Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα δικαστήρια σύρεται η Καισαριανή για το Σκοπευτήριο

Στα δικαστήρια σύρεται την Τετάρτη 9 Φλεβάρη ο Δήμος Καισαριανής και μαζί του ο λαός της πόλης, γιατί πριν από περίπου τρία χρόνια επιχείρησαν να κάνουν το αυτονόητο χρέος τους απέναντι στην Ιστορία, να τοποθετήσουν μνημείο στο Σκοπευτήριο, χώρο που εκτελέστηκαν από τους χιτλερικούς οι 200 κομμουνιστές, ανήμερα την Πρωτομαγιά του 1994. Χώρος που εξακολουθεί να ανήκει στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία, με ευθύνη των κυβερνήσεων και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει να αποδοθεί στους κατοίκους.

Θυμίζουμε ότι στις 4 Νοέμβρη του 2001, ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι του δήμου και ο λαός της Καισαριανής, γκρέμισαν το τείχος του Σκοπευτηρίου και ξεκίνησαν εργασίες για την ανέγερση στο χώρο μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο μάλιστα χρηματοδότησε μέσω διαγωνισμού το υπουργείο Πολιτισμού. Την ίδια μέρα και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες, ο τότε δήμαρχος, Γ. Κατημερτζής και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκαν και πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου η εισαγγελέας τους κοινοποίησε ότι έχει σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία για παράβαση εισαγγελικής εντολής (είχε δοθεί κατά τη διάρκεια του γκρεμίσματος του τείχους) περί μη παρέμβασης στο χώρο.

Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης και με πάγιο το αίτημα να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους αλλά και στην Ιστορία, ως χώρος θυσίας, ο Δήμος Καισαριανής παραχωρεί την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Φλεβάρη, συνέντευξη Τύπου, στο δημαρχείο. Με ανακοίνωσή του, ο δήμος δηλώνει ότι «απέναντι στην ανιστόρητη και προσβλητική στάση της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας, έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου για την αναζήτηση λύσεων και την απόδοση του χώρου στην Ιστορία και το λαό», ενώ καταλογίζει τη μη επίτευξη λύσης «στην ολιγωρία των φορέων της κρατικής εξουσίας», καθώς παρά τις υποσχέσεις τίποτα δεν έγινε.

Η κυβερνητική ολιγωρία είχε οδηγήσει τότε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναδειχτεί το Σκοπευτήριο σε χώρο θυσίας, μνήμης και παραδείγματος πατριωτισμού για τις νεότερες γενιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ