Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επιτάχυνση της πλήρους επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων

Στο σύστημα αυστηρού υπολογισμού του «κόστους» (DRG's) εντάσσεται ολόκληρη η 7η ΥΠΕ

Τρέχοντας προωθεί η κυβέρνηση την πολιτική βαρύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας, με το υπουργείο Υγείας και τους διευθύνοντες του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Ελληνικό Ινστιτούτο DRG) να πραγματοποιούν τη μία επίσκεψη μετά την άλλη σε νοσοκομεία της χώρας.

Κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, στο ΠαΓΝΗ, έγινε ξεκάθαρο ότι ο επόμενος άμεσος στόχος είναι η ένταξη όλης της 7ης ΥΠΕ (Κρήτη) στο Νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRG' s), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η γρήγορη ολοκλήρωση του έργου θα δώσει στον ΕΟΠΥΥ ένα σύγχρονο εργαλείο, ώστε να διανεμηθούν δικαιότερα τα χρήματα των ασφαλισμένων και οι ασθενείς να απολαμβάνουν ποιοτικότερες υπηρεσίες Υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι τα DRGs αποτελούν ακόμη ένα εργαλείο για τη βαθύτερη και πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους κανόνες της «αγοράς», καθώς ό,τι κινείται εντός νοσοκομείου κοστολογείται και συγχρόνως «αξιολογείται» βάσει των προσδιορισμένων οικονομικών δεικτών. Θα καταγράφεται δηλαδή πόσο «κοστίζει» κάθε εργαζόμενος, κάθε ασθενής, μια χειρουργική επέμβαση, κάθε ιατρική πράξη, τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται κ.ά, σύμφωνα πάντα με τη λογική υγεία - κόστος και ασθενής - πελάτης.

Το «νέο ΕΣΥ» προβλέπει την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, ελάχιστες δωρεάν «παροχές», αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, «αξιολόγηση» των εργαζομένων με κριτήριο ποιος συμβάλλει περισσότερο, ώστε να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά. Πλέον, τα ίδια τα νοσοκομεία ως αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες θα πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες του νοσοκομείου όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά με την πώληση υπηρεσιών σε ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες, δηλαδή να λειτουργούν πλήρως ως επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα DRGs καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ...«αλλαγή κουλτούρας», στρώνοντας δηλαδή το έδαφος για τη σημερινή νέα επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του, η οποία αποδείχτηκε εγκληματική μέσα στην πανδημία.

Στις ΗΠΑ, τα DRGs χρησιμοποιούνται από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80 για την αποζημίωση των υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: Στη Γερμανία που έκλεισαν χιλιάδες κρεβάτια, επειδή δεν ήταν «ανταγωνιστικά», στη Γαλλία όπου κλείνουν μαιευτικές κλινικές που πραγματοποιούν λιγότερο από 300 τοκετούς ετησίως και χειρουργικές που πραγματοποιούν λιγότερο από 1.500 πράξεις ετησίως, στην Αγγλία τα κρεβάτια μειώθηκαν κατά 4.000, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από τις εκατόμβες νεκρών σε ΗΠΑ, Ιταλία κ.α.

Στην επιχειρηματική δράση αρμοδιότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ

Την απομάκρυνση των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ την 1 Ιούνη από τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Πατρών και την αντικατάστασή τους από ιδιωτικές ΚΟΜΥ σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για παραπέρα ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η απόφαση αυτή σχετίζεται και με τη δημιουργία του "ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού" για τον εμβολιασμό στην ΕΕ», για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστάτησε στη θέσπισή του με στόχο τη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών συμφερόντων στον κλάδο του Τουρισμού.

Επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία, όταν «στη Θεσπρωτία, στην Κέρκυρα και σε όλη τη χώρα έγινε φανερό ότι οι ΚΟΜΥ είναι υποστελεχωμένες, ότι τα τεστ, οι ιχνηλατήσεις, η επιδημιολογική επιτήρηση και συνολικά τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι ανεπαρκή έως ανύπαρκτα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, σύνορα κ.λπ. Τώρα, όχι μόνο δεν ενισχύονται το προσωπικό (που έτσι και αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης) και οι υποδομές, αλλά η ευθύνη παραχωρείται στην επιχειρηματική δράση, όπου και πάλι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με προσωρινές σχέσεις εργασίας. Και αυτό σε τομέα που απαιτείται ολοκληρωμένη εκπαίδευση, τεχνογνωσία - εμπειρία κ.λπ.».

Τέλος, η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τον λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, διεκδικώντας, ανάμεσα στα άλλα, διατήρηση των μέτρων διαγνωστικής δοκιμασίας και παραπέρα ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και δημόσιας υγείας στα σύνορα της χώρας με ευθύνη του κράτους, ενώ επαναφέρει το αίτημα των κατοίκων της Θεσπρωτίας για άνοιγμα του συνοριακού σταθμού στο Μαυρομάτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ