξειδίκευση για το υπόλοιπο της περιοχής» και θα ειδικεύεται σε ζητήματα «φύλαξης συνόρων» και «μη διάδοσης πυρηνικών όπλων». Εκτιμάται ότι σε 5 - 6 μήνες το Κέντρο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει, ενώ η Γκάρμπερ έσπευσε να επισημάνει ότι «θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τις περιφερειακές δυνατότητες στους τομείς της ασφάλειας των συνόρων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».

Στο μεταξύ, τις διεργασίες που δρομολογούνται και στο Κυπριακό με «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ανέδειξε επιστολή που έστειλε στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την επιθυμία σύντομα να συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί του «για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ετοιμη για νέες επιχειρήσεις η Τουρκία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην Αγκυρα συνεδρίασε την Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που μεταξύ άλλων διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά της για την ασφάλεια της χώρας και την ευημερία των γειτόνων της», μιλώντας πάλι για το «δικαίωμα αυτοάμυνας» της χώρας και επικαλούμενη την ανάγκη για «πάταξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και την ασφάλεια της χώρας».

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε επαναλαμβάνει για το Κυπριακό ότι «η Τουρκία με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να στηρίζει μια λύση δύο ανεξάρτητων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τoυρκοκυπρίων», ενώ για το Αιγαίο υπογράμμισε την «ανάγκη να αποφευχθούν οποιεσδήποτε προκλήσεις, που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας». Σημειωτέον, τις τελευταίες μέρες φούντωσαν τα δημοσιεύματα για βάση drones που η Τουρκία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει και επίσημα στην κατεχόμενη Κύπρο, στο πλαίσιο μάλιστα επίσκεψης του Ερντογάν στο ψευδοκράτος, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974.

Αυτά ενώ πιθανολογείται νέα συνάντηση για το Κυπριακό (μετά τη προσεχή Σύνοδο της ΕΕ) και ενώ χτες ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεδιάσκεψη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης (μεταξύ κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών) που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας. Στη συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Τατάρ «και να συζητήσουν θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου», όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ι. Κούσιος.

Στις 23 Ιούνη η νέα Διάσκεψη για τη Λιβύη

Νέα ορμή αναμένεται και στις διεργασίες για τη Λιβύη, καθώς το γερμανικό ΥΠΕΞ δρομολογεί μαζί με τον ΟΗΕ δεύτερη διεθνή Διάσκεψη στο Βερολίνο, στις 23 Ιούνη. Στη Διάσκεψη θα πάρει μέρος η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχουν διασαφηνιστεί οι άλλες συμμετοχές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, πράγμα που επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας έντονη «δυσαρέσκεια» για τον αποκλεισμό (βλέπε και παραπάνω θέμα). Βασικά θέματα της Διάσκεψης θα είναι η διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών της 24ης Δεκέμβρη, η τύχη των ξένων στρατευμάτων, η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη.

Η Λιβύη απασχόλησε πάντως και την προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Συζήτησαν ακόμα για την «ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», με τον Μισέλ να εκφράζει το «στρατηγικό συμφέρον» της ΕΕ «για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ «καλωσόρισε τον τρέχοντα διάλογο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας». Οι δύο άνδρες μίλησαν για τη συνεργασία ΕΕ - Αιγύπτου βάσει της Νέας Ατζέντας για τη Μεσόγειο και «συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και τον διάλογο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να επιλύσουν εκκρεμή ζητήματα», ενώ ο Μισέλ τόνισε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό εταίρο στην Αίγυπτο, ιδίως στις επενδύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ