ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Πάγιες» οι τουρκικές προκλήσεις

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ενοχλητικές απόψεις αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ό υπουργός Εξωτερικών Ισμ. Τζεμ, ο οποίος Τετάρτη και Πέμπτη θα επισκεφτεί την Αθήνα. Τούρκοι αξιωματούχοι με μεθοδικό τρόπο, προσπαθούν να φέρουν στην επικαιρότητα τις απόψεις τους για το Κυπριακό και για τη δήθεν υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα σε κουρδικές οργανώσεις.

Χτες ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και αρμόδιος για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ σε δηλώσεις του είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τα στρατόπεδα των τρομοκρατών». Η άποψη αυτή, έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων ισχυρισμών του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετζεβίτ, και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χουσεΐν Κιβρίκογλου, περί «στρατοπέδων» στην Ελλάδα.

Ο Μπ. Ετζεβίτ

Το σκηνικό της έντασης ανέσυρε το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ». Δύο ενδεχόμενα, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπάρχουν για την ενσωμάτωση (integration) της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία: Η πλήρης προσάρτηση ή η χορήγηση καθεστώτος αυτονομίας στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Μπουλέντ Ετζεβίτ παραδέχεται σαφώς ότι η Τουρκία θα εξέταζε το εν λόγω σενάριο, εάν η Κύπρος γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέχρι στιγμής η Αγκυρα προτιμούσε να κάνει λόγο για ενσωμάτωση (integration).

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς αυτονομίας, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι στην περίπτωση αυτή η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος θα ήταν ανεξάρτητη ως προς τις εσωτερικές της υποθέσεις, αλλά σε σχέση εξάρτησης με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι είναι πιθανόν η Τουρκία να αναγκαστεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το θέμα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση στην περίπτωση που η Κύπρος γίνει δεκτή ως μέλος. «Δυστυχώς το θέμα της Κύπρου δεν εξελίσσεται θετικά. Εάν το ελληνικό τμήμα της Κύπρου ενταχθεί στις Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε τίμημα για την απόφασή μας» είπε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε χτες από την πλευρά του ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός στο θέμα της Κύπρου».

Στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, αφού μόνο έτσι είναι δυνατό να μην τορπιλιστεί η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Τύπου όσο και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις των Τούρκων παραγόντων το τελευταίο διάστημα, περιγράφουν τα αδιέξοδα της τουρκική πολιτικής στο Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ί ότι σήμερα στην Αθήνα θα βρεθεί ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, προερχόμενος από Λευκωσία και Αγκυρα. Ο διπλωμάτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σύγχυση για την τακτική ενόψει δημοτικών εκλογών

Σε σύγχυση φαίνεται πως έχει περιέλθει ο Συνασπισμός αναφορικά με την τακτική που θα ακολουθήσει για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτό, τουλάχιστον, μαρτυρούν οι δηλώσεις στελεχών του, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε κατά την τελευταία συνάντηση με το ΔΗΚΚΙ, αλλά και μετά την «επίθεση φιλίας» του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη.

Ετσι, χτες ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΧΤΡΑ» δήλωσε πως το κόμμα του «είναι ανοιχτό και έτοιμο για διάλογο στα θέματα Αυτοδιοίκησης και με το ΠΑΣΟΚ, εάν η πρόταση διαλόγου του κ. Λαλιώτη είναι ειλικρινής και όχι επικοινωνιακό τρικ». Συμπλήρωσε δε πως πλην των τριών μεγάλων δήμων σε όλους τους υπόλοιπους «ο ΣΥΝ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές δημοκρατικές συνεργασίες και επομένως μπορεί να συναντηθεί, αν και όπου οι τοπικές του οργανώσεις το επιλέξουν και με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι δε αφορά την εμπλοκή στη συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ ο Σπ. Λυκούδης εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Ν. Βούτσης δήλωνε στην ΕΡΑ ρητά και κατηγορηματικά: «Η συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ ναυάγησε», ενώ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» σχετικά με τα όσα ελέχθησαν από τον Κ. Λαλιώτη έκανε λόγο για «πολιτική επικοινωνιακής λειτουργίας και εντυπωσιοθηρίας».

Η άποψη των «ανανεωτών»

Από την πλευρά τους οι «ανανεωτές» του Συνασπισμού που πραγματοποίησαν την Κυριακή πανελλαδική σύσκεψη διά στόματος Μ. Παπαγιαννάκη διαμήνυσαν στην ηγεσία: «Αν η διακήρυξη προθέσεων του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ προχωρήσει σε επίσημη πρόσκληση διαλόγου ανάμεσα σε κόμματα, προειδοποιούμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές "εύκολες" απαντήσεις. Ισως, η σημερινή πλειοψηφία με τον τρόπο που διαμορφώθηκε και που η ίδια έχει εμπλακεί σε αντιφάσεις, δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σοβαρότητα αντίστοιχη των περιστάσεων. Θα χρειαστεί, ίσως, να συζητήσει και να αποφασίσει όλο το κόμμα, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζουν και τα δεδομένα που βασίστηκαν οι αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου. Ισως, λοιπόν, ένα έκτακτο συνέδριο θα ήταν το κατάλληλο όργανο για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής τακτικής».

Ο Μ. Παπαγιαννάκης επιπροσθέτως προειδοποίησε την ηγεσία για «το κοντόθωρο και βραχύβιο πείραμα συμμαχιών προς τα "αριστερά" σε ένα Χώρο που κυρίως κάποιες δράσεις παράγει και καθόλου... διάλογο. Και που παράγει δράσεις χωρίς προηγούμενη συζήτηση στα όργανα του ΣΥΝ».

Ο ίδιος, άλλωστε, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» ανέφερε πως αν ο ΣΥΝ, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριό του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες ας το κάνει με όσο το δυνατόν πιο ευγενές πολιτικό περιεχόμενο και όχι με συνδυασμούς ελιγμών για την κατάκτηση εδρών.

Από την πλευρά της η Μ. Δαμανάκη ανέφερε πως «η ηγεσία του ΣΥΝ που πριν δύο βδομάδες καταδίκαζε την καταγγελία μας για τη συνεργασία με τον κ. Τσοβόλα αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία αυτή ενόψει δημοτικών εκλογών. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών και με το ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον πρέπει να διερευνηθούν. Η ηγεσία του ΣΥΝ οφείλει να το πράξει ανοιχτά και όχι στο παρασκήνιο. Να αποδεχτεί καταρχήν την πρόταση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ».

Να σημειώσουμε πως οι «ανανεωτές» είχαν καταθέσει την ένστασή τους στον συνέδριο του ΣΥΝ για την ΤΑ, τονίζοντας πως δεν μπορεί να παρθεί η όποια απόφαση μιας και οι συνθήκες την περίοδο διεξαγωγής των εκλογών ενδέχεται να είναι διαφορετικές. Τώρα, λοιπόν, φαίνεται εν μέρει να δικαιώνονται, μιας και όπως είπε ο Μ. Παπαγιαννάκης «εμείς είχαμε διαφωνήσει και είχαμε πει τότε που το συζητάγαμε ότι, αφήστε ανοιχτό το ζήτημα, μη βιάζεστε να το κλείσετε, πού ξέρετε εσείς πώς θα εξελιχθεί η συγκυρία. Η ίδια εκείνη απόφαση είχε και μια φρασούλα "εκτός αν αλλάξουν οι συνθήκες"». Οι συνθήκες αν το ΠΑΣΟΚ προχωρήσει σε επίσημη πρόταση συνεργασίας μάλλον αλλάζουν...

Οι «ανανεωτές» του ΣΥΝ, στη σύσκεψή τους, επέκριναν σφοδρότατα τις επιλογές της ηγεσίας συνολικά και την ονομαστική καταδικαστική αναφορά στην Μ. Δαμανάκη στην πολιτική απόφαση της πρόσφατης ΚΠΕ. Αποφάσισαν δε να προχωρήσουν στην ίδρυση λεσχών για τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση και τη μεταρρύθμιση, ενώ απέρριψαν την πρόταση της ΑΕΚΑ του Ν. Μπίστη για συνδιαμόρφωση από μηδενική βάση ενός νέου πολιτικού φορέα, γιατί κάτι τέτοιο «προϋποθέτει την αποχώρησή μας από τον ΣΥΝ». Διευκρίνισαν, ωστόσο, πως θα συνεχιστεί η επικοινωνία και ο ανοιχτός δίαυλος με τις σχηματοποιημένες δυνάμεις του Φόρουμ της Εκσυγχρονιστικής Αριστεράς.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Απαράδεκτη η στάση του ΣΥΝ

Για «απαράδεκτη στάση του ΣΥΝ» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή της «ΝΕΤ 105,8». Ο Δ. Τσοβόλας κατηγόρησε τον ΣΥΝ για αλλοίωση της αρχικής τους συμφωνίας σχετικά με την κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές του 2002 και απέδωσε την αλλαγή αυτή «σε εσωτερικά προβλήματα ή άλλες σκοπιμότητες». Παράλληλα, ο ίδιος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να άλλαξε στάση ο ΣΥΝ λόγω των δηλώσεων Λαλιώτη, σχετικά με άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ προς την Αριστερά, είπε: «Τίποτα δεν αποκλείεται, η πορεία θα δείξει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ