Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Πάγιες» οι τουρκικές προκλήσεις

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ενοχλητικές απόψεις αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ό υπουργός Εξωτερικών Ισμ. Τζεμ, ο οποίος Τετάρτη και Πέμπτη θα επισκεφτεί την Αθήνα. Τούρκοι αξιωματούχοι με μεθοδικό τρόπο, προσπαθούν να φέρουν στην επικαιρότητα τις απόψεις τους για το Κυπριακό και για τη δήθεν υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα σε κουρδικές οργανώσεις.

Χτες ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και αρμόδιος για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ σε δηλώσεις του είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τα στρατόπεδα των τρομοκρατών». Η άποψη αυτή, έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων ισχυρισμών του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετζεβίτ, και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χουσεΐν Κιβρίκογλου, περί «στρατοπέδων» στην Ελλάδα.

Ο Μπ. Ετζεβίτ

Το σκηνικό της έντασης ανέσυρε το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ». Δύο ενδεχόμενα, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπάρχουν για την ενσωμάτωση (integration) της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία: Η πλήρης προσάρτηση ή η χορήγηση καθεστώτος αυτονομίας στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Μπουλέντ Ετζεβίτ παραδέχεται σαφώς ότι η Τουρκία θα εξέταζε το εν λόγω σενάριο, εάν η Κύπρος γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέχρι στιγμής η Αγκυρα προτιμούσε να κάνει λόγο για ενσωμάτωση (integration).

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς αυτονομίας, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι στην περίπτωση αυτή η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος θα ήταν ανεξάρτητη ως προς τις εσωτερικές της υποθέσεις, αλλά σε σχέση εξάρτησης με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι είναι πιθανόν η Τουρκία να αναγκαστεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το θέμα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση στην περίπτωση που η Κύπρος γίνει δεκτή ως μέλος. «Δυστυχώς το θέμα της Κύπρου δεν εξελίσσεται θετικά. Εάν το ελληνικό τμήμα της Κύπρου ενταχθεί στις Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε τίμημα για την απόφασή μας» είπε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε χτες από την πλευρά του ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός στο θέμα της Κύπρου».

Στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, αφού μόνο έτσι είναι δυνατό να μην τορπιλιστεί η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Τύπου όσο και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις των Τούρκων παραγόντων το τελευταίο διάστημα, περιγράφουν τα αδιέξοδα της τουρκική πολιτικής στο Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ί ότι σήμερα στην Αθήνα θα βρεθεί ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, προερχόμενος από Λευκωσία και Αγκυρα. Ο διπλωμάτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεβίωσε ο Ετζεβίτ (2006-11-07 00:00:00.0)
Επίσκεψη Πάουελ με «καυτή ατζέντα» (2001-12-05 00:00:00.0)
Αποστέλλονται, τελικά, ειδικοί εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν; (2001-11-01 00:00:00.0)
«Ανησυχία» για Ιράκ προθυμία για συμμετοχή στο Αφγανιστάν... (2001-10-18 00:00:00.0)
Αγνωστο το μέλλον των συνομιλιών (2000-11-25 00:00:00.0)
Στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής (1999-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ