Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
«Εριξαν» το τείχος για ν' αναδειχτεί η Ιστορία

Ο Δήμος, κάτοικοι της πόλης και αντιστασιακοί προχωρούν στην ανέγερση μνημείου στο χώρο του Σκοπευτηρίου

Με μπουλντόζα οι κάτοικοι της Καισαριανής, με επικεφαλής τον Δήμαρχό τους Γ. Κατημερτζή, επί το έργον. Γκρεμίζουν τον τοίχο του Σκοπευτηρίου που «ασχήμιζε» την ιστορία της Αντίστασης
Με μπουλντόζα οι κάτοικοι της Καισαριανής, με επικεφαλής τον Δήμαρχό τους Γ. Κατημερτζή, επί το έργον. Γκρεμίζουν τον τοίχο του Σκοπευτηρίου που «ασχήμιζε» την ιστορία της Αντίστασης
Ενα σημαντικό βήμα που οδηγεί στην ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος των κατοίκων της πόλης, αλλά και όλων των αντιστασιακών για το στήσιμο του μνημείου της Αντίστασης στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, έκανε την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Αρχή της πόλης, με τη συμπαράσταση των κατοίκων της και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τον πολύ άσχημο καιρό, ο δήμαρχος, μαζί με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, και εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, γκρέμισαν το τείχος του Σκοπευτηρίου και ξεκίνησαν τις εργασίες για την ανέγερση, στο χώρο που εκτελέστηκαν από τους χιτλερικούς οι 200 πατριώτες-κομμουνιστές, ανήμερα την Πρωτομαγιά του 1944, του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

Η παρουσία στο χώρο του προέδρου της σκοπευτικής Εταιρείας, η οποία μέχρι σήμερα λυμαίνεται και διεκδικεί τον ιστορικό αυτό χώρο, προκάλεσε την αγανάκτηση των παρευρισκόμενων. «Αυτή τη μέρα την περιμέναμε χρόνια», δήλωναν πολλοί από τους αντιστασιακούς που βρίσκονταν στο Σκοπευτήριο και διαβεβαίωναν πως είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε τρόπο, προκειμένου να στηθεί το μνημείο για τους νεκρούς συναγωνιστές τους. Ετσι, παρά τις απειλές, τα συνεργεία του Δήμου γκρέμισαν το τείχος και ξεκίνησαν τις εργασίες για την ανέγερση του μνημείου.


Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του γκρεμίσματος του τείχους, η εισαγγελέας υπηρεσίας επικοινώνησε με τον δήμαρχο Καισαριανής Γιώργο Κατημερτζή και του υπενθύμισε πως υπάρχει παλαιότερη εισαγγελική απαγόρευση παρέμβασης στο χώρο. Ομως, ο δήμαρχος τόνισε την ιστορική σημασία που έχει για την πόλη και τους κατοίκους της ο χώρος και ανέφερε τις υποσχέσεις, που έχουν δοθεί από την πολιτεία, όπως και την απόφαση του Δήμου να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των δημοτών του. Ομως, τελειώνοντας οι εργασίες της Κυριακής και όταν ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πήγαν στο αστυνομικό Τμήμα της Περιοχής, η εισαγγελέας τους κοινοποίησε πως, σε βάρος τους, έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση της εισαγγελικής εντολής περί μη παρέμβασης του χώρου.

Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, είπε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού, ώστε, μέσα από κοινή συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας (τμήμα του χώρου έχει παραχωρηθεί στον ΟΣΚ), του δήμου, του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Σκοπευτικής Εταιρείας, να δοθεί λύση. Διαφορετικά, τόνισε, ο Δήμος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μαζί με το λαό και να περιφρουρήσει τον ιστορικό αυτό χώρο, κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μνημείο που πρόκειται να τοποθετηθεί, το χρηματοδότησε μέσω διαγωνισμού το υπουργείο Πολιτισμού και ο καλλιτέχνης - ανάδοχος το ολοκλήρωσε πριν δύο τουλάχιστον χρόνια.

Σαν μια ακόμη απόδειξη της ατολμίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δώσει οριστική λύση σε αυτό το θέμα, υπενθυμίζεται ότι, επανειλημμένα, στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη, ο Κώστας Λαλιώτης, είχαν υποσχεθεί να λύσουν το θέμα αυτό μέσα από κάποια συμβιβαστική λύση με τη Σκοπευτική Εταιρεία. Μέχρι σήμερα, όμως, οι υποσχέσεις παραμένουν λόγια. Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής αδιαφορίας, ήταν να αναλάβει πρωτοβουλία η Δημοτική Αρχή και, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσει το ίδιο στην ανάδειξη του Σκοπευτηρίου σε χώρο θυσίας, μνήμης και παραδείγματος πατριωτισμού για τις νεότερες γενιές.

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε αυτή τη διένεξη αξίζει να σημειώσουμε πως με τον Νόμο 1731/1987 αφαιρέθηκε από τη Σκοπευτική Εταιρεία η ιδιοκτησία του χώρου, στην οποία λειτουργούσε και η κυριότητα του χώρου επανήλθε στο ελληνικό Δημόσιο. Πριν λίγες μέρες, όμως, (προς έκπληξη των πάντων) προτάθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να κηρυχτεί αντισυνταγματική η διάταξη του παραπάνω νόμου, γεγονός που ανοίγει δρόμο στη Σκοπευτική Εταιρεία να πάρει στην κατοχή της τα 700 στρέμματα του Σκοπευτηρίου!

Συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής είναι και Δήμος Βύρωνα, ο δήμαρχος του οποίου Νίκος Ρογκάκος παραβρέθηκε την Κυριακή στο Σκοπευτήριο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του σε αυτό τον αγώνα.

Παραβρέθηκαν, ακόμα, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ της ΚΕ του (Σπύρος Χαλβατζής και Δημήτρης Ζάχαρης), ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παν. Μακρής, ο πρόεδρος της Ενωσης Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Νίκος Καραντηνός, ο Φοίβος Τσέκερης Γ. Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, μέλη της ΟΓΕ, ο Στέλιος Λάμπρου από την ΚΟΑ, ο Μητροπολίτης Βύρωνα και Καισαριανής κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση με αφορμή την τροπολογία για το Σκοπευτήριο(2016-09-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να «πυροβολούν» την ιστορική μνήμη!(2005-03-29 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια σύρεται η Καισαριανή για το Σκοπευτήριο(2005-01-28 00:00:00.0)
Για την «επίσκεψη» του Μ. Γλέζου στο Σκοπευτήριο(2002-10-09 00:00:00.0)
Το Σκοπευτήριο ανήκει στην Ιστορία της Αντίστασης!(2001-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ