Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις για τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκαν χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το ολοκαύτωμα.

Το μεσημέρι, με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η Θεσσαλονίκη απέδωσε φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς που έπεσαν θύματα της θηριωδίας των Γερμανών κατακτητών. Ομως, οι φετινές εκδηλώσεις φαίνεται πως επιχειρείται να αξιοποιηθούν από την ηγεσία της κυβέρνησης του Ισραήλ και τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους της, προκειμένου πάνω στα πτώματα των χιλιάδων Εβραίων που έπεσαν θύματα του φασισμού να «εξανθρωπίσει» το απάνθρωπο πρόσωπό της.

Οι εκδηλώσεις, που αναμενόταν να κορυφωθούν χθες αργά το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, χαρακτηρίστηκαν άλλωστε από την έντονη παρουσία των Ευρωατλαντικών «συμμάχων». Το πρωί ο Γερμανός πρέσβης, Π. Σπίγκελ, μίλησε σε εκδήλωση στη Γερμανική Σχολή και το βράδυ στην κεντρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αναμενόταν να μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος όμως μέχρι και τις 9.30 μ.μ. δεν είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Επίσης θα μιλούσε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ραμ Αβιράμ. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο πρέσβης των ΗΠΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ