Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεκαπέντε αυθεντικά τραγούδια του ισπανικού εμφυλίου

Ενα CD ντοκουμέντο

Τα τραγούδια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου είναι σαν μια κόκκινη κλωστή που ενώνει τον ηρωικό αγώνα των κομμουνιστικών και επαναστατικών δυνάμεων της δεκαετίας του '30 με το σήμερα. Τα τραγούδια που εμπεριέχονται σε αυτό το CD, προσφορά του «Ριζοσπάστη» στους αναγνώστες του, αποτελούν μόνο ένα θραύσμα, αν και πολύ αντιπροσωπευτικό, του μεγαλείου αυτού του αγώνα, της διεθνούς αλληλεγγύης από τις Διεθνείς Ταξιαρχίες που συμμετείχαν σ' αυτό τον αγώνα και αποτελούν το έλασσον έμπνευση αγώνα. Πώς, άραγε, θα μπορούσαν να χωρέσουν τα 2 χρόνια και οι 254 μέρες που διήρκεσε αυτός ο αγώνας;

Ομως, το «συναίσθημα» αυτού του αγώνα και της ιστορίας που γράφτηκε στην ιβηρική χερσόνησο, αυτό που μπορεί να ζωντανέψει το παρελθόν και να μεταφέρει εικόνες του αγώνα, των ονείρων, των προσωπικών στιγμών, του πόνου, της ήττας αποτυπώνεται σε αυτό το δίσκο ακτίνας με τις αυθεντικές ηχογραφήσεις, όπου τραγουδούν ανάμεσα στους άλλους οι μεγάλοι Αμερικανοί λαϊκοί καλλιτέχνες Γούντι Γκάθρι και Πιτ Σίγκερ και τραγούδια που έχουν γράψει και τραγουδούν ανώνυμοι αγωνιστές.

Το CD ξεκινά, αποτυπώνοντας στιγμές από τις πρώτες μάχες κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, όπως τα A las urnas socialistas, el quinto regimiento, της μεγάλης και εξαιρετικά σκληρής μάχης της Αραγωνίας όπως ζωντανεύει μέσα από το cancion a la memoria de revolta d'Asturie ή για τους Βάσκους στρατιώτες στο Euzku gudari, που μας συνδέει και με μία άλλη μεγάλη στιγμή, το βομβαρδισμό της πόλης των Βάσκων Γκερνίκα και το μοναδικό τρόπο με τον οποίο τον αποτύπωσε ο Πάμπλο Πικάσο. Τραγούδια των Διεθνών Ταξιαρχιών, όπως το cancion de brigades internationales και το Los Quatro Generales και το El Ejercito de l' Ebro που τραγουδήθηκαν από τις Διεθνείς Ταξιαρχίες μετά την πτώση της Μαδρίτης. Τραγούδια όπου οι στιγμές είναι πιο προσωπικές, όπως το el joven de Alcala και το si me quieres escribir. Τραγούδια που σημάδεψαν αυτή την εποχή, ενέπνευσαν και ίσως ακούγονται ανάμεσα στις γραμμές του «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Ερνεστ Χέμινγουέι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ